Annons

Annons

Jag har ont – men jag kan leva normalt igen

När Kikki Danielsson hade skrivit boken "Ett schlagerliv"/Lind & Co, blev exmaken rejält sur...

När Kikki Danielsson hade skrivit boken ”Ett schlagerliv”/Lind & Co, blev exmaken rejält sur…

Sångerskan Kikki Danielsson efter operationen:

Hon har sålt 3,5 miljoner skivor, hon har ständigt hamnat på löpsedlarna och hon har aldrig satt sig själv i första hand. Nu har Kikki Danielsson lärt sig att säga nej och för första gången står hon på en teaterscen. Men först var hon tvungen att operera bort en bit av sin tunga.

Annons

När telefonen ringde och rösten i andra änden undrade om Kikki Danielsson ville göra rollen som sig själv i en pjäs på Göteborgs stadsteater trodde hon först att det var ett skämt. Det slutade med att pjäsens manusförfattare och regissör åkte hem till Kikki för att försöka förmå henne att göra teaterdebut. När hon väl förstod att erbjudandet var seriöst behövdes ingen övertalning.

– Jag vill utvecklas så länge halsen fungerar och huvudet är med. Det här känns verkligen jätteroligt!

Pjäsen ”Kikkiland” handlar om några människor i det lilla samhället Sandared som identifierar sig med Kikki och lyssnar på hennes musik i både lyckliga och mörka stunder. När deras idol kommer till orten och uppträder ställs deras inbördes konflikter på sin spets.

I föreställningen framför Kikki ”Bra vibrationer”, ”Papaya coconut”, ”Vi låser dörren in till damernas” och andra hits ur sin repertoar. Hon har även repliker och bland motspelarna finns etablerade skådespelare som Stig Engström, Carina M Johansson och Göran Ragnerstam.

– Ensemblen är så positiv. Flera har kommit fram och berömt mina skådespelarinsatser. Jag har fått påminna dem om att jag ju bara spelar mig själv, säger Kikki och skrattar.

Men i höstas var det osäkert om Kikki över huvud taget skulle kunna stå på någon scen. Svårartade blåsor på tungan gjorde länge att hon varken kunde äta eller prata. Till slut opererade läkarna bort fyra centimeter av tungan på längden och skickade in tungprovet för analys.

– Lyckligtvis var det inte cancer, utan en åkomma som heter afte. Stress och nedsatt immunförsvar kan förvärra sjukdomen, och i mitt fall är inflammationen kronisk. Jag har ont, men jag kan leva hyfsat normalt igen, förklarar Kikki.

– Ibland, när inget fungerar, är jag nära att ge upp. Men då säger min inre röst: ”Nej, du ska inte sluta så här.” Jag drömmer om en storstilad sorti från scenen – inte i en sjukhussäng. Än är jag inte färdig. Jag vill åka på safari i Afrika, besöka Hawaii och göra en egen krogshow med mycket värme, kärlek och humor. Och så ser jag fram emot en tid med barnbarn.

”Jag kände mig som en kassako”

I sin självbiografi ”Ett schlagerliv” från 2011 skriver Kikki öppenhjärtigt om sitt äktenskap med musikern Kjell Roos, som hon levde ihop med i 17 år.

Där berättar hon att hon hade velat vara mer hemma på grund av sina barn och sin ständigt värkande reumatism. Men hon följde makens vilja och åkte på långa turnéer.

– Jag kände mig som en kassako som bara skulle dra in pengar. Min son var tre månader gammal, vi spelade i fem timmar på kvällarna och jag mådde bara dåligt.

Efter att under många år ha levt i ett förhållande som mer liknade företag än kärlek, gick Kikki och Kjell skilda vägar 1999.

– Det var den svåraste biten att skriva om. Mina barn ville att jag skulle utelämna skilsmässan helt och hållet, men jag ville inte hoppa över någonting – det var ju en skildring av mitt liv.

Hur är din relation till Kjell i dag?

– Vi hade en hård ordväxling när boken kom ut. Bortsett från det har vi sedan länge en problemfri relation. Vi träffas nästan aldrig, men när vi väl gör det är vi goda vänner och skrattar ihop.

Hela intervjun med Kikki Danielsson kan du läsa i Året Runt nr 11, ute i butik från torsdagen den 6 mars.

Kikki Danielson spelar sig själv i vår på Göteborgs stadsteater i pjäsen "Kikkiland"

Kikki Danielson spelar sig själv i vår på Göteborgs stadsteater i pjäsen ”Kikkiland”

Faktaruta Kikki Danielsson

Yrke: Artist

Ålder: 61 år

Familj: Barnen Emma, 28, och Viktor, 23, samt katterna Alice och Maja

Bor: I parhus i Bollnäs

Aktuell: Kikki spelar rollen som sig själv i pjäsen ”Kikkiland” på Göteborgs stadsteater. Hon har dessutom släppt en återutgivning av albumet ”Midnight Sunshine”, från Nashville 1984, med nya bonusspår.

 

Av Linda Andersson Foto: Göteborgs stadsteater, Förlaget Lind & Co


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…