Annons

Annons

Idolvinnaren: Nu vill jag lämna den svåra tiden bakom mig

Shanta Liora

När Marie Picasso vann ”Idol” kunde ingen ana att hon hade en svår hjärntumör.Nu sju år senare är inte bara tumören borta. Hon har börjat ett nytt liv, med nytt namn, Shanta Liora, och ny kraft.

– Att få diagnosen hjärntumör var nästan som en lättnad, säger hon.

Annons

Redan innan vi kände henne som Marie Picasso som vann Idol 2007 så var hon sjuk. Hon led i flera år av olika symtom som kom och gick. Hennes liv gick från att vara en sportig tjej som gick på gym och umgicks med vänner till att börja stänga in sig och bli mer och mer ensam.

Gilla Året Runt på Facebook

– Jag tappade synen på ena ögat och började få daglig huvudvärk som var stark. Jag började också känna mig tröttare och tröttare för varje dag, berättar hon.
Och inte blev det bättre. Symtomen blev fler och fler och orkeslösheten och tröttheten tog över både kropp och psyke. Värken i huvudet tog på henne.
– Ju mer smärtorna i huvudet ökade och orkeslösheten, yrseln, synen som kom och gick och illamåendet som blev sämre så började jag må riktigt dåligt. Framförallt värken bryter ner en väldigt mycket och jag började gå upp i vikt och på slutet vägde jag tjugo kilo mer än jag brukade, säger hon.
Under hela den här perioden så stod hon på scenen i Idol varenda fredag, slet som ett djur för att få det att låta bra och samtidigt försöka gå till olika behandlare och läkare för att få ett svar på varför hon mådde som hon gjorde. I december 2010 fick hon svaret att hon hade en hjärntumör och då var det nästan som en lättnad.
– Jag har på egen hand lagt ner massor av pengar när jag hoppat runt på smärtkliniker, gått till akupunktörer och massörer, naprapater och kiropraktiker. Jag hade testat kvantmedicin, healing och gått till vårdcentraler och sjukhus. Tänk på alla akuter jag suttit på för att jag haft sådan kraftig värk så jag inte kunnat öppna ögonen, men ända bara fått åka hem.
– Så det var en enorm lättnad eftersom jag kände att min kropp helt lagt av och att både minnet och hoppet sinade. Jag var färdig, men såklart var det en sorg också, säger hon.
Några månader senare opererades hjärntumören bort och inte heller det gick utan komplikationer. Hon förlorade mycket blod och efteråt fick hon hjärnhinneinflammation. Men hon blev långsamt bättre men hon är inte riktigt framme ännu. Förloppet har varit extremt långsamt och det tog ett par år innan hon ens orkade börja umgås med vännerna igen. Men någon som genast fick en plats i hjärtat är hunden Zimba.
– Jag fick honom bara några månader innan diagnosen ställdes. Jag var väldigt, väldigt sjuk och han kom in som en kärleksbomb. Och har funnits där genom allt för mig, säger hon.
Idag har hela hennes liv blivit annorlunda och hon lever långt ifrån den Marie som vann Idol. Att byta namn är bara ett led i att lämna den svåra tiden bakom sig. Nu vill hon kallas Shanta Liora.
– Namnet står för sorg och ångest. Jag vill rensa bort i mitt liv och börja om på mina villkor. Jag skriver egen musik och kommer göra detta på mitt sätt och framförallt utan dödsångest, säger hon.
Dagligen kämpar hon mot orkeslösheten och hon blir mycket lätt stressad. Hon går årligen på magnetröntgen för att hålla koll på att inte tumören kommit tillbaka, Än så länge är allt bra och hon satsar framåt. Men sjukdomen har naturligtvis förändrat henne.
– Ibland förundras jag över människans jakt på att bråka, snacka skit och diskutera om petitesser. Jag lägger inte energi på trams eller saker som inte verkligen betyder något. Jag skriver låtar som säger något, betyder något. Det är viktigt för mig. Jag vill inspirera, stärka och berätta hur jag ser på livet från mitt håll, säger hon.
– Jag har självklart kommit långt från att jag inte ens orkade stå upp tills nu, men det tar tid.

Av Jessika Devert Foto: Jessica Lund

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…