Annons

Annons

Jag blev extramormor och fick en familj

DET HÄR HÄNDE MIG Jag och min man Henrik levde i ett mycket lyckligt äktenskap. Men när han dog blev jag alldeles ensam. En dag fick jag syn på en liten annons i tidningen.

extrafarmor

Jag fick bli extramormor till en främmande flicka. Bilden är arrangerad. Foto: Shutterstock

Vi var varandras bästa vänner och jag kände mig ofta så tacksam för att det blev just Henrik och jag. Vad det däremot inte blev var barn. Vi ville nog gärna men det tog sig liksom aldrig och vi var på många sätt så nöjda över att ha varandra att barn inte kändes så viktigt som man skulle kunna tro.

Annons

Men så blev Henrik sjuk och precis innan jag skulle gå i pension så dog han. Plötsligt var jag änka, utan ett arbete att gå till och utan något sammanhang. Vår lägenhet i staden kändes plötsligt så stor och tom. Sommarhuset, som var Henriks föräldrahem, kunde jag inte ens tänka mig att sätta min fot i. Jag hade heller inte hjärta att sälja så det fick stå kvar utan att någon skötte om det.
Dagarna sniglade sig fram och när den värsta sorgen hade lagt sig insåg jag hur otroligt ensam jag var. Jag är ingen särskilt social person. Henrik hade inte heller varit det men de bekantskaper vi ändå hade var det han som drog i snarare än jag. Han var engagerad i Rotary och i den lokala fågelskådarföreningen. Kort sagt var det inte alls såhär jag hade tänkt att min ålderdom skulle bli.

Gilla Året Runt på Facebook

LÄS OCKSÅ: Min syster klagar på allt

En dag när jag åt frukost och läste morgontidningen såg jag en liten annons. I vanliga fall hoppade jag över annonssidorna men just den här dagen ville jag bara att tidningsläsningen skulle ta så lång tid som möjligt. Ett ungt föräldrapar sökte någon som dels kunde vara barnvakt men också fungera som extramormor. De hade två små barn, men inga släktingar i närheten.
På något sätt talade annonsen till mig och jag skickade in mitt svar. Det dröjde inte många dagar innan jag fick ett telefonsamtal. Anna, som mamman hette, berättade att hon och hennes man Jesper hade blivit berörda av mitt brev och de ville gärna träffa mig. De bjöd hem mig på middag redan samma kväll och varnade för att huset inte var särskilt städat.
Anna och Jesper bodde i en trävilla nere i stan och utanför låg det leksaker slängda över gräsmattan. När jag ringde på och blev insläppt doftade det gott av köttfärssås och det hängde blöta barnvantar över elementen i hallen. Det var en så hemtrevlig känsla och en stor kontrast mot min tomma, tysta och välstädade lägenhet. Såhär skulle ett hem vara.
Jag visades runt i huset och hälsade på barnen. Saga och Ida var 3 och 5 år gamla och visade sig vara två utåtriktade tjejer. De var nyfikna på mig och innan kvällen var slut satt de båda i mitt knä och jag läste ur bok efter bok. När det var dags för dem att gå och sova tackade jag för mig och åkte hem, alldeles varm i hjärtat.

LÄS OCKSÅ: Min dotter vill leva med en annan kvinna

Det bestämdes att jag skulle hämta tjejerna två dagar i veckan efter förskolan och också passa dem någon kväll eller helg då och då. Jag tog dem snabbt till mitt hjärta och såg framemot dagarna då det var min tur att hämta. Vi hittade på saker, bakade kakor, åkte till biblioteket eller bara satt i timmar och ritade. Oftast var vi hemma hos dem men ibland var vi hemma hos mig och tjejerna tyckte det var fascinerande med alla rum i min stora lägenhet och inte minst de uppstoppade fåglar som Henrik samlat på sig och som fanns lite överallt.
Gränserna mellan när jag var barnvakt och när jag bara kom och var hos familjen suddades ut mer och mer och när Saga skulle fylla fyra år samma höst var jag inbjuden tillsammans med släkten. Jag kände mig löjligt stolt när Ida valde att tillbringa större delen av kalaset i mitt knä. När jag gick hem efteråt kunde jag inte låta bli att gråta en skvätt. Både av glädje för att jag fick förmånen att höra till den här fina familjen men också av sorg för att Henrik aldrig skulle få träffa Anna och Jesper och deras barn.
När julen närmade sig blev jag inbjuden till familjen och för första gången på många år firade jag en jul med stoj och små barn som sprang runt och väntade på tomten. Jag sov kvar över natten och lät Anna och Jesper få sovmorgon. Istället smög jag och tjejerna upp och tittade om tomten ätit upp fatet med gröt. Sedan satt vi i soffan och åt frukost och tittade på en av deras nya filmer, nära varandra under filten.

Det har gått tre år och tre julaftnar som jag har tillbringat med min nya familj. Det är så jag ser på det. Det känns som om jag äntligen fått två vuxna barn och också två barnbarn. Jag är så tacksam för att ensamheten aldrig riktigt hann få sitt grepp om mig och för att jag får vara en del av Saga och Idas familj. Vilken tur att jag svarade på annonsen, och att de valde att träffa just mig.
”Ritva”

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…