Annons

Annons

Jag har massor av misslyckanden i bagaget

För att hinna med både familjeliv och heltidsjobb tvingas Ebba Kleberg von Sydow offra umgänget med vännerna. Fredagstennisen med tjejkompisarna är dock helig. Den som ser henne på tennisbanan förstår att hon är en tävlingsmänniska av guds nåde…

Ebba Kleberg von Sydow

Hon är inte svår att hitta. ”Ebba von Sydow AB” står det med röda bokstäver på dörren till den charmiga kontorslokalen på Östermalm. I fönstret tronar de sju böcker som Ebba Kleberg von Sydow är författare till.
När Ebba i våras skaffade lokalen hade hon precis sagt upp sig efter fem års anställning på SVT. Planen var att hon skulle lägga mer tid på sina bokprojekt och olika konsultuppdrag. Då kom TV4 plötsligt med ett erbjudande som hon inte kunde motstå.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Det har aldrig varit min dröm att jobba med TV.

– När jag fick frågan om jag ville bli programledare för ”Nyhetsmorgon söndag” tvekade jag inte en sekund. Det är ett väldigt bra program som jag själv tittar på. Det innehåller allt som jag älskar från min tid på ” Go’kväll lördag” – intressanta samtal, böcker, musik och matlagning. Skillnaden är att ”Nyhetsmorgon” är ett nyhetsprogram, vilket ger det en extra puls.
Den som har fått för sig att Ebba haft som mål att bli programledare i TV tror helt fel.
– Det har aldrig varit min dröm att jobba med TV. Jag ser fortfarande programlederiet som en liten del av min karriär. Jag kom in på SVT som innehållsansvarig och redaktör för kronprinsessan Victorias bröllop. När vi skulle tillsätta programledare för bröllopssändningarna föll valet på Kristian Luuk och Mark Levengood, men vi behövde en tjej också. Då var det någon som frågade om inte jag kunde prova att leda programmet tillsammans med dem, och på den vägen är det…

Prinsen var lika nervös som Ebba
I våras fick Ebba hedersuppdraget att intervjua prins Carl Philip och prinsessan Sofia inför deras bröllop.
– Det var en härlig utmaning att få intervjua två personer som så många har en åsikt om och är nyfikna på. När jag träffade dem slogs jag av de egentligen bara är en vanlig tjej och en hyfsat vanlig kille, bortsett från att han råkade bli prins. Innan vi skulle påbörja intervjun konstaterade vi att vi var lika nervösa alla tre. Det ska bli roligt att följa Carl Philip och Sofia i framtiden. Sofia är en driven och cool tjej med skinn på näsan.
Många skulle nog använda samma ord för att beskriva Ebba. Intrycket man får av henne när man läser gamla intervjuer är att hon är ambitiös, målinriktad och självsäker.
– Den bilden stämmer nog ganska bra, konstaterar hon. Tack vare mina föräldrar har jag ett grundmurat självförtroende. Ett gott självförtroende är nödvändigt för att orka med att jobba i den här branschen, där man hela tiden blir kommenterad och kritiserad.
Fortfarande finns det dock situationer då hon tycker det är svårt att hantera alla åsikter som hon, i egenskap av offentlig person, blir föremål för.
– Ett sådant exempel är Nobelfesten. Jag hade ägnat veckor åt att läsa på om pristagarna, förbereda intervjuer och få koll på bordsplaceringen – och det enda som stod i tidningen dagen efter var att jag såg ut som en tant i min klänning. Det var visserligen bara en enskild journalist som skrev så, men lik förbannat är det väldigt tråkigt att läsa det. Baksidan med att jobba med TV är att det är så utseendefixerat, men fördelarna överväger ändå.

Jobbar alltid med flera projekt samtidigt
Få 34-åringar har en lika imponerande meritlista som Ebba. Blott 24 år gammal blev hon den yngsta chefredaktören någonsin för tidningen Veckorevyn. Sedan dess har de prestigefyllda uppdragen avlöst varandra. Det är lätt att få uppfattningen att Ebba har lyckats med allt som hon har företagit sig, men så är det inte hävdar hon.
– Jag har även massor av misslyckanden i bagaget – olika projekt som har gått i stöpet, däribland TV-program som jag hade velat göra men som det inte blivit någonting av. Att jag ändå ror i hamn många projekt beror på att jag jobbar med flera grejer samtidigt. Just nu håller jag exempelvis på med tre bokprojekt, men kanske är det bara ett av dem som kommer att resultera i en färdig bok.
Ebbas allra viktigaste uppdrag är numera det som mamma till fyraåriga Marianne och tvåårige Klas. När jag undrar hur hon, som heltidsarbetande småbarnsförälder, får livspusslet att gå ihop svarar hon frankt:
– Det får jag inte! Tiden räcker helt enkelt inte till. Jag önskar alltid att jag kunde sitta kvar lite längre på jobbet och göra saker färdiga, samtidigt som jag också önskar att jag kunde hämta barnen lite tidigare och hinna vara mer med dem.

