Annons

Annons

Jag är förbannat nöjd med hur mitt liv ser ut just nu

Maria Lundqvist efter skilsmässan och livskrisen: Vi ser henne i SVT-programmet ”Stjärnorna på slottet”. Maria hade kul på inspelningen och hon njuter av livet. Men det är inte länge sedan hon tyckte att hon svek sina barn, då hon bröt upp från ett långt äktenskap – efter att ha mött den stora kärleken ...

Maria Lundqvist

LÄS OCKSÅ: Maria Lundqvist: Nu kan jag leva med ärren efter uppbrottet

Inspelningen av programmet ”Stjärnorna på slottet” i SVT är en upplevelse som Maria Lundqvist, 50, värdesätter högt. Hon satt och grät hemma i TV-soffan redan när förra årets stjärnor tog avsked från varandra i sista avsnittet. Och inte var hon mindre ledsen när hon själv var tvungen att skiljas från sina bundsförvanter.

Annons

– Vi kom varandra väldigt nära under veckan tillsammans. Även om jag tidigare har jobbat ihop med både Claes Månsson och Leif Andrée, har vi aldrig suttit ner och pratat på det här sättet förut. Alla vi fem blottade oss själva och vår sårbarhet.
Under den gångna hösten har en stor del av Marias tid upptagits av föreställningen ”Min bror och jag”, som hon gör tillsammans med sin nio år yngre bror, Andreas.

I föreställningen – som har undertiteln ”om rädslan, lusten och kärleken till livet” – berättar syskonen om sina färska livskriser. I Andreas fall handlar det om tjocktarmscancer och i Marias fall en uppslitande skilsmässa. Under arbetet med föreställningen insåg Maria att hon inte hade varit tillräckligt delaktig under sin brors sjukdomstid.

– Andreas sa att han hade saknat mig när han var sjuk, vilket gjorde mig jätteledsen att höra, säger Maria. Jag tyckte att han verkade klara sig ganska bra som det var. Han hade mamma och pappa på samma ö, och våra två bröder på nära håll så jag tänkte: Andreas hör väl av sig om han behöver mig.

– Efteråt har vi båda förstått att det är viktigt att den som befinner sig i kris vågar be om hjälp och stöd. Det omvända gäller också – att den som står på andra sidan vågar sträcka ut en hand, utan att ha blivit ombedd att göra det.

Min världsbild omkullkastades

När Maria sommaren 2010 bröt upp från sitt 24 år långa förhållande med maken Mikael, ett äktenskap som hade resulterat i fyra barn, omkullkastades hela hennes världsbild. Hon hade i alla år gått in stenhårt för familjelivet och varit övertygad om att familjen skulle bestå livet ut.

– Separationen var förenad med mycket rädsla, skuld och skam. Den mest bedövande skulden och skammen över att jag tog ett steg utanför det tänkta har släppt i dag, men fortfarande händer det att jag ramlar ner i de känslorna. Alla barn vill att deras mamma och pappa ska vara ihop. Jag kan känna att jag svek mina barn på den punkten, vilket är en stor sorg. Det tar lång tid innan man hittar styrkan att inte bli för ledsen. Men när jag har torkat tårarna efter att ha skilts från barnen kan jag numera njuta av att bara få tänka på mig själv. Eller helhjärtat ägna mig åt jobbet, kunna gå på bio och äta upp en stor godispåse helt själv.

Vår personkemi är kalasfin!

Men tiden har uppbrottet även lett till andra positiva saker.
– En del av sorgen har ersatts av en nyupptäckt livsglädje. Jag har mer och mer fått en livsluft, som jag inte hade förut.
Sedan några år tillbaka lever Maria, som fyllde 50 i oktober, tillsammans med musikalartisten Kristoffer Hellström, 29. Maria suckar lite över den stora uppmärksamhet som ålderskillnaden mellan henne och Kristoffer har fått i media.

– Ibland stirrar vi människor oss blinda på siffror. Kristoffer och jag tänker inte på åldersskillnaden. Visst kan jag se i spegeln att jag har några år mer på nacken, men det gäller att inte lägga för stort fokus på det. Det som räknas är ju personkemin, och vår kemi är kalasfin …

Maria Lundqvist

FAKTARUTA:
Yrke: skådespelerska
Ålder: 50 år
Familj: sambon Kristoffer Hellström, 29, barnen Anton, 24, Arid, 21, Alva, 15 och Nora 10 år.
Bor: i villa i Stockholm

Av Linda Andersson Foto: Andreas Hillergren/SVT

LÄS OCKSÅ: Martina Haag – efter skilsmässan


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…