Annons

Annons

Claes Månsson: Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv

Claes Månsson

Den blyge fritidsledaren Claes Månsson trodde aldrig att han skulle bli skådis.

Det blir en hel del Claes Månsson, 63, i TV framöver. Just nu kan vi se honom i ”Stjärnorna på slottet” i SVT och snart även i TV4:s komediserie ”Welcome to Sweden”, som även har sålts till det amerikanska TV-bolaget NBC.

Annons

Men många har även under året sett Claes och hans fru Gudrun i en reklamfilm om stroke. Det var våren 2004 som han märkte att något var allvarligt fel. Då stod han på Dramatens scen.

Gilla Året Runt på Facebook

– Jag kände plötsligt hur jag domnade bort i fingrarna. Morgonen därpå kunde jag inte hålla i filmjölksskeden. I över två och en halv månad förlamades min ena arm varje dag under några minuter. Det var väldigt otäckt. Ingen visste om förlamningen en skulle släppa.

– Jag bodde i princip i en sådan där röntgentunna innan läkarna lyckades lokalisera var felet satt – jag hade en förkalkning i ett litet blodkärl i huvudet. Som tur var behövde jag inte opereras, blodförtunnande medicin räckte. I dag är jag helt återställd, med undantag för en liten punkt i tummen där jag tappat känseln, säger Claes och sträcker fram handen för att visa.

­Sjukdomen har fått honom att omvärdera ett och annat i livet.

– Jag har insett att man inte ska vänta med att göra roliga saker tills man blir pensionär, man ska göra dem nu. Stroken fick till följd att jag och Gudrun bestämde oss för att bli delägare i ett hotell i Frankrike.

”När jag märkte att folk tyckte att jag var rolig spädde jag på historien med lögner”

Att Claes skulle bli en känd skådespelare var det nog ingen av hans klasskamrater som trodde – inte han själv heller. Under skoltiden var han så blyg att han gruvade sig i månader inför att hålla föredrag. När det väl var dags stod han, knallröd i ansiktet, och läste innantill ur sina papper.

Hans långa, krokiga väg till de stora scenerna inleddes inte förrän en höstkväll 1977 på en personalfest med sina fritidsledarkollegor.

– Efter några glas vin började jag berätta om en dramatisk flygresa som jag hade varit med om. När jag märkte att folk tyckte att jag var rolig spädde jag på historien med lögner och fler och fler anslöt sig för att lyssna.

Claes MånssonFaktaruta: Claes Månsson

Yrke: Skådespelare – gör såväl sommarbuskskis som dramatenföreställningar – ”jag behöver blanda allvar och lättsamt”

Ålder: 63 år

Familj: Hustrun Gudrun, 59, dottern Lisa, 28, och sonen Gustav, 22

Bor: I lägenhet på Kungsholmen i Stockholm

Slog igenom i: Humorserien ”Lorry” 1989

Aktuell: Claes är med i ”Stjärnorna på slottet”, som sänds i SVT. De övriga deltagarna är Malena Ernman, Maria Lundqvist, Leif Andrée och Lasse Åberg. Under våren medverkar Claes i revyföreställningen ”Revyn” på Lisebergteatern i Göteborg, som har premiär den 31 januari.

Hela intervjun med Claes Månsson kan du läsa i Året Runt nr 03 som finns i butik från torsdag den 9 januari.

Av Linda Andersson Foto: SVT

 


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…