Annons

Annons

Jag har haft ont i magen i 20 år

Kristin Kaspersen berättar om sina magproblem. Efter många vändor till sjukhuset fick hon äntligen en diagnos.

Kristin Kaspersen om sin glutenallergi

När Kristin Kaspersen var 15 år började magen krångla. Hon åkte in på sjukhus flera gånger, fick olika diagnoser och mediciner. Till slut upptäckte läkarna att hon led av både laktos- och glutenintolerans.  Att både vara känslig för gluten och laktosintolerant kan vara nog så svårt i sig. Att som Kristin Kaspersen dessutom ha en känslig mage gör inte saken bättre.

Annons

– Det tog lång tid innan jag fick veta varför jag hade krånglig mage, men nu när jag vet så är det inga problem längre, säger hon.

Gilla Året Runt på Facebook

– Magkatarr, tarmkatarr, colon irritable och till slut magsår. Det var olika besked hela tiden, men hela tiden en form av irritation i magen. Inte förrän jag var 35 år så testades jag för laktos. Det är katastrofalt dåligt att det ska ta sådan tid, men då fick jag veta det i alla fall, säger Kristin.

Hennes mage har egentligen inte hindrat henne, framförallt inte i yrkeslivet. Hon har aldrig varit sjukskriven eller stannat hemma på grund utav magen och under lång tid levde hon bara med sina besvär. Det gjorde ont, hon var uppblåst och svullen – men det gick ändå.

– Det är ju hemskt att säga det men man vänjer sig. Ibland tänkte jag att det kanske var stressmage och när jag tänker på det så är det konstigt att jag inte reflekterade över att det kunde vara något jag åt, säger hon.
När laktosintoleransen väl var konstaterad och Kristin slutade med laktosprodukter så blev magen väldigt mycket bättre.
– Men det blev ändå inte helt bra och då började jag förstå att jag kanske dessutom var känslig för vete eller jäst. Jag är inte glutenintolerant utan bara känslig, men med en redan känslig mage så är det inte alls bra, säger hon.
Reaktionen på gluten slog också på andra sätt än just i magen. Efter en god brunch med vänner där Kristin serverade valnötsbröd som hon åt av så blev hon låg i flera dagar efter.
– Och jag som älskar gott bröd! Jag hade nog blundat lite för att det kunde vara det men då blev jag superlåg i fyra dagar efter och magen blev helt kass. Det är det inte värt, säger hon bestämt.
Idag kan Kristin äta lite laktos, kanske en halv deciliter per dag och också lite gluten. Eftersom hon inte riktigt tror på att utesluta något i kosten så försöker hon äta lite för att kroppen ska få sitt.
– Naturligtvis kan man inte äta gluten om man är riktigt intolerant, men jag som kan äta lite känner ändå att jag ska det, att det är bra för mig. Det känns som om att om jag utesluter det helt och hållet så blir jag ännu känsligare för det, säger hon.
I sitt arbete reser hon mycket och det krävs planering vad gäller maten. På flygresor och bilresor så har hon med sig nötter eller raw food-bollar. Att hitta någon laktos eller glutenfri mat på plan eller längs vägen är näst intill omöjligt – och finns det är det kostsamt.
– Det är så dyrt! Det är sorgligt att de som är känsliga ska straffas en gång till. Vi som är känsliga och de som är intoleranta måste hitta egna vägar för att hitta mat som vi kan äta och också enkelheten i att laga bra mat själva, säger Kristin.

– För mig blir allt bättre med träning. Magen håller igång när jag tränar, jag dricker mer vatten och jag äter och sover bättre. Och jag råder alla att inte nonchalera sin mage om något känns fel. Gå och kolla det!

 Av Jessika Devert Foto IBL/Aftonbladet

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…