Annons

Annons

Jag fick ta med psykolog till OS

Anette Norberg är aktuell i Mästarnas mästare. Där har hon berättat om sin cancer. Här berättar hon om ytterligare en livskris

Anette Norberg
Anette Norberg om privata krisen under OS:

Curlaren Anette Norberg har vunnit två OS-guld och sitter som expertkommentator i årets OS. Men vid guldet 2010 krisade hon såpass privat att hon nästan ställde in. En medföljande psykolog blev räddningen då. På hemmaplan ändrade en kopp kaffe sedan hennes liv.

Vi är många som minns hur Anette Norberg 2006 avgjorde OS-finalen i curling, genom att med iskall precision slå ut motståndarlaget Schweiz båda stenar ut boet. Efteråt fick hon en uppsluppen segerpuss av lagkamraten Eva Lund.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Fyra år senare utbröt återigen glädjescener i svensklägret, då den kanadensiska lagkaptenen Cheryl Bernard vacklade under trycket på hemmaplan och missade den sista stenen i OS-finalens skiljeomgång. Lag Anette Norberg hade därmed lyckats med bedriften att försvara ett OS-guld. Nu under pågående OS är Anette i stället Viasats expertkommentator i curling.

– Nu känns det roligt att få följa mästerskapen från ett annat håll och när jag väl har tagit beslutet att sluta försöker jag släppa lagtankarna.

”Min lillasyster Cathrine hatade curling”

Att Anette i elvaårsåldern började med curling berodde på att mamma Gunvi och pappa Åke var hängivna curlingspelare.

– Min fyra år yngre syster Cathrine hatade curling, eftersom hon tyckte att det var det enda vi andra pratade om. Hon sa att hon minsann aldrig skulle börja spela curling själv, men så fort hon blev stor nog gjorde hon det ändå, konstaterar Anette leende.

Systern skulle så småningom komma att ingå i Anettes lag som tog dubbla OS-guld. Under många år kombinerade Anette familjeliv och heltidsarbete med ett intensivt träningsschema och många resor till curlingmatcher både här och utomlands.

– Framför allt har jag offrat det sociala livet med vänner. Jag har inte heller skjutsat barnen till en massa aktiviteter eller stått och bakat bullar. Ibland har jag haft dåligt samvete över det, men mina barn har ju fått resa runt med mig i världen och uppleva mycket som många andra barn inte får chansen till.

Anette träffade sina barns pappa redan när hon var 16 år.

– Med tiden växte vi isär, och när jag inte kunde komma på en enda sak vi hade gemensamt utom barnen förstod jag att något inte var som det skulle. Jag insåg att vi inte hade haft ett riktigt liv ihop på flera år.

2008 gick Anette och hennes man skilda vägar.

– Det var en jobbig skilsmässa, vi hade ju levt ihop i mer än halva mitt liv. Att bearbeta en separation och samtidigt prestera i idrott blev väldigt slitsamt.

– Även om det hade gått två år sedan skilsmässan när OS i Vancouver 2010 stod för dörren, var många praktiska saker ännu olösta, vilket gjorde det svårt för mig att gå vidare. Jag kände mig inte tillräckligt mentalt stabil för att stå i rampljuset och ha hela svenska folkets blickar på mig. Dessutom var jag orolig för att sabotera för mina lagkamrater om jag inte kunna prestera som förväntat. Men det fanns ingen självklar ersättare för mig, så att hoppa av OS var inte heller ett bra alternativ.

– Till slut var vi tvungna att fatta ett gemensamt beslut om mig för vad som var bäst för laget – att stanna hemma eller följa med. Vi bestämde att vi skulle försöka klara det tillsammans.

Anette NorbergFaktaruta Anette Norberg

Yrke: Produktchef på Folksam Liv

Ålder: 47 år

Familj: Sonen Tobias, 23, dottern Therese, 16, samt särbon Kenneth Bergman, 44 år

Bor: I lägenhet i Nacka utanför Stockholm

Aktuell: Anette är curlingexpert under Viasats OS-sändningar från Sotji i Ryssland

Av Linda Andersson. Foto: från Anettes facebooksida


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…