Annons

Annons

Inkokt lax i ugn med picklad lök och gurksås

Bjud på läcker inkokt lax med spännande tillbehör i form av picklad rödlök och gurksås. Lika gott till vardag som till fest!

Inkokt lax i ugn med picklad lok och gurksas

Inkokt lax i ugn med picklad lök och gurksås

4–6 personer
1 1/2 kg urbenad hel laxsida

Lag:
300 g blandade skivade lökar, t ex rödlök, salladslök
6 dl vatten
1 1/2 dl ättika, 12 %
2 msk salt
1 dl strösocker
6 kryddpepparkorn
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
3 msk grovt hackad dill

Annons

Garnerng:
rödlök från lagen
citronskivor
dill

Servering:
kokt potatis

1. Sätt ugnen på 150°.
2. Lag: Skiva löken. Koka upp vatten, ättika, lök, salt, socker, pepparkorn, lagerblad och dill.
Låt puttra medan laxen förbereds.
3. Skär snitt i laxen. Lägg över i en ugnsform.
4. Sila lagen och häll i formen. Spara löken. Täck formen med folie. Tillaga i ugnen, ca 15 minuter. Kyl laxen snabbt. Låt stå i kylen i minst 2 timmar.
5. Vid servering: Garnera med lök, citron och dill. Servera med potatis.

Gurksås

Vispa 2 dl crème fraiche luftig. Tillsätt 1½ urkärnad och tärnad gurka, ½ tsk salt, svartpeppar, skal från 1 lime, pressad saft från ½ lime och ½ dl finhackad dill.

Gilla Året Runt på Facebook

Recept: Bitte E:son Forsberg
Bild: Anders Norrsell

Prova också:

Laxpaj med mozzarella och broccoli

Grillad lax med kryddig marinad

Laxgratäng med potatismos


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…