Annons

Annons

Kaffe och konjak hjälpte mot sötsuget

Kerstin Nordin gick ner i vikt.Efter en tid med mycket godisätande visade vågen på 10 kilo för mycket.
Kerstin bestämde sig för att pröva ett nytt kosttillskott ”Coffe & Konjac” och fick tillbaka sin smala mage.

Kerstin Nordin, 64 år i Malmö, har alltid varit noga med vad hon ätit, och hon har alltid rört på sig. Men – på Kerstins jobb står alltid en skål med godis framme.
– Det gör mig tokig, för jag kan bara inte låta bli att äta, utbrister Kerstin.
Men allt godisätande har satt sina spår. Kerstin är rätt liten, 157 centimeter lång, och eftersom hon småätit godis, fick hon med åren en mage som hon beskriver som ”hopplös”.
– När man är kort och har stor mage ser man ju ut som en tunna, menar Kerstin.
I det här läget hade Kerstin kunnat gå och handla nya kläder i en större storlek, men det ville hon inte.
– Jag har en garderob där plaggen är noga utvalda, den vill jag inte byta ut, säger hon.
Istället valde hon att pröva kosttillskottet Coffee & Konjac, som inte handlar om kaffe med avec. Konjak syftar på konjakknölkalla, en växt vars fibrer sväller i magen så att man känner sig mätt. Coffee & Konjac innehåller också klorogensyra från gröna omogna kaffebönor, som balanserar blodsockret. Detta tillsammans med krom och jod minskar sötsuget och dämpar hungerkänslorna.
Kerstin äter två kapslar Coffee & Konjac en halvtimme före varje måltid, sammanlagt sex kapslar om dagen. Första månaden gick hon ner sex kilo.
– Jag vägde 60 kilo, vilket var alldeles för mycket till min längd. Nu väger jag ungefär 50 kilo och nu hänger inte magen längre. Jag äter en rejäl lunch på dagen, och sedan räcker det med en knäckebrödsmacka på kvällen. Jag har inte behov av något kvällsmål längre, för jag känner mig mätt. Och sötsuget har jag blivit av med, säger Kerstin.
Alla vet att bra kost i kombination med motion håller oss smala. Men det finns faktiskt vissa ämnen som bevisligen har effekt på viktminskning.
Ett av dem är klorogensyra, som finns i omogna, gröna kaffebönor. Ämnet ser till så att kroppens intag av glukos minskar. Glukos är en sockerart, som bildas när kolhydrater (som det finns gott om i pizza, pajer och pasta) bryts ned. När upptaget av glukos hämmas, leder det till att blodsockret sänks liksom insulinproduktionen. Vad får då detta för effekt? Jo, kroppen lagrar mindre fett och sötsuget dämpas.
Ett annat sätt att dämpa sötsuget är att äta krom. Brist på krom leder nämligen till att man inte utnyttjar blodsockret lika effektiv och då blir man lätt sugen på något sött.
Hur dämpar man då hungerkänslorna? Jo, med hjälp av fibrer. Fibrer sväller i magen och ger mättnadskänsla. Glukomannan, som utvinns av rötter från konjakknölkallan, blir 200 gånger så stora när de sväller. Det bidrar så klart till att dämpa aptiten något.

Annons

Av Kristina Eriksson Foto Drago Prvulovic

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…