Annons

Annons

Ulrika: Jag botade min pollenallergi med tuggummi!

Ulrika har varit allergisk mot björkpollen så länge hon kan minnas. När hon hörde talas om ett nytt allergimedel som finns som tuggummi bestämde hon sig för att pröva.

Ulrika Schwarz

Våren är inte direkt en njutning för den som är överkänslig mot pollen. När frömjölet yr i luften tror kroppen nämligen att det är livsfarliga inkräktare som är på inmarsch. Dags att slå på katastroflarmet, det vill säga immunförsvaret, för att mota bort dem!

Annons

Det innebär att kroppen frigör histamin, ett ämne som sprids till kroppens vävnader och orsakar inflammation. Det är nu som blodkärlen vidgar sig och slemhinnornas svullnar upp – vilket ofta leder till näsan rinner och att ögonen kliar och tåras.

Gilla Året Runt på Facebook

Symtomen varierar från person till person. Ulrika Swartz, 35 år i Täby, är allergisk mot främst björkpollen.

– Jag får ingen rinnande näsa, tvärtom så blir jag täppt. Dessutom får jag luftrörsbesvär, och kan få svårt att andas. Jag blir yr och det känns som att jag drabbats av en förkylning. Ibland när det är riktigt mycket pollen har jag också haft klåda runt munnen, säger Ulrika.

Vetenskapligt belagt

Problemen började redan när Ulrika var 19 år, och länge prövade hon sig fram bland apotekets produkter, både receptfria och receptbelagda.

– Jag är mycket intresserad av alternativa vägar, så jag testade Allmyn. Jag börjar ta kapslarna i mars och fortsätter tills björkblomningen lagt sig. När inte kapslarna räcker tar jag ett till två tuggummin med Allmyn, det ger effekt på en gång och funkar alltid. Eftersom effekten från tuggummina inte räcker lika länge som en kapsel, kan jag ta flera om det behövs. Allmyn är det som fungerat bäst för mig, berättar Ulrika.

Allmyn innehåller den kinesiska växten perilla, som traditionellt använts mot pollenallergi. Perillas effekt kan kanske förklaras med att växten innehåller en rad antioxidanter. En hypotes är nämligen att fria radikaler spelar in vid uppkomsten av allergi, och antioxidanter är ju bra på att bekämpa dessa.

En klinisk studie gjord 2004, (som var dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad) visade att perilla minskar besvär som klåda i ögon, rinnande ögon och rinnande näsa. Växten hämmar så väl allergisk reaktion som inflammation och utsöndring av histamin.

Tidigare hade Ulrika katt, och när vänner med pälsdjursallergi kom på besök, bjöd hon dem alltid på Allmyntuggummi.

– Det visade sig att tuggummina även hjälpte dem, trots att många var skeptiska, säger Ulrika.

Av Kristina Eriksson
Foto Birgitta Rydbeck


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…