Jämställdheten ställs på prov med barn
– Men jag har lärt mig att släppa kraven på perfektion. Igår till exempel, då kastade jag mig in på Ica efter jobbet och handlade färdiga pannkakor, en syltburk och lite ostar och skinkor som jag slängde ner i en plastpåse. Sedan hämtade jag barnen och så hade vi picknick ute på Djurgården. Det blev en urhärlig kväll. Trots att vi inte hade den perfekta picknickkorgen med hemlagad mat var både jag och barnen helnöjda.
Ebba träffade sin man, Johan Kleberg, då de för sju år sedan var bjudna på samma bröllop och fick varandra till bordet. Johan är vd för internetbokhandeln Adlibris och arbetar även han mycket.
– Jämställdheten ställs verkligen på prov när man har fått barn, men jag tycker att har lyckats bra på det området. Det är viktigt för mig att leva med en man som har samma värderingar kring feminism och jämlikhet som jag har.
– Jag är den som lagar maten hemma, medan Johan sköter tvätten och städningen. Han är även den som har hand om lappning och lagning. I morse visade det sig att vår son Klas favoritbyxor hade fått ytterligare ett hål. När jag erbjöd mig att laga hålet sa Klas bestämt ”Nej, det gör pappa!”, berättar Ebba leende.

Tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna
Det som Ebba främst har fått ge avkall på för att få tillvaron att få ihop är umgänget med sina vänner.
– Jag tvingas ofta lämna återbud till tjejmiddagar, men jag försöker kompensera det genom att höra av mig regelbundet och komma ihåg bemärkelsedagar.
Varje fredag spelar hon tennis tillsammans med tre tjejkompisar.
– När jag är på tennisbanan hinner jag inte tänka på något annat än att springa efter bollen och slå på den. Det är en lyx att för en timme få koppla bort alla tusen saker som vanligtvis snurrar runt i huvudet på mig.
– Min man hävdar att man inte kan förstå vidden av vilken tävlingsmänniska jag är förrän man ser mig på tennisbanan, och det har han nog rätt i. Om jag förlorar en match blir jag så arg att jag säger att jag aldrig mer ska spela tennis. Samma sak är det om jag har gjort en dålig TV-sändning. Då kan jag slänga ur mig att jag ska sluta jobba med TV.
Ebbas drivkraft i arbetet är hennes nyfikenhet på andra människor, och möjligheten att kunna inspirera andra genom att dela med sig av egna erfarenheter. Men hon sticker inte under stol med att den ekonomiska aspekten av hennes yrkesutövning också är betydelsefull.
– Det är superviktigt för mig att tjäna pengar, det är därför jag driver mitt eget bolag. På sikt vill jag bygga upp någonting ännu större runt den jag är och det jag gör. Det finns ju ingen svensk Martha Stewart ännu, så det vore roligt om jag kunde gå i hennes fotspår och slå mig in på fler områden. Jag har massor med planer och idéer på saker jag vill göra. Framöver blir det full fart framåt och mer av allt!

Faktaruta: Ebba Kleberg von Sydow:
Yrke: Journalist och författare.
Ålder: 34 år.
Familj: Maken Johan Kleberg, 40, barnen Marianne, 4, och Klas, 2.
Bor: I lägenhet på Östermalm i Stockholm. Familjen har dessutom lantställe i skånska Falsterbo.
Aktuell: Som ny programledare för ”Nyhetsmorgon söndag” i TV4. Hon är även aktuell med boken ”Säker stil – guiden till den perfekta garderoben” (Bonnier Fakta), skriven med Emilia De Poret. Ebba medverkar även i SVT:s släktforskningsserie ”Vem tror du att du är?”.

Missa inte! Ebba är aktuell som ny programledare för  ”Nyhetsmorgon söndag” i TV4

Av Linda Andersson Foto: Tv4


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…