Annons

Annons

Intervju: Åsa Hellbergs egen feelgood-saga blev sann

MÖT FÖRFATTAREN Åsa Hellbergs kaxiga och dråpliga romaner om medelålders kvinnor lockar läsare. I nya boken "Toscana tur och retur" tar hon oss med på motorcykel mot det romantiska italienska landskapet.

 

Feelgood-författaren Åsa Hellberg Foto: Nils Mörner

Feelgood-författaren Åsa Hellberg Foto: Nils Mörner

Den bästsäljande men vilsna författaren Jessica och hennes nyskilda väninna Sara vill kasta loss från kärleksbekymmer och vardag. Det är lite galet, men de har varandra. Med en dråplig humor fortsätter Åsa Hellberg att berätta om frånskilda, utbrända kvinnor som lever ensamma, med en bräcklig dröm om en kärlek som inte hotar deras frihet.
– Alla känslor är okej. Jag försöker att inte döma, och mina romanfigurer stöttar sina väninnor i de val de gör.
Åsa har aldrig varit i Toscana och hon är livrädd för motorcyklar. Men i hennes nya roman, ”Toscana tur och retur” ger sig två väninnor iväg på mc för ett besök på ett italienskt slott. När Åsa träffade sin nuvarande särbo, Nisse, hade han en mc och han lyckades övertala henne att för första gången kliva upp på en ”bönpall”.
— I grunden tänkte jag att det skulle vara ballt med två tjejer runt 50 som drar iväg på motorcykel. Att det blev Toscana var bara en händelse, det måste ju vara en plats som är möjlig att åka till, förklarar Åsa.

Annons

Vill rå sig själv

Åsa har levt ensam med sin son ända sedan han var liten. Nu har han flyttat hemifrån. Hon har hunnit fylla 53 år och lever ensam med sin katt, med särbon på nära avstånd. Hon konstaterar att våra känslor inte ändras med åldern. Det är sättet vi hanterar dem på som förändras. Vi blir bättre på att sätta gränser och genomskåda lögner.
– Jag plockar alla mina karaktärer från mig själv och skriver om dem på ett enkelt och rakt språk. Jag är ointresserad av långa beskrivningar av saker. För mig är en kaffekopp en kaffekopp, jag bryr mig inte om ifall den är randig eller blå. Jag upplever att jag hittar en bredare läsekrets på det viset.

Made in Fjällbacka

Åsa är uppväxt i Fjällbacka, precis som den yngre författarkollegan Camilla Läckberg och författarduons mammor gick i samma klass. Åsa växte till stor del upp hos sin mormor och morfar eftersom hennes mamma var så ung, men när mamman bildade ny familj kunde Åsa flytta hem till henne. Hon hade hunnit fylla tolv år och lyckades aldrig känna sig som en del i den nya familjen.
– Jag var kär i mamma och jag bevakade henne svartsjukt. När jag fick en lillebror så kände jag mig väldigt utanför. Det utanförskapet har jag burit med mig.
Problemen har gjort att hon dras till människor som behöver henne. Hon levde länge med en man som missbrukade både alkohol och sex. Till sist orkade Åsa, som vid den tiden arbetade som produktchef på Kraft Foods, inte mer och hon gick in i väggen.

Satsade allt på skrivandet

Hon skrev en bok om medberoendeproblematik och sa upp sig från sitt jobb.
– Modigt, javisst. Men också enfaldigt, konstaterar Åsa. Jag trodde att det skulle vara hur lätt som helst att hitta ett vanligt extrajobb, men ingen ville ha mig. Mina serviceerfarenheter var för gamla.
I stället började hon arbeta som coach, för att hjälpa andra anhöriga till missbrukare.
– Men jag blev sugen på att skriva en bok till. En bok som var mer glättig, som jag också kan vara.
Hon skrev sin debutroman, Sonjas sista vilja, på bara fem veckor. Första upplagan sålde slut ganska snabbt och hon insåg att hon faktiskt hade lätt för det där. Hon avvecklade sin coachverksamhet och hankade sig fram på förskott och arvoden för uppläsningar och föredrag, med pengar från sålda fastigheter som backup.
Förra året vände det. Hennes bok ”En liten värld” blev årets bok hos Bonniers bokklubb och Åsa Hellbergs egen feelgood-saga blev sann.


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…