Annons

Annons

Jag ångrar inte att jag valde fotbollen framför familjen

Svennis

Fotbollstränaren Sven-Göran ”Svennis” Eriksson:

Han heter Sven-Göran, men vi känner honom som Svennis. Arbetargrabben från Torsby i norra Värmland blev världens mest omskrivna fotbollstränare. Och nu har jobbat fört honom till Kina.

Annons

Ligavinster i tre länder, uppdrag som förbundskapten i tre olika världsdelar och åttasiffriga årslöner. Få svenskar har haft större framgångar ute i världen än fotbollstränaren Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, 66. Ändå var det med sorg i hjärtat som han avslutade läsningen av sin egen självbiografi.

Gilla Året Runt på Facebook

– Jag frågade mig: Vart tog allt vägen? Mitt liv har hela tiden handlat om att ta sig framåt – att komma till nya platser, att möta nya människor och att leda nya fotbollslag. Jag lever så mycket i nuet och framtiden att jag glömmer bort det som har varit, på gott och ont.

– Fördelen med det är förstås att jag har haft lätt för att lämna motgångar bakom mig. Nackdelen är att jag har varit dålig på att hålla kontakten med de vänner som jag har fått längs vägens gång.

Vår intervju med Sven-Göran äger rum i Stockholm, där han är på tillfälligt besök för att marknadsföra sin självbiografi ”Svennis – min historia”, som kom ut i slutet av förra året. Under arbetet med boken fick Sven-Göran anledning att blicka tillbaka på sitt händelserika liv.

Ett liv som började i februari 1948, då han kom till världen som första barnet till två unga föräldrar med blygsamma inkomster.

– När jag var riktigt liten bodde mamma med mig i ett rum utan el och vatten. När pappa muckade från lumpen flyttade vi in i en lägenhet med ett rum och kök, berättar Sven-Göran.

– Så småningom kunde mina föräldrar bygga ett eget litet hus i Torsby. De fick jobba mycket extratid för att få det att gå runt, men trots att vi hade det knapert saknade jag aldrig någonting under min uppväxt.

I likhet med andra småpojkar spelade Sven-Göran fotboll på rasterna och efter skolan. Som 16-åring blev han uttagen till Torsbys A-lag. Målet var att bli fotbollsproffs, men utvecklingen avstannade. 27 år gammal var Sven-Göran en halvdan högerback i ett division II-lag. Han började inse att han inte hade vad som krävdes för att komma längre som fotbollsspelareSom tur var hade hans tidigare tränare Tord Grip upptäckt andra kvaliteter hos honom. När Grip blev huvudtränare för det dåvarande division III-laget Degerfors, bad han Sven-Göran att bli hans assisterande tränare. Därmed skrevs det första kapitlet i Sven-Göran Erikssons långa framgångssaga.

Tränarkursen krockade med bröllopsdagen

Under gymnasietiden träffade Sven-Göran sin blivande fru Anki. Hon fick tidigt erfara att det krävdes stora uppoffringar att vara tillsammans med en fotbollstränare på väg uppåt i karriären.

– Vår planerade bröllopsdag sammanföll med avslutningen på min fotbollstränarutbildning, berättar Sven-Göran.

– Kursen var så viktigt för mig att jag bad Anki att vi skulle byta datum för bröllopet. Det var givetvis inte populärt, även om hon gick med på det.

– När min utländska tränarkarriär tog fart tyckte Anki att det blev för mycket flyttande. Hon ville att jag skulle sluta som tränare och skaffa ett annat jobb med fastare arbetstider, men det var jag inte beredd att göra.

Har dina yrkesframgångar varit värda det höga priset privat?

– Det kanske låter grymt, men jag måste svara ja på den frågan. I det stora hela skulle jag göra på samma sätt i dag, ifall jag fick leva om mitt liv. Om jag hade lyssnat på Anki och slutat som fotbollstränare hade jag kanske fortfarande varit gift. Men jag vet samtidigt att jag skulle ha ångrat det beslutet ända ner i graven.

– Jag var ju mitt uppe i karriären och på väg mot tränaruppdrag i det italienska laget Lazio och engelska landslaget, vilket skulle komma att bli höjdpunkterna i min yrkesbana.

Hur har du varit som pappa?

– Både bra och dålig… Jag har försökt att stå nära barnen, men kanske har jag inte varit någon riktigt bra pappa, jag skilde mig ju från deras mamma. Speciellt min son Johan, som då var i tonåren, tog skilsmässan hårt. Han anklagade mig för den, med all rätt. Men det gick över efter något år.

Vill du läsa hela intervjun om Svennis så köp Året Runt nr 14, som finns i affären från torsdagen den 27 mars.

Faktaruta Sven-Göran Eriksson

Yrke: Fotbollstränare, nu för det kinesiska klubblaget Guangzhou R&F

Ålder: 65 år

Familj: Barnen Johan, 34, och Lina, 26 år

Bor: I lägenhet i Guangzhou, Kina. Äger hus utanför Lissabon i Portugal, samt Björkefors herrgård i Sunne som är till salu.

Aktuell: Sven-Görans självbiografi ”Svennis – min historia”, skriven av Stefan Lövgren, har nyligen kommit ut på Norstedts förlag.

Av Linda Andersson Foto: Norstedts


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…