Annons

Annons

Jag blev totalförlamad

DET HÄR HÄNDE MIG

Totalförlamad. Jag låg sex veckor i respirator Foto: Shutterstock Bilden är arrangerad.

Totalförlamad. Jag låg sex veckor i respirator Foto: Shutterstock
Bilden är arrangerad.

Jag skulle köra mitt barn till sjukhus för rutinkontroller. I stället hamnade jag själv akut i respirator.
Min lilla dotter var svårt hjärtsjuk och jag tog bilen upp till Stockholm med henne för en årlig fyradagarskontroll på Karolinska sjukhuset. Jag lämnade henne där och fortsatte till mina vänner i Järfälla där jag skulle logera.
Den natten sov jag oroligt med en underlig känsla i benen, som en slags förlamning. På morgonen tog jag taxi till Karolinska och det konstaterades att jag fått en höggradig urinvägsinfektion. Jag fick medicin och återvände till mina vänners villa.
Men natten därpå blev det värre. Med möda fick jag på mig mina kläder och ropade på min väninna som omedelbart ringde efter ambulans. Tjutet från sirenerna minns jag, sedan vaknade jag i en sjukhussäng i korridoren på Karolinska. Då var jag i stort sett orörlig.

Annons

Läkaren som undersökte mig konstaterade att jag hade drabbats av nerv- och muskelsjukdomen Guillain Barrés syndrom. Efter ryggmärgsprov hamnade jag i en respirator. Där fick jag ligga kvar i sex veckor, totalt förlamad från tårna och ända upp i hårfästet.
Min man fick ta tåget upp för att hämta min dotter och bilen.

Till sist fick jag komma ur respiratorn och jag fördes till ett sjukhus i min hemkommun för rehabilitering. Jag hade tur. En del dör av den här sjukdomen, andra blir invalidiserade. Jag kunde lämna sjukhuset med bara lite känslobortfall i ett par tår.

Det har nu gått 36 år. Minnet bleknar, men respiratorvistelsen har satt spår hos mig. Som tur var hade läkaren sagt att han trodde jag skulle bli helt återställd, så jag var lugn. Men när man ligger så isolerad får de mest märkliga fantasier fritt utrymme. Jag tänkte länge att jag skulle skriva ner fantasierna, men det blev aldrig av. I dag minns jag bara hur jag kände mig jagad av respiratorns brummande och att mina tankar var som fantasifulla sagor.
”Elsa”


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…