Annons

Annons

Jag har alltid haft dåligt självförtroende

Johan Rheborg fick ofta höra att han 
inte dög under uppväxten. Han var blyg och hade svårt att ta för sig. Trots alla framgångar som skådespelare hänger
 det fortfarande kvar.

Johan Rheborg har gestaltat många populära figurer på tv och film genom åren – där de flesta har blivit kult för tittarna. Eller vad sägs om Percy Nilegård, Farbror Barbro, Kenny Starfighter, Örjan Lax, Fredde Schiller och Morran?
Däremot gestaltar han inte sina rollkaraktärer på beställning om folk frågar.
– Jag värdesätter uppskattning högt, men lite integritet måste man få ha, säger Johan.
Han sätter sig till rätta i soffan på Grand Hotel i Saltsjöbaden där vi träffas, tittar ut mot vattnet genom fönstret och fortsätter:
– Jag får frågor nästan dagligen om att spela in hälsningar till bröllop och annat genom att vara en av mina figurer. Om jag skulle tacka ja skulle jag vattna sönder allt. Man måste hålla lite på sina karaktärer.

Mötte David Bowie

Själv blev Johan starstruck då han åkte i samma hiss som rockstjärnan Alice Cooper i Göte-
borg i somras – och inte minst utanför Berns i Stockholm 1996 då han mötte David Bowie.
– Jag funderade ett tag om jag skulle be att få ta en selfie med Alice, men tänkte att han är ju gammal och typ 80 år nu så jag lät honom vara i fred.
– Däremot kunde jag inte hålla mig den där gången för 21 år sedan då David Bowie gick 
utanför Berns. Det tillfället kunde jag bara inte missa. Jag körde upp bilen framför honom på trottoaren så att han inte kom förbi och gick ut och frågade om jag fick en autograf. Han kunde ju ha blivit arg och undrat om jag var galen. Men det gick jättebra och han skrev en autograf till mig, ha ha.
Vem av sina rollfigurer Johan mest är lik är svårt att svara på.
– Det finns nog delar av mig i alla. Men jag är ju exempelvis betydligt bättre än temperamentsfulle Örjan Lax (från humorprogrammet Hjälp, reds anm) på att hålla mig lugn i jobbiga vardagssituationer. Fast det är nog många som tänker samma tankar som han gör. Som vid långa köer i butiker när en ny kassa ska öppnas, utan att någon dyker upp. Skillnaden är att Örjan går och hämtar personen i stället för att bara stå där och muttra som alla andra.
Trots alla framgångar inom både tv, film och teater tvivlar Johan ständigt på sig själv.
– Det finns nog ingen som ifrågasätter sin egen kompetens så mycket som jag gör. Det är viktigt för mig att hela tiden utvecklas och därför utmanar jag ständigt mig själv och ger mig in på nya områden – som bland annat musikal trots att jag inte är någon sångare. Får jag då en regissör som inte tror på mig, utan undrar hur det här ska gå, är det klart att det inte precis underlättar.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

JosephIne Bornebusch och Johan Rheborg under en inspelningsdag av Solsidan-filmen.

Många käftsmällar

Minnena från skoltiden etsade sig fast, då Rheborg fick höra att han inte dög.
– Jag fick inte vara med på musiken i högstadiet eftersom jag inte kunde sjunga. Det var så elakt av läraren. Det blev många käftsmällar, och får man dem i den åldern sitter de kvar. Sedan var det en väldig revansch att veta att jag inte är dum i huvudet, det gäller bara att man får lära sig på rätt sätt.
– Egentligen har jag i grunden alltid haft ett dåligt självförtroende. Som ung var jag blyg och hade svårt att ta plats. Att berätta att jag drömde om att bli skådespelare var det inte tal om. I stället utbildade jag mig till jurist, och det var ju mer tillfälligheter som gjorde att jag kom in på den här banan.
Efter att ha tagit juristexam-
en läste han ett år på Berghs 
reklamskola – och träffade Henrik Schyffert på Rally-tv där Johan var anställd regissör.
De bildade Killinggänget, gjorde krogshowen I manegen med Glenn Killing och sedan kom ett större genombrott med NileCity 105,6. Där agerade Rheborg Percy Nilegård och Farbror Barbro.
– I början jobbade jag som
regissör på dagarna och med krogshowen på kvällarna, då var man i stort sett aldrig ledig. Sedan var jag 17 år i reklambranschen innan jag kunde satsa enbart som skådespelare.

Johan Rheborg som karaktären Morran. 

Två miljoner tittare

Sedan komediserien Solsidan hade premiär på TV4 2010 har 50 avsnitt visats – och runt två miljoner tittare bänkat sig varje gång.
Nyligen gjorde jättesuccén debut på bioduken – och det blir ett helt annat format.
– Eftersom publiken har en relation till våra karaktärer kan man förstås inte göra vad som helst med dem. Men det gäller ändå att överraska och bjuda på något oväntat – som att Alex och Anna försöker att separera.
För egen del har han varit gift ända sedan 1994 med hustrun Kristina, och de har tillsammans två vuxna döttrar: Linnea, 26, och Josefin, 24.
I en tid då många par väljer att gå skilda vägar – som nu alltså även Alex och Anna – kan man undra om det finns någon hemlighet att få ett förhållande att fungera i längden, något Johan sagt att han skulle kunna skriva en hel bok om.
– Det gäller att acceptera att saker och ting går upp och ner. Det blåser åt olika håll och man förändras. Dessutom är det ju en stor fördel om man kompletterar varandra. Precis som när det gäller branschen jag jobbar i gäller det att casta rätt (skratt).
Att hitta rätt kemi med sina kollegor är också viktigt – och det är inte alltid man gör …
– Ibland hamnar man i konstellationer som inte fungerar lika bra. När jag får en förfrågan om en roll tar jag hänsyn till både manus, vilka jag ska spela mot och vilken regissör det är.
Robert Gustafsson är en vän och kollega som Johan jobbat mycket med – och även om framgångarna avlöst varandra för dem var det ingen som trodde på att deras karaktärer Morran och Tobias skulle bli så stora.
– Det började som en webbserie på nätet och nu har vi till och med gjort en biofilm – allt gick så fort! Jag har faktiskt aldrig varit med om något liknande. Men på något sätt finns en igenkänningshumor även där. De är ju riktiga outsiders och allt är riktigt skruvat – men väldigt kul att göra.

Butter och sur

Ett program Johan Rheborg också är starkt förknippad med är Parlamentet på TV4.
– Ofattbart nog har jag varit med där ända sedan 2000 – i 17 år alltså. Det är roligt, men samtidigt ganska svårt att spela in. Vissa komiker pallar inte med, utan tycker att det blir för jobbigt. Man får hjälp med delar av manuset, men jag gör faktiskt vissa delar – som ”Tips från coachen” – på improvisation.
Är då Johan en rolig prick privat som skämtar mycket för familj och vänner – eller är det tvärtom där?
– Haha, jag är faktiskt en riktig tråkmåns hemma – butter och sur. Nej, men har man jobbat med komik kanske man inte kommer hem och drar en massa vitsar det första man gör.

Text: Joakim Löwing 
Foto: Peter Ericsson, SVT, Linnea Rheborg


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…