Annons

Annons

Jag älskar mina sommargäster

sommargaster

Varje år ”invaderas” mitt hus av vänner och bekanta som vill njuta av lugnet och naturen. Jag har hittat mitt eget sätt att hantera dessa ständiga sommargäster.

Annons

Nu när hösten är här har jag det lugnt och fridfullt i min lantliga idyll och det är faktiskt riktigt skönt. Men jag ser fram emot nästa sommar och hoppas att huset som vanligt ska fylla av mina nära och kära.
Det är så många som klagar på att de avskyr att bli invaderade av objudna gäster på sina sommarställen. Jag är istället väldigt glad och tacksam över alla besök som jag får. Jag vet inte om det beror på att jag har extra hänsynsfulla vänner, att jag är tydlig med vilka regler som gäller hemma hos mig eller att jag är ovanligt tolerant. Kanske det är en kombination av alltihop.

En verklig sommaridyll
Jag bor året om i en gammal mysig träkåk med en härlig, ganska vildvuxen trädgård. Jag klipper gräsmattan och plockar lite frukt och bär, det är i princip allt jag gör av trädgårdsarbete. Mitt hus ligger bara ett stenkast från havet där det finns en ostörd liten badvik. Man kan inte önska sig en finare sommaridyll. Det är det många av mina vänner som också tycker och varje sommar kommer det en strid ström av besökare som stannar hos mig någon vecka. Mitt hus är ganska stort och nu sedan ungarna har flyttat hemifrån har jag gott om utrymme för gäster och efter en lång och ensam vinter vill jag gärna ha sällskap några månader.
Eftersom jag jobbar inom hemtjänsten har jag inte någon hög lön, det mesta av det jag tjänar går åt till att få allt att gå runt. Det är ytterst sällan jag har råd att åka någonstans på semestern. Därför är jag glad över att mina barn och gamla vänner kommer och hälsar på mig under sina semestrar.
Jag har varken råd eller tid och ork att serva med mat och städning. Jag brukar göra en ganska grundlig städning i början av sommaren, så när gästerna börjar trilla in är det rent och snyggt.
Alla som kommer och hälsar på får vara med och dela på kostnaderna för mat och hushåll under den tid de bor hos mig. Vi hjälps också åt med alla praktiska sysslor, som matlagning, dammsugning och gräsklippning. Det gör att vi alla får massor av tid att umgås.

Delar ut uppdrag
Jag är tyvärr ingen händig människa och det är ett problem när man som jag bor i ett gammalt hus där det alltid finns något som borde fixas. Genom åren har jag fått massor av hjälp av mina sommargästar. De har hjälpt mig att måla om huset, både invändigt och utvändigt.  Vi har kittat fönster och monterat IKEA-möbler. Vi har rensat stuprännor och beskurit fruktträd. I mitt kylskåp finns alltid ett par syltburkar som jag fått av någon gäst som passat på att ta vara på mina trädgårdshallon och i frysen har jag äppelmos som vi gjort tillsammans och sedan delat på.
Det är klart att mina vänner ringer och förvarnar om att de kommer. Det är ytterst sällan att jag säger nej, de är oftast välkomna. Men de vet också att det ibland händer att jag vill vara ensam ett tag och då åker jag iväg ett tag eller stänger in mig på mitt rum och kopplar av med en bok. För visst är det roligt att träffa gamla vänner, men det är också skönt och nödvändigt att bara vara helt ensam och ladda batterierna ibland.
Det här verkar vara något som inte bara fungerar för mig, även mina gäster verkar trivas när de kommer och hälsar på. Visst blir det lite konflikter ibland om någon smiter ifrån hushållsjobbet för mycket, men det går alltid att lösa. Och mina vänner kommer tillbaka år efter år.

Minnena värmer året om
Mina hemmasemestrar ger mig energi att klara resten av arbetsåret. Kalla vinterkvällar tänker jag tillbaka på sommarens alla besök. Jag har fått träffa mina vänner som jag tycker mycket om, fått höra hur deras år har varit. Vi har gjort utflykter och suttit många kvällar och pratat och skrattat tillsammans över livets alla tokigheter, ibland också gråtit tillsammans över någon stor sorg. Vi har arbetat tillsammans i trädgård och ibland med reparationer.
Sedan när hösten kommer är det ganska skönt ändå att se de sista gästerna åka sin väg, men det känns förstås också tomt och ensamt i början. Men jag vet ju att de kommer tillbaka igen nästa år. Och blir det för långtråkigt kan jag alltid och hälsa på någon av mina sommargäster. På vintern kan det vara skönt med en weekend hemma hos någon som bor centralt. Ett par härliga dagar med shopping, biobesök och kanske en god middag på någon mysig restaurang, trivsamma kvällar när vi sitter och minns sommaren medan vi värmer händerna kring en ångande varm temugg.
”Belinda”


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…