Annons

Annons

Jag är så tacksam att jag överlevde stroken

När det smällde till i Camillas huvud under ridturen trodde hon att det var ett kraftigt migränanfall. Men hon fick en stroke och det var i sista minuten som hon kom in till sjukhuset.

camilla-stroke

– Om jag inte haft mina barn och mina djur vet jag inte hur det hade gått, säger Camilla.

En tidig höstdag 2013 var Camilla Karlsson, 49 år, ute i stallet utanför Halmstad, där hon har sin häst. Tillsammans med några stallkompisar skulle hon ut och rida i skogen. Allting var som vanligt, hemma väntade barn och hund, matlagning och läxor. Vardagslivet.
– Jag red iväg med dem andra och kände inget konstigt, förutom att jag slagit huvudet i boxkanten när jag gjorde i ordning hästen. Men när vi hade ridit en stund lät det plötsligt som ett pistolskott i huvudet och jag minns att jag sa: ”Vem sköt mig i huvudet”, berättar Camilla.
Efter ”smällen” började Camilla få en kraftig huvudvärk och hon kände att hon var tvungen att rida tillbaka till stallet. Hon körde hem den dryga milen till stan och gick och la sig för att vila.
– Jag gjorde ingen koppling till att det kunde vara en stroke. Jag har migrän i vanliga fall och intalade mig att det var ett migränanfall. Men efter en stund hemma kände jag att det var något som inte stämde. Det spände över pannan och smärtan var olidlig.
Camilla tog sig till vårdcentralen och efter att man där konstaterat att blodtrycket var skyhögt skickades hon direkt till akutmottagningen.
– Jag har egentligen inga minnesbilder av vad som hände efter det. Jag vet att jag åkte ambulans och att jag sedan vaknade upp i en sjukhussäng. Det var en fruktansvärd känsla.

Annons

Jag blir väldigt  trött snabbt

Camilla kom ner till Lund där hon opererades direkt. Hon hade fått en stroke, som berodde på en blödning i hjärnan. Läkaren berättade efteråt att det var i sista sekunden som hon kommit in, blödningen var stor och svår att få stopp på. Tiden efter operationen fick Camilla tillbringa nere i Lund, efter cirka två veckor kom hon tillbaka till en rehabiliteringsavdelning i Halmstad för eftervård.
– Jag hade tur på många sätt. Min stroke har inte påverkat tal eller förmåga att stå och gå. Balansen är visserligen försämrad men jag kan röra på mig och det syns inte. Det värsta är att stroken har påverkat mitt minne, och så blir jag väldigt fort trött i hjärnan, säger Camilla och fortsätter;
– Jag glömmer saker hela tiden och måste skriva upp allt på lappar. Jag har svårt att hålla reda på tider och så blir jag väldigt snabbt trött. Bara att gå och handla på stora varuhus eller sitta med på ett möte kan vara väldigt ansträngande och göra mig helt slut efteråt. Det blir för många intryck att hantera.

Ridningen har hjälp mig att komma tillbaka

Efter sin stroke har Camilla fortsatt att rida och även att gå ut med sin hund på långa promenader varje dag. För henne har det varit en väg till att komma tillbaka till livet och vardagen.
– Det är lätt att man isolerar sig efter en sådan här händelse, jag förstår människor som inte orkar gå ut. Hade jag inte haft mina djur och mina barn vet jag inte hur det hade varit i dag. Tack vare dem så tvingas jag ut fastän jag ibland inte vill. Jag tror också att ridningen har hjälpt mig att förbättra balansen, men som förr blir den aldrig, säger hon.
Även om Camillas liv aldrig kommer att bli samma som innan, försöker hon att ta en dag i sänder och vara så aktiv som hon orkar.
– Tidigare har jag varit utbränd och under många år och även levt under stor stress. Det är lätt att stressen blir en livsstil. Efter min stroke klarar jag ingen stress alls och mitt liv har förändrats på många sätt.
Jag vet att detta inte är något man kan bota, och att jag kommer att få leva med skadorna efter stroken, men jag känner i dag en stor tacksamhet över att jag överlevde, avslutar Camilla.

Vad är stroke?

Stroke är samlingsnamn för hjärnskador som orsakas av en blodpropp eller blödning i hjärnan eller blodpropp som uppkommer vid förträngningar i hjärnans blodkärl blödning inuti hjärnan blödning mellan hjärnhinnorna, så kallad subaraknoidalblödning.. Man tappar olika funktioner som styrs från hjärnan t ex talet.

Av Anna Horn Foto Stefan Lindblom

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…