Annons

Annons

Elsa: ”Ingen kunde tro att min bror mådde så dåligt”

Varken jag eller mina föräldrar förstod hur 
dåligt min bror mådde. Han var ju alltid glad, duktig i skolan och hade många vänner. Kvällen 
då vi insåg hur allvarligt det var är för alltid 
inpräntat i mitt minne.

Ingen förstod att min bror mådde psykiskt dåligt

Personerna på bilden är inte dem som skildras i texten. Bild: Shutterstock/IBL

Jag skulle säga att vi hade en helt vanlig barndom, Tord och jag. Kanske var vi mer sammansvetsade än vad syskon brukar vara. Men det är vi glada för i dag då vi har haft mycket nytta av vårt starka syskonband. Ingen kan ha haft en bättre storebror än jag. Han passade mig ofta när vi var små och lät mig följa med på alla möjliga roliga saker tillsammans med hans kompisar. Han höll mig i handen när jag var rädd, tröstade mig när jag grät och gav mig uppmuntrande ord när jag tvivlade på mig själv. Tord var verkligen min bästa vän.

Ingen förstod

Till en början la jag inte märkte till att han började bete sig annorlunda. Han var ju min storebror som jag såg upp till och han kunde inte göra något fel i mina ögon. Jag var för liten för att förstå att det inte var normalt att må som han gjorde. Inte ens våra föräldrar förstod det till en början. Han var ju så smart, alltid bäst i klassen, och den som hittade på nya sätt att lösa uppgifter på. Därför var det inte så konstigt att han uppfattade världen lite annorlunda jämfört med oss 
andra.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

En höstkväll stod han och jag utanför huset och tittade på stjärnhimlen. Det var så klart väder att vi utan problem kunde identifiera flera stjärntecken. Det var så vackert och himlen ovanför oss kändes oändlig. Jag minns att jag kände mig så liten och obetydlig och samtidigt fylld av hur stort allting var. När vi stod där och tittade upp mot himlen upptäckte vi en lysande punkt som rörde sig moturs. Vi ryckte båda till av synen av satelliten som stack hål på det stillsamma ögonblicket. Något skapat av människan som förstörde den mäktiga vyn av natthimlen.

Förföljelsemani

Jag var helt oförberedd på Tords reaktion. Medan jag var besviken av att förtrollningen var bruten så blev han helt vettskrämd. Jag kunde inte förstå varför. Han visste mycket väl vad för slags fenomen vi blev vittnen till, det var han som berättat för mig om satelliterna som kretsar kring jorden. Med ett skrik försvann han in i huset. Jag sprang efter och fann honom skälvande i sängen med täcket uppdraget över sig. Han var övertygad om att det var någon som var ute efter honom och nu förföljde honom och samlade in information. Det var de som hade sänt satelliten i kväll. De använde den för att spionera på honom och tog bilder.

Varken jag eller våra föräldrar fick någon klarhet i vad han menade, och vi kunde inte få honom ur hans vanföreställningar. Han var uppenbarligen rädd och vägrade lämna sängen. Han höll sig krampaktigt i täcket medan han fortsatte att prata och prata. Ibland hörde han oss tala och svarade något någorlunda förnuftigt och andra gånger bara forsade orden ur honom och han verkade inte höra oss.

Ingen av oss i familjen hade sett honom så här förut, och vi blev livrädda för vad det var som hände honom. Den ångestfyllde pojken i sängen liknade vår Tord, men han var samtidigt inte alls som honom. Det var hemskt att se någon man älskar försvinna in i sin egen värld på det sättet.

Ett sorgligt minne

Minnet av Tords första anfall sitter djupt inpräntat i mitt minne. Det är ett sorgligt minne, för även om Tord fick hjälp och kom på fötter igen så är jag fullt medveten om hur mycket det kostar honom och hur mycket han måste anstränga sig för att leva sitt liv och ha det bra. Jag önskar av hela mitt hjärta att han, och alla andra som kämpar med psykisk ohälsa, blir mötta med förståelse av samhället. För många är det en daglig kamp för att lyckas hålla balansen. Det sista de behöver är folk som dömer och inte inser hur mycket det krävs av dem för att vara ”normal”.
”Elsa”

Bild: Shutterstock/IBL

Läs också:

Lena: ”Han ljög om sina skulder”

Ann: ”Ingen visste att han slog mig”

Min man fick barn med en annan kvinna


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…