Annons

Annons

Peter Jihdes: Jag kan aldrig vinna matchen mot min sjukdom

Skärmdump dragare JihdeProgramledaren Peter Jihde om sin nya livssituation:

Hösten 2012 förändrades Peter Jihdes liv i grunden. Ett enkelt test visade att han hade skyhöga värden av socker i blodet.

 

Nej, det är inte bara som det ser ut.

Annons

Peter Jihde, 42, och Tilde de Paula, 41, har precis så bra personkemi mellan sig, som man som TV-tittare får intryck av. Efter att tillsammans ha gjort tre sändningar per vecka av ”Nyhetsmorgon”, under ett och ett halvt års tid, har de två programledarna blivit nära vänner.

Nyhetsmorgon

Tilde de Paula och Peter är inte bara kollegor – de är nära vänner också.

– Under reklampauser och nyhetssändningar hinner Tilde och jag uppdatera varandra om hur våra liv ser ut och hur vi mår. Vi pratar om både allvarliga och roliga saker. Tilde är en toppentjej, med många sympatiska drag, säger Peter, när vi ses över en lunch i TV4-huset, efter en av alla morgonsändningar.

Sedan Peter för ett drygt år sedan fick diagnosen diabetes, är det viktigt för honom att äta på bestämda tider. Även i det avseendet är ”Nyhetsmorgon” ett bra program att jobba med.

– Det finns alltid en frukostbuffé utanför studion. Jag äter en stadig frukost innan sändningen börjar klockan tio i sex och sedan fyller jag på med en smörgås eller någon grönsak under någon paus mitt i.

När Peter hösten 2012 började känna sig tröttare än vanligt trodde han att det hade att göra med den förändrade dygnsrytm som jobbet på ”Nyhetsmorgon” innebär. Den första indikationen på att tröttheten berodde på någonting annat fick han under en morgonsändning.

– Jag hälsade på i Malou von Sivers studio, för att prata om hennes efterföljande program ”Efter tio”. Just då hade Malou besök av en diabetessköterska, som skulle visa hur sötsaker påverkar vårt blodsocker. Både Malou och jag gjorde ett blodsockertest. Malous värde var normala 4,7 medan mitt landade på 24,3… Både Malou och sköterskan reagerade på mitt skyhöga värde och uppmanade mig att göra ett nytt test. Men jag stack tillbaka till vår studio och tänkte inte så mycket mer på saken.

Att Peter hade diabetes typ 1 uppdagades inte förrän han en tid senare uppsökte läkare för en inflammation i ansiktet. Han blev inskriven på sjukhus, där han bland annat fick lära sig att injicera insulin.

– Under kvällarna på sjukhuset var jag ledsen. Jag tänkte på att sjukdomen skulle förändra mitt liv. Kommer livet att bli roligt igen? frågade jag mig. Jag, som är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna, hade svårt att acceptera att sjukdomen inte kan besegras. Oavsett hur bra jag sköter mig och hur mycket jag kämpar, kan jag aldrig bli av med min diabetes. Matchen mot den pågår konstant.

– Jag var ledsen i ungefär tre veckor. Men efter nyårsfirandet – då jag stod och skålade in det nya året med två milliliter champagne i glaset – kom vändningen. Jag tänkte att det nog skulle gå att klara det här också. Det finns ju massor av människor som lever ett bra liv trots att de har diabetes. Det kändes som om jag slog på en strömbrytare och såg ljuset, efter att ha levt i totalt ”diabetesmörker” under några veckor!

Nu, ett år senare, har diabetesrutinerna blivit en del av Peters vardag. Ur ena byxfickan halar han fram ett par injektionspennor med tunna nålar. Han ger sig själv sex eller sju insulininjektioner per dag. Även om diabetesdiagnosen har tvingat Peter att bli mer disciplinerad när det gäller kost och sömn, tycker han inte att sjukdomen hittills har orsakat honom några större besvär. Lite extra komplicerat blev det dock när han under den gångna hösten flög kors och tvärs över jorden för att spela in TV4:s stora nöjessatsning ”Det största äventyret”…

Läs hela intervjun med Peter Jihde i Året Runt nr 10 som finns i butik från torsdagen den 27 februari.

Jihde porträttFaktaruta Peter Jihde

Yrke: Programledare och föreläsare

Ålder: 42 år

Familj: Hustrun Karin, 40, kommunikationschef på intresseorganisationen Stim. De har döttrarna Alice, 5, och Amanda, 3. Peter har även Mollie, 10, från ett tidigare äktenskap.

Bor: I hus på Lidingö utanför Stockholm

Aktuell: Tillsammans med Tilde de Paula är Peter programledare för TV4:s ”Nyhetsmorgon” måndag, tisdag och onsdag, kl 05.50 varje vecka. Under fyra veckor i januari kunde vi också se honom leda TV4:s lördagsunderhållning ”Det största äventyret”.

Av Linda Andersson Foto: Oscar Sahlberg, Bingo Rimér/TV4


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…