Annons

Annons

”Jag har lovat mig själv att skratta minst en gång om dagen”

Chatrine Schander Ljungquist lever efter mottot att ”skrattet är själens motion”. Hon skrattar ofta och gärna och sedan sju år tillbaka ger hon nyårslöftet att skratta minst en gång om dagen.

Chatrine Schander-Ljungqvist Hyltan

Chatrine, 48, har medvetet valt glädje, trots att hon fått sin beskärda del av livets ibland mycket hårdhänta smällar. För sju år sedan förlorade hon dottern Sophia i en trafikolycka och tappade för en tid fotfästet. Hon har också en reumatisk sjukdom och bröt två ryggkotor som inte läkte ihop som de skulle, när hon väntade Sophia.
– Jag var höggravid och var på väg uppför en hal backe när jag slant, berättar hon. Och jag hade bara en tanke i huvudet, den att jag måste skydda magen, med påföljd att två kotor krossades mot ett isklot.
Efter det har hon problem med värk och vissa funktioner, men med regelbunden träning fungerar kroppen bra.
– Jag har fått mina käftsmällar som tagit all glädje ur kroppen, men jag har tränat mig i att vara glad igen, säger hon. Och jag har gått från att vara levande till att leva – jag har alltid varit lättsam och låter inte saker fastna.
När hon vaknar på morgonen försöker hon locka fram en positiv känsla och letar upp något roligt på mobilen eller i-paden så att dagen börjar med ett skratt.
– Men är min man Johan hemma behövs inte mobilen – då skrattar vi tillsammans. Och har man väl startat upp dagen med ett skratt, är det svårt att vara någon ”gnällspik”.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Chatrine är född i Norrköping och de första månaderna av sitt liv tillbringade hon på barnhem. Hon adopterades sedan av ett par i Motala, där hon fick bästa tänkbara uppväxt. Det gjordes ingen hemlighet av att hon var adoptivbarn, men hon fick ändå en chock när en kompis talade om att ”hon inte hade legat i sin mammas mage”.
– Jag sprang hem till mamma som tog det jättebra, minns hon med ett stort leende. Hon berättade för mig att barn som legat i magen är inga barn man väljer, dem får man. Och jag var extra värdefull eftersom mina för­ äldrar hade valt mig. Jag gick flera år och kände mig utvald, jag tyckte faktiskt lite synd om biologiska barn…
Hon träffade tidigt den man som blev pappa till hennes barn Sophia, som gick bort när hon var 21, och Johannes, i dag 27.
Men förhållandet med pappan rann ut i sanden och hon mötte en ny man som också medförde två barn i boet, Madde, 31, och Josefine, 28. Barnen gjorde sig snart till syskon, men efter 15 år separerade paret.
– För åtta år sedan träffade jag Johan som jag nu är gift med, säger hon. Vi är enormt lyckliga – han är min halva och min bästa vän, och eftersom vi träffades förhållandevis sent i livet har vi mycket att ta igen.
Johan hade barnen Simon, 26, och Sanne, 24, som Chatrine genast tog till sig. Hon har själv fött två barn och har fått fyra, så i hjärtat är hon sexbarnsmor.
Kärleken finns där till alla, och barnen liksom Johans stora stöd var givetvis en tröst när hon drabbades av det som bara inte får hända: Hon förlorade ett barn.

Chatrine Schander-Ljungqvist Hyltan

– Sophia var ett naturbarn och trivdes bäst i gummistövlar och stor tröja, minns hon. Hennes tonårsrevolt bestod i princip av att hon alltid gick osminkad.
Olyckan klassades som en arbetsplatsolycka. Sofia jobbade på Schenker i Jönköping då hon gick framför en lastbil och blev påkörd av en chaufför som körde i väg. Och Chatrine minns mycket väl då chauffören ringde upp henne i ett försök att säga förlåt.
– Först kände jag en väldig ilska, berättar hon. Sedan var det som om jag hörde Sophias röst: ”Mamma, du måste skilja på person och handling”. Sophia skulle ju inte komma tillbaka, men jag var ju inte hjälpt av att förstöra livet för chauffören, utan ville att hon skulle gå vidare i livet trots det som hänt.
De pratade så länge som Chatrine orkade och hon försökte få chauffören att inte känna skuld. Men när samtalet var avslutat slängde hon telefonen så hårt i golvet, att den gick sönder…
– Det var starkt gjort av henne att ringa upp mig, och jag kände att jag inte hade något annat val än att också vara stark, förklarar hon.
Och hon glömmer aldrig minnesstunden. Hon hade förberett minnesorden hemma och kommit fram till att hon klarade av att prata om Sophia i åtta minuter utan att bryta ihop.
– Jag klockade mina minnesord och under själva ceremonin var det precis så länge som jag höll ihop, berättar hon. Det var viktigt för mig, det var det sista jag kunde göra för min dotter.

Jag har gått från att vara levande till att leva igen

Veckorna runt Sophias död var riktigt tuffa och hon minns inte mycket från den tiden. Hon var sjukskriven i sex veckor, men se – dan ställde hon sig frågan: ”Kan jag fortsätta leva så här”?
Det kunde hon inte och hon bestämde sig för att göra något åt saken.
– Jag minns nyårsafton 2008–2009, berättar hon. Jag insåg att jag måste blicka framåt och gjorde ett medvetet val: Jag valde skratt och glädje och gav i nyårslöfte att skratta minst en gång om dagen.
Och samma nyårslöfte har hon gett vartenda år sedan dess. Hon är snar till skratt och trivs som bäst när det är fullt upp.
– Av mamma och pappa fick jag tidigt lära mig vikten av att arbeta och jag är inte rädd för att ta tag i saker, säger hon. Jag har haft flera olika jobb och är bland annat utbildad beteendevetare. Men i dag driver jag och min man två företag.
De bor utanför Jönköping och har dels ett möbelföretag där de tillverkar och säljer möbler, och ett företag där de jobbar med affärs- och personlig utveckling.
Dessutom är hon politiskt engagerad. Hon är en slitvarg, men tycker att det är roligt. Hon vill att det ska vara gott att leva, och försöker även göra gott för andra.
– Jag tror att jag njuter av livet på ett annat sätt just för att jag gått igenom tunga saker – har man klarat det, finns det inte så mycket som är jobbigt, säger hon eftertänksamt. Men Sophia finns med mig i tankarna varje dag, och jag får viss tröst av att människor vet om att hon har levt och att hon var en underbar person.

Av Anna Lindau Backlund Foto: Jan-Erik Ejenstam

LÄS OCKSÅ

Jag har tagit farväl av pappa flera gånger

Julia 23: Jag lever tack vare någon annans lever

Skratta dig friskare


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…