Annons

Annons

Jag blev av med extrakilona – tack vare nya 5:2 dieten!

Åse Falkman Fredriksson gick ner i vikt med 5:2 dieten.

Hon hade prövat jojobantning och LCHF. Men för att bli av med trivselkilona bestämde hon sig för 5:2 dieten. Nu har Åse blivit av med fyra kilo genom att fasta.

Fembarnsmamman Åse Falkman Fredrikson, 40, matkreatör och bloggare, har tidigare jojobantat, och gått ner 15 kilo med LCHF. Eftersom hon hade några trivselkilon kvar, och som var svåra att bli av med, blev nästa steg i hennes kost- och hälsoresa att prova korttidsfasta enligt 5:2-modellen. Metoden hade för henne oväntade och positiva bieffekter.

Annons

– Jag hade länge försökt bli av med överskottshullet utan att lyckas, det var som om min kropp hade stannat. Men när jag började fasta, så försvann de fyra extrakilona som jag inte kunde gå ner, sakta men säkert. Det var ju ingen stor övervikt det handlar om.

BLEV NYFIKEN

– Men den allra största vinsten för mig, är bättre aptitreglering och att mina mättnadshormoner fungerar bättre. Att jag fått en mer avspänd attityd till mat. När jag jojobantade la jag allt fokus på mat och var fixerad vid vajag skulle äta till nästa måltid.

Åse blev nyfiken på periodisk fasta och 5:2-dieten för 1,5 år sedan efter att ha läst om den på nätet. Under fastedagen dricker hon kaffe och vatten till frukost och lunch, och äter en ordentlig måltid på kvällen tillsammans med familjen.

– Det kan vara kycklingsallad, eller en fisk- eller köttbit med grönsaker och en bra fettkälla såsom avocadoröra. Sådant som jag vanligen äter till middag. Det känns naturligt för mig att göra så, jag känner mig inte hungrig och får inga blodsockerdippar under dagarna.

Eftersom Åse inte brukar äta frukost och lunch med barnen till vardags, märker de inte, att hon inte äter som vanligt vissa dagar.Åse är noga med vad hon äter de andra dagarna i veckan också, och förlänger ofta nattfastan genom att hoppa över frukosten och äta sin första måltid vid lunchtid i stället. Det blir mellan två till tre måltider per dag de fastefria dagarna, beroende på hur hon känner.

VILL MÅ BRA

– När man bantar tar man bort en massa saker ur kosten, dit vill jag inte igen, jag vill äta sådant jag mår bra av och tycker om, jag tar hellre bort några måltider, förklarar Åse. Åse tror att det här egentligen är ett mer naturligt sätt att äta. Hon brukar fundera över hur det troligen var långt tillbaka i tiden.

– Då åt man nog inte frukost klockan åtta, utan större måltider vid elden på kvällen. Min kropp säger att korttidsfasta är bra. Det är så enkelt att ta till och bli av med extrakilon på ett bra sätt. Man behöver inte fundera så mycket över portioner eller hålla någon diet, det handlar helt enkelt om att äta eller inte.

Av Mia Coull Foto Stefan Lindblom

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…