Annons

Annons

I framtiden kan du vaccinera dig mot influensan – med ett plåster

Snart kanske vi kan vaccinera oss själva mot den årliga influensan. Forskare har nämligen tagit fram ett plåster med mikronålar som verkar hålla samma klass som den traditionella injektionen.

Influensan hör till den mörka årstiden vi nu har framför oss. Vaccination mot sjukdomen har funnits i flera år, och kan vara skillnaden mellan liv och död för vissa samhällsgrupper.

Men i dag är det långt ifrån alla som vaccinerar sig.

Annons

En anledning kan vara kostnaden, en annan att du fysiskt måste ta dig till vårdcentralen. Andra tycker att själva sprutan i sig är avskräckande.

Nu tycks forskarna dock vara en bättre lösning på spåren – som gör att patienten kan vaccinera sig själv.

Enligt en ny studie, som publicerades i tidskriften The Lancet, har forskare testat ett vaccinationsplåster försett med mikronålar. Till skillnad mot en injektion, som kan orsaka både smärta och ömhet i musklerna, är plåstrets vanligaste biverkningarna ömhet, hudrodnad och klåda.

Många föredrog plåstret

Studien har genomförts på 100 slumpmässigt utvalda personer. I vissa fall fick testpersonen hjälp av sjukvårdspersonal att sätta på influensaplåstret, andra fick en traditionell injektion, vissa fick också placeboplåster eller så fick de själva sätta influensaplåstret på plats.

Resultaten av studien visar att skyddet blir detsamma från ett plåster som från en injektion. Utifrån de enkäter som genomfördes framgick det att de flesta deltagarna också föredrog ett plåster framför en injektion.

Förkylningar är ett tråkigt hösttecken.

Forskarna tror att plåstret kan göra att fler börjar vaccinera sig. Dels för att patienten kan vaccinera sig helt på egen hand, och dels för att plåstret har en lång hållbarhet.

När plåstret kan finnas ute i sjukvården är dock oklart. Ännu behövs större kliniska tester innan det kan börja användas.

Källa: The Lancet, Dagens Medicin
Foto: IBL
Text: Mikaela Alex, MåBra

Läs också:

Så slipper du influensan: Experternas 8 snabba tips!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…