Annons

Annons

Jag blev smärtfri med stötvågor

När Jenny en morgon upptäckte att urinen var röd, sökte hon läkare direkt. Det visade sig att hon hade njursten. En orsak var att hon drack för lite.


När Jenny Wetterhorn, 36 år, hade fött sitt första barn för snart tio år sedan började hon känna obehag när hon skulle kissa. Det gjorde lite ont, inte som urinvägsinfektion utan mer som en diffus molvärk.

Annons

– Det gjordes diverse undersökningar men man hittade ingenting.

Men för drygt ett år sedan kom besvären tillbaka och nu kändes de ännu värre.

– Jag kände obehag i nedre delen av magen och en stark olustkänsla när jag skulle kissa på morgonen. Det gjorde ont i ljumskarna och ibland upp över ryggen, säger Jenny.

Sedan såg hon plötsligt blod i urinen.

– Då blev jag blev riktigt rädd och sökte läkare direkt, säger hon.

RÖNTGADE  NJURARNA

Jenny fick en remiss till cystoskopi och undersökning av urinblåsan. Läkaren trodde att hon hade något som heter interstitiell cystit, en sorts inflammation i urinblåsan.

Men läkaren ordnade också en röntgen av njurarna och där hittade man två stora stenar. Den ena var så stor, tre centimeter, att den måste tas bort så fort som möjligt med stötvågsbehandling.

– Det gjorde ganska ont, säger Jenny. Men jag hade fått lite lugnande och smärtlindrande medicin, så det var uthärdligt. Jag fick också en kateter mellan njuren och urinblåsan, som skulle vidga urinledaren så att gruset kom ut och inte stoppade urinen. Den fick jag sedan ha kvar i åtta veckor.

FRI FRÅN STENAR

Stötvågsbehandlingen upprepades två gånger, med en månads intervall. Nu är Jenny symtomfri och fri från stenar.  Smärtan i ljumskarna och ryggen är borta, liksom blodet i urinen.

Njursten är relativt ovanligt hos kvinnor, men Jennys farmor hade det också. Så det kan finnas en liten ärftlig faktor tillsammans med för lite vätska.

– Min största riskfaktor är att jag dricker alldeles för lite. Men jag blir aldrig törstig! Mina stenar var av den typen som brukar bildas när urinen innehåller för mycket kalcium och oxalat. Vilket den gör när man blir uttorkad. Nu försöker jag dricka mycket och regelbundet, säger Jenny.

Av Susanna Hauffman Foto Birgitta Rydbeck

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…