Annons

Annons

Jag gick ur askan i elden

Jag gick ur askan i elden

Äntligen hade jag träffat en riktigt bra man, trodde jag. FOTO: Shutterstock

DET HÄR HÄNDE MIG

Efter ett uppslitande förhållande med en alkoholist ville jag träffa en rejäl man. Mats tog mig med storm. Han hade bara några små problem med skulder och en vårdnadstvist…

Annons

När min son Valter var två år bröt jag helt med hans pappa. Han drack mycket och när han var berusad så skrek han och bråkade. Självklart ville jag hitta kärleken igen, någon att dela livet med. Men det skulle vara en bra man den här gången.
Det tog ett år, sedan kom den stora kärleken med storm. Han var 14 år äldre och hette Mats. Han var helt underbar och tyckte dessutom om barn! Mats hade själv en tvåårig son i en annan stad, men han låg i vårdnadstvist om barnet med mamman, som misskötte honom. Dessutom hade han ytterligare två barn från ett annat förhållande som han hade hos sig varannan helg.
Vi skulle bli en stor familj men det skulle funka. Mats flyttade in nästan direkt.

Tyvärr ville Mats inte ha Valter för nära inpå sig, Valter fick inte längre komma till mig på natten. Han tyckte inte heller att jag skulle leka och läsa för honom mer än varannan dag. Jag gick med på det eftersom jag tänkte att Mats var äldre och mer erfaren.
Mats hade lite ekonomiska problem och hade fått skulder hos kronofogden. För att hjälpa honom tog jag ett ganska stort lån så att han kunde köpa en ny bil, en Mercedes. Jag köpte också en ny TV med hemmabioanläggning som han ville ha. Jag tvekade aldrig, för jag litade på honom och han gav mig pengar varje månad. Han var visserligen sjukskriven men hade en fast anställning i ventilationsbranschen.

Trots det så växte sakta en känsla fram att det var något som inte riktigt stämde. Han träffade till exempel aldrig sina barn. Dessutom hade han efter en tid berättat att han hade en vuxen son. Jag kunde inte låta bli att undra varför han hade så många exfruar.
Men det skulle jag inte ha gjort. När jag frågade blev han arg, tog strypgrepp på mig och lyfte på det viset bort mig från soffan. Sedan sa han att om jag lämnade honom så skulle han ta bilen och jag fick själv betala av lånet. Jag önskar att jag hade bett honom flytta ut redan då, men det gjorde jag inte.

I stället tog vi ett gemensamt lån på 1.9 miljoner och köpte en villa. På grund av hans skulder fick vi ta lånet via en alternativ bank, med skyhög ränta. Min restauranglön räckte knappt till allt. Och det visade sig att hans anställningsbevis varit falskt. Det fanns inget jobb för honom att gå till. Pengarna jag fick för att sälja min bostadsrätt gick snabbt åt.
Under tiden trappades våldet upp. Mats friade till mig efter att slagit mig och vi gifte oss. Ibland var vårt förhållande bra, men däremellan blev jag alltmer rädd och uppgiven och Mats sa ofta att han skulle döda mig om jag lämnade honom. Andra gånger hotade han att ta sitt eget liv.
Vi fick en dotter tillsammans, Ariel. Livet blev bara mer kaotiskt. Jag fick ta nya lån för att betala av lån. Hela tiden kom brev från olika inkassobolag. Mats jobbade fortfarande inte. Till slut gick huset inte att rädda. I sista stund fick vi det sålt.

Jag märkte hur Valter blev alltmer tyst och kuvad. Det var uppenbart att han inte mådde bra. På omvägar fick jag veta att Mika ansågs olämplig som förälder till sina döttrar. Och att han hade misshandlat alla sina tidigare fruar. Sakta började mina ögon öppnas. Lite i taget.
Men Mats grät och hotade att ta sitt liv. Så han fick flytta med oss till den tvåa jag hade lyckats komma över. Ändå väntade jag bara på rätt tillfälle. Jag och barnen måste iväg! Det var som att Mats kände det. Han sa till mig att jag frivilligt måste skriva in mig på psyket för annars skulle jag bli tvångsintagen. Samtidigt hade han sagt till skola och dagis och våra bekanta att vi skulle sälja allt och flytta utomlands. Jag ringde i förtvivlan till socialen och frågade varför de ville tvångsomhänderta mig. De reagerade direkt och insåg att det var Mats påhitt. Nu var det bråttom, ansåg de, annars skulle han bryta ner mig totalt.

Samma kväll hämtades jag och Valter till kvinnojouren. Mats vägrade släppa ifrån sig vår dotter. Hon anmäldes som kidnappad men efter två veckor kom han frivilligt med henne till socialen. Myndigheterna flyttade oss omedelbart till en hemlig plats.
Mats har inte gett upp, men han vet fortfarande inte var vi bor och jag har fått ensam vårdnad om vår dotter. Nu har det snart gått fyra år.
Jag är så tacksam mot de sociala myndigheterna för deras hjälp. Utan den vet jag inte hur det skulle ha gått.
”Pernilla”


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…