Annons

Annons

Jag blev stalkad av min kund

Jag blev stalkad av min kund

Lennart var gullig men han förstod inte signaler. Foto: IBL-AOP. Bilden är arrangerad

DET HÄR HÄNDE MIG
Alltför ofta får jag beröm av mina kunder för hur jag ser ut i stället för hur skicklig jag är i jobbet. Men när det gällde Lennart så stannade det inte där.

Jag är 35 år, gift och arbetar som revisor på en större revisionsfirma. För ett år sedan fick vi en ny kund, ett företag som svetsar ihop specialmaskiner åt tillverkningsindustrin, och jag skulle sköta deras bokföring. Företagets ägare hette Lennart och var i 50-årsåldern, en grov karl med väderbitet utseende.
Vid mitt första kundbesök på företaget var han mycket vänlig, nästan lite av klapp på axeln-stil. Jag har aldrig riktigt vant mig vid att få beröm för mitt utseende istället för min skicklighet i jobbet, men jag hade lärt mig att strunta i det. Så därför lät jag det rinna av mig när Lennart sa att han var förvånad över att någon så vacker kunde vara så bra på att hålla reda på siffror. Han var en kund, mitt svar var att uppträda korrekt. Kanske visste han inte heller, han som hela sitt liv gått i en sådan manlig miljö, hur man umgicks i arbetet med en kvinna.

Annons

Jag blev överöst med presenter
Vid mitt andra kundbesök hade han köpt blommor åt mig. Jag tackade för vänligheten och låtsades att jag tog det som en gåva till firman och inte till mig. Några veckor senare ringde han för att fråga om en banal sak som han kunnat hitta svaret på i sin egen dator. Några dagar senare ringde han om en faktura. Som tack för hjälpen kom det chokladkartonger till kontoret. Och blommor.
Mina kollegor förstod inte när jag beklagade mig utan tyckte det var en generös kund vi fått. Det höll på så ett tag och jag svarade Lennart så artigt och vänligt jag kunde. Han var ju den som betalade min lön så att säga.

Chefen grep in
Men en lördag förmiddag ringde det på dörren. Utanför stod ett blomsterbud med ett stort fång röda rosor från Lennart. Min man Jocke förstod förstås att jag inte hade någon affär men brusade upp och ville genast ringa Lennart och skälla ut honom efter noter och säga åt honom att sluta stalka hans fru. Jag lyckades lugna Jocke och få honom att gå med på att min chef skulle tala med Lennart. Han hade nämligen sagt att om problemet eskalerade så skulle han gripa in.
Men på måndagen så sa min chef att han dels inte ville förlora Lennart som kund, dels tyckte lite synd om honom. Lennart var ensam och förstod nog inte att han gjorde fel. Han var säkert mycket förälskad i mig och så visade han det på ett tafatt sätt.
Min chef beslöt att han skulle säga till Lennart att han varit tvungen att sätta mig på en annan kund och så skicka en av mina manliga kollegor till Lennarts firma.

Han stammade fram ursäkter
Han gjorde så, men Lennart kontaktade mig direkt och beklagade sig. Han skulle sakna mig, sa han. Och så bjöd han ut mig på restaurang. I och med att jag inte längre hade någon professionell relation med honom kunde jag nu vänligt säga ifrån att jag var lyckligt gift och att det inte passade sig. Jag försökte vara så gullig jag kunde för Lennart var ju en rar man. Hans uppvaktning hade inte haft något alls av sexuella trakasserier över sig, utan hade mer varit ett slags vädjande dyrkan.
Han stammade fram ursäkter och sa att naturligtvis ville han inte tränga sig på. Då bestämde jag mig för att vara helt uppriktig istället för att gå som katten kring het gröt. Jag sa rent ut att jag förstod att han var ensam och längtade efter en kvinna. Det erkände han med ett kort skratt. Jag svarade att det verkligen inte var något att skämmas för, det fanns många i hans situation, även kvinnor. Hade han någonsin provat internetdejting?
Jag gav honom adressen till en dejtingsajt jag visste var bra och det slutade med att han tackade mig för att jag hade förståelse och var så medmänsklig.

Förståelsen räckte långt
Ja, jag tror att jag i detta fall lyckades uppamma en viss medmänsklighet, genom att sätta mig in i en annan människas situation. Ibland når man längre genom att inte sticka ut taggarna direkt. Vi kunde behålla Lennart som kund och min kollega säger nu att Lennart träffat en kvinna som han förlovat sig med. Jag är glad att det slutade lyckligt för denne ensamme man.
”Emma”

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…