Annons

Annons

Jag höll på att shoppa bort mitt äktenskap

Suget efter vackra saker började i barndomen – och sen kunde jag aldrig få nog. Jag stal, smusslade och tog sms-lån, men inte förrän min man ställde ultimatum insåg jag att jag blivit beroende av shoppingkickarna.

 

Bilden är arrangerad. Foto: IBL

Jag har alltid dragits till ”fina” saker som en fluga till en sockerbit. Redan som barn köpte jag ”helt nödvändiga” föremål till flickrummet för min veckopeng, och varje fynd gav mig enorm tillfredsställelse. Mest handlade jag när mamma och pappa hade bråkat, det var ett sätt att skingra tankarna. Som tonåring blev jag nästan besatt av kläder och smink och det gick knappt en dag utan att jag kom hem med den perfekta tröjan, skjortan, mascaran etc.

Annons

Pengar blev förstås snabbt ett problem. Jag skäms för att säga det, men ibland ”lånade” jag pengar ur pappas plånbok. Samvetet dövade jag genom att shoppa ännu mer. För mig var det vardag att ständigt jaga kontanter för att hålla samma tempo som mina kompisar. Hur de fick ihop sina pengar vet jag inte, samtalsämnet var en smula tabu. Det viktiga var att ständigt försöka hitta det optimala fyndet.

Nu är jag gift och mamma. Både jag och min man tjänar hyfsat bra, så pass att vi kunde köpa ett litet hus. Jag älskar varje vrå av det och kunde bara inte låta bli att shoppa saker till vårt nya hem. Och att handla har blivit så enkelt! På nätet kan man tillfredsställa shoppingbegäret dygnet runt. Dyra gardiner, exklusiva fåtöljer och prydnadssaker gav mig positiva kickar, och jag försvarade mig med att det var sånt vi verkligen behövde. Min dotter fick leksaker och kläder, själv unnade jag mig ansiktsbehandlingar och massage. Maken överröste jag med presenter – gärna en ny skjorta eller ett exklusivt vin så att han skulle känna att alla fick lika mycket.

Foto: IBL

Plötsligt måste jag shoppa alltmer för att kickarna skulle infinna sig. Pengarna räckte inte till. Jag började handla på faktura och antog gärna erbjudanden av typen köp nu, betala senare. Jag tog till och med ett sms-lån fastän jag bestämt mig för att aldrig göra det. Men jag hade sett en möbelgrupp till altanen, på extrapris, och kunde inte låta bli trots varningsklockorna som ringde. Den eufori jag kände efter köpet var fantastisk. Endorfinerna rusade runt i kroppen.
Men känslan varade inte så länge. Albin blev inte alls glad över möblerna. När han hörde att de kostat nästan 20 000 kronor ställde han ultimatum. Han hade öppnat ett brev från inkassobolag och chockats av att vi hade fakturor som förfallit till betalning och att Kronofogden snart skulle knacka på. Han kände sig, med all rätt, lurad och förd bakom ljuset.
– Sök hjälp för ditt beteende och klipp alla kontokort, annars kan jag inte leva med dig längre, sa han utan omsvep. Jag älskar dig, men du shoppar sönder vårt äktenskap. Varken jag eller vår dotter behöver en massa prylar. Vi behöver dig som du är, utan allt lull-lull du omger oss med.

Jag grät och försökte komma med undanflykter, men Albin var benhård.
– Det finns utmärkta terapeuter. Och vi får försöka hitta på andra saker som ger dig kickar. Okej?
Vad skulle jag säga? Jag hade aldrig sett honom så allvarlig, och förstod att jag skulle förlora honom om jag inte insåg att jag hade ett beroende som jag måste ta itu med. Genast. Jag grät ännu mer när Albins armar smög sig runt mig. Inga prylar i världen, ingen ångest på jorden skulle få ta detta ifrån mig! Beslutsamt torkade jag tårarna och googlade på ordet ”terapeut”. Innan jag hunnit ångra mig slog jag numret och bokade tid.

Det är nu sex månader sedan jag träffade Elisabeth, en fantastisk kvinna som varsamt har lotsat mig genom mitt inre och hjälpt mig förstå mitt eget beteende. I dag kan jag se på mig själv med distans och har faktiskt tappat suget att shoppa. Dragningskraften är borta, beroendet är brutet. Albin har hela tiden stått vid min sida när det varit svårt. I nöd och lust …
Jag hoppas, hoppas, att jag aldrig mer hamnar i den onda cirkeln. Och jag kan verkligen rekommendera er som känner igen er i min historia att ta kontakt med en terapeut. Det kan förändra livet för alltid!
/”Marit”

Läs också:

Jag har 30 gravar att gå till

Jag har valt att leva ensam

Jag fick barn och psykos samtidigt

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…