Annons

Annons

Inez, 57: Min syster ljuger om våra föräldrar!

Det skiljer åtta år mellan Ines och hennes syster. Systern har en mycket mer dramatisk och svart bild av sin uppväxt, som Ines varken upplevde eller förstår. Nu undrar hon hur hon ska förhålla sig till systerns påstådda upplevelser.

shutterstock_195947012

Bilden är arrangerad. Bild: Shutterstock/IBL

Jag har en syster som är åtta år äldre än jag är. Genom åren har vi enbart haft sporadisk kontakt.
På grund av åldersskillnaden stod vi inte varandra så nära under uppväxten och vi hade helt olika relationer med våra föräldrar. Min syster flyttade tidigt hemifrån, medan jag bodde hemma till jag var nästan 30.
Nu är våra föräldrar döda och jag och min syster har börjat träffas mer. När vi ses så pratar vi ofta om vår uppväxt och våra föräldrar.
Jag har upptäck att vi har helt olika uppfattningar om hur vi växte upp och hur våra föräldrar var. Oftast känner jag inte igen mig i det som min syster berättar.
Jag har märkt att hon överdriver saker, påstår saker som aldrig har hänt och ger mer dramatik åt hur det en gång var.
Till exempel kan hon antyda att vår pappa var otrogen, att mamma var olycklig och inte mådde bra. Det som stör mig är att hon är oresonlig och säker på sin sak.
Hon säger också att våra föräldrar var tvungna att gifta sig, eftersom vår mamma väntade min storasyster. Min syster påstår också att vi var fattiga och att mamma anförtrodde henne saker på dödsbädden som hon inte vill berätta.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Hon drar sig inte heller för att berätta detta när våra barn och andra anhöriga är närvarande. Hon säger ofta saker som är svåra att bemöta och det är alltid väldigt dramatiskt, med stora känslor inblandade.
Jag har nämnt att min syster är äldre än jag och visst kan det vara så att hon har sett saker som jag var för liten för att se.
Men jag har å andra sidan levt länge ihop med våra föräldrar och jag känner inte igen den bild som hon ger.
Jag minns våra föräldrar som ganska jordnära människor som visst hade sina vedermödor, men som inte fläkte ut sina liv öppet.
Jag har svårt att se all denna dramatik kring deras liv, som min syster antyder. Våra föräldrar kan ha ändrats, men jag tycker det är onödigt att ge en så negativ bild av dem. Jag förstår inte varför hon gör det.

Ibland funderar jag på om hon är avundsjuk för att jag stod dem närmare. För det gjorde jag.
Mot slutet hade jag mycket mer kontakt och jag tog hand om dem när de inte klarade sig själva.
Känner min syster att hon måste bräcka mig på något sätt? Jag fick rollen som hon som äldsta barnet kanske borde haft. Jag vet inte.
Jag känner mig bara så osäker på vad det är hon egentligen vill med sitt prat. Kan två syskon ha så olika uppfattningar om sin barndom? Varför gör hon så här?
Ines

Marcus Edenstam_2

Marcus Edstam, socionom och psykoterapeut Sankt Lukas i Göteborg:

Syskon kan ha helt olika syn på samma uppväxt

Som svar på din fråga om två syskon kan ha så olika uppfattningar om sin uppväxt så är svaret ja, det kan man. Det är något som man får acceptera helt enkelt.
Däremot kan man ju fråga sig varför man har så olika uppfattningar. Till det finns många anledningar och varje familj är unik. Men det finns några saker som du kan fundera kring.
Åldersskillnaden – åtta år är en ganska stor åldersskillnad. Det kan hända mycket under de åren och det kan ha färgat din systers syn på era föräldrar och på uppväxten.
Ibland kan det också finnas en rivalitet mellan syskon, som kan gör att man mäter sig med varandra om vilken relation man hade med föräldrarna.

En annan sak som jag funderar på är om din syster går i terapi? Kanske är hon under inflytande av en terapeut.
Berättelser kan påverkas av omgivningen, det är väldigt vanligt och det finns det många exempel på. Att beskriva med ord vad som händer och sker är en komplicerad process.
Visst kan det vara så att man medvetet överdriver eller hittar på. Men du bör utgå ifrån att din syster talar sanning. Hon har sin upplevelse.
Man har olika relationer i en familj och det gör att man får ha olika uppfattningar om det som har varit.

Läs också:

Förtroligt: Ska jag välja kärleken eller barnbarnen?

Experten ger råd! Är min svartsjuka sjuklig?

Experten svarar: Min man nedvärderar mig inför mina barn och vänner


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…