Annons

Annons

Thomas Ravelli: Jag bävar inför den dag då sista barnet flyttar ut

Thomas Ravelli är med i både "Mästarnas mästare" och "Hela Sveriges fredag i SVT.

Thomas Ravelli är med i både ”Mästarnas mästare” och ”Hela Sveriges fredag i SVT.

Fotbollsspelaren Thomas Ravelli:

TV-aktuelle VM-hjälten Thomas Ravelli är en man fylld av känslor. Tårar och starka känslouttryck hör till vardagen. Och han gillar inte tanken på att det snart blir tyst och tomt i huset…

I fjol firade Thomas Ravelli och hans fru Cathrine 25-årig bröllopsdag. Och bronshjälten från VM i fotboll 1994 vet hur receptet för ett långt äktenskap ser ut.

Annons

– Visa känslor. Och unna dig att bli förbannad ibland. Det måste hända något, så att förhållandet inte går i stå…

Thomas har aldrig varit rädd för att vara spontan och känslosam. Det gäller både på och vid sidan av fotbollsplanen. Och känslouttrycken har inte minskat med åren.

– Jag gråter ofta. Det räcker med att jag tittar på en film som är lite sorglig, för att tårarna ska komma. Det är absolut inget jag skäms över. Och jag är definitivt mer känslig än min fru, berättar Thomas.

Många par ger upp för tidigt, sägs det. Vad är viktigast för att få ett lyckligt äktenskap?

– Att hela tiden visa att du bryr dig. Om något är fel ska man inte gå och hålla det inom sig, utan prata ut. Det gör inget om man blir arg ibland. Det är bättre att lufta ut och få saken ur världen. Ett äktenskap kan inte bara ticka på i samma takt hela tiden. Då blir det slätstruket och tråkigt.

Efter en stunds funderande tillägger Thomas:

– Men framför allt ska man förstås ha roligt tillsammans och visa att man uppskattar varandra.

Thomas, 54, och Cathrine, 49, träffades i hemstaden Växjö 1985, när Thomas spelade med sin moderklubb Öster i allsvenskan. Tre år senare gifte de sig och fick sitt första barn, sonen Christoffer.

– På den tiden kunde jag inte försörja mig på fotbollen, så jag var tvungen att arbeta på dagarna också, berättar Thomas. Mellan åtta och tre jobbade jag som säljare. Sedan tränade jag mellan fyra och sex. Så här i efterhand fattar jag inte att jag orkade.

Cathrine tog ledigt från sitt arbete som frisör i tio år, då hon var hemma med parets tre barn.

– Ingen av våra barn har gått på dagis eller fritids och det är vi väldigt nöjda med. För Cathrine och mig har det varit viktigt att någon är hemma och tar hand om barnen, säger Thomas. Jag är också väldigt tacksam för att jag har fått möjlighet att vara mycket tillsammans med barnen. När jag slutade med fotbollen 1999, var det Cathrines tur att satsa på karriären och då startade hon eget som frisör. Då fick jag ta det största ansvaret för marktjänsten, samtidigt som jag fick ännu mer tid för barnen.

I dag bor sonen Christoffer, 25, i Stockholm, efter att ha pluggat ekonomi och juridik i Skövde. Döttrarna Josefine, 23, och Emelie, 21, läser också vidare efter gymnasiet, men de bor än så länge kvar hemma. Som tur är, enligt pappa Thomas. För han bävar inför den dagen då sista barnet lämnar boet.

Du ser inte fram emot att få lite lugn och ro, ihop med Cathrine?

– Jag är inte så sugen på lugn och ro, jag gillar när det händer grejer. Dessutom vet jag att det kommer att bli fruktansvärt jobbigt när barnen flyttar ut. Så blev det för min bror Andreas. Båda hans barn har flyttat ut och det var hemskt, tycker han.

Du fyller 55 senare i år, börjar du känna av någon ålderskris?

– Nej, jag känner mig inte gammal på något sätt, varken fysiskt eller mentalt. Men det kanske jag gör när jag blir farfar eller morfar första gången.

Thomas driver det egna företaget T R Marknadsföring AB, där han åker runt i landet och håller föreläsningar om individutveckling – i både grupp och arbetslag.

– Jag levde med tuffa psykiska påfrestningar under min karriär. Jag hade prestationsångest i kombination med flyktbeteende och jag var rädd för att göra misstag. Det var först i slutskedet av min karriär som jag kunde förvandla alla känslor och tankar till något positivt.

Så här fokuserad var Thomas Ravelli under tävlingarna under Mästarnas mästare, men normalt är han utåtriktad och känslosam.

Så här fokuserad var Thomas Ravelli under tävlingarna under Mästarnas mästare, men normalt är han utåtriktad och känslosam.

Faktaruta Thomas Ravelli

Yrke: Före detta fotbollsspelare. Driver i dag det egna företaget T R Marknadsföring AB, där han bland annat håller föreläsningar över hela landet.

Ålder: 54 år

Familj: Hustrun Cathrine, 49, och barnen Christoffer, 25, Josefine, 23, och Emelie, 21 år

Bor: Hus i Mölnlycke, utanför Göteborg

Aktuell: Deltar i TV-programmet ”Mästarnas mästare”, som sänds i SVT1 på söndagskvällarna

 

Läs hela artikeln om Thomas Ravelli i Året Runt nr 18 som finns ute i butik nu.

Av Joakim Löwing Foto: SVT, Janne Danielsson, Daniel Gartmo.


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…