Annons

Annons

Jag fick hjärtinfarkt av stress

Anna Gelvås prövade KBT-terpai efter hjärtinfarkte

Hjärtinfarkten kom helt oväntat. Anna Gelvås från Storvreta utanför Uppsala var bara 57 år, hade visserligen högt blodtryck men åt medicin för detta, var normalviktig, åt hälsosam mat, motionerade regelbundet och hade inga släktingar med hjärtproblem.

Annons

– Den berodde helt och hållet på stress. Fast jag kände mig inte stressad, säger hon.

Anna är gift med Sven-Olof, har tre utflugna barn och fem barnbarn. För henne har det varit naturligt att ställa upp för alla och aldrig säga nej till extra arbetsuppgifter på jobbet.

– Jag gillar att fixa och dona och tyckte att det mesta var roligt men så här i efterhand förstår jag att jag borde ha planerat in lite återhämtning också.

För ett år sedan, när hjärtinfarkten var ett faktum, befann hon sig i dotterns radhus, ensam med fyra barnbarn som hon hade sett fram emot att få skämma bort på egen hand under några dagar.

– Jag hade somnat i det ena barnets säng när jag vaknade av att det kändes så konstigt i bröstet, som om jag hade träningsvärk.

BÖRJADE SPÄNNA I BRÖSTET

Anna gick upp och stretchade lite men då började det i stället spänna och dra genom hela bröstet och upp i käkarna.

– Oj, tänkte jag då. De här symtomen hade jag läst om i en tidningsartikel om hjärtinfarkt. Jag satte mig framför datorn och googlade och det jag fann bekräftade mina misstankar.

Nu blev hon rejält rädd och ångestfylld.

– Jag tänkte aldrig på att ringa en ambulans utan ringde i stället en av mina döttrar som befann sig i närheten. På Akademiska sjukhuset i Uppsala fick jag omedelbart hjälp och de konstaterade att jag fått en hjärtinfarkt.

Läkarna hittade ingen annan orsak bakom infarkten än stress.

– Jag blev erbjuden stresshantering genom kognitiv beteendeterapi, KBT, en gång i veckan under ett års tid för att få hjälp att förändra mitt beteende och på så sätt få ner stressen. Det är inget som går snabbt, kan jag säga!

ÄR LUGNARE IDAG

Anna har snart avslutat sitt år i terapi och tycker att det har varit en ovärderlig tid.

– Det har varit till otrolig hjälp. Jag har faktiskt kunnat förändra mitt beteende och jag känner mig lugnare i dag. Jag kan säga nej till extra arbetsuppgifter utan att må dåligt och ta en sak i taget. Förut hann jag aldrig avsluta något för att det hela tiden kom saker emellan. Nu tänker jag varje gång det hettar till att ”är det här verkligen värt att dö för?”.

– Det är ju lite komiskt egentligen för jag arbetar med arbetsmiljö i en facklig organisation! Man tycker ju att jag borde ha vetat allt om stress och sett till att jag själv inte blev sjuk. Nu är jag i alla fall betydligt bättre rustad än tidigare och det är tack vare KBT.

Av Louise Molander Foto: Mikael Wallerstedt 

7 tips för att minska risken till hjärtinfarkt

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…