Annons

Annons

Jag känner inte passion och lust längre

Ediths äktenskap har varit långt och ibland svajigt. Men de har alltid kommit vidare. Nu upplever Edith att relationen är tyst och att alla känslor svalnat. Vågar hon bryta upp?

sexliv

Edith vill bryta upp, men vågar inte.

Jag och min man har varit gifta i snart 30 år. Vårt gemensamma liv har gått upp och ner och vi har haft våra svackor och motgångar. Dock har vi alltid tagit oss igenom svårigheterna och gått vidare. Kanske är det därför som vi har kämpat på och hållit ut när motgångarna dykt upp. Vi vet att det blir bättre. Men nu har jag börjat känna leda och hopplöshet i äktenskapet. Jag känner ingen lust och passion längre. Det känns som att allt gått i stå fullständigt. Den här gången vet jag inte om jag är beredd att hålla ut och invänta bättre tider. Är det verkligen värt det? Det frågar jag mig.

Annons

Jag närmar mig 60 och jag känner att det är nu eller aldrig som jag måste göra något åt situationen. Den här känslan har jag haft en längre tid. Det känns som att jag och min man glider allt längre ifrån varandra. Vi har haft ett bra liv tillsammans på många sätt och banden mellan oss har varit starka. Men nu känns det som att känslorna avtar.
Det finns inget särskilt som har hänt som gör att jag känner så här. Det har också vuxit fram en tystnad mellan oss. Vi pratar knappt med varandra längre. Vi lever mer och mer separata liv. Enda gångerna vi är tillsammans och gör något gemensamt är när vi träffar våra barn och barnbarn. Det här är något som jag sörjer. Jag önskar att det var annorlunda. Den här tystnaden som är mellan oss är hemsk. Den skapar en kyla och det blir så tydligt hur dött det är mellan oss. Så här vill jag inte ha det. Jag måste få till en förändring. Kanske är det nödvändigt att jag bryter upp och skapar mig ett nytt liv.

Men jag är osäker. Jag oroar mig för hur det ska gå. Hur jag ska klara ekonomin? Hur ska jag hitta någonstans att bo? Det känns som att det är ett alldeles för stort uppbrott i min ålder. Jag har väninnor i liknande situationer som valt att stanna kvar i sina äktenskap just på grund av att de känner sig oroliga för hur de ska klara sig. Jag har övervägt detta och tycker att det skulle vara det enklaste, men samtidigt skulle jag känna det som ett svek mot mig själv och mot oss. Var ska jag börja någonstans? Just nu vet jag varken ut eller in och känner bara oro och sorg. Hur ska jag göra?
/Edith

Ni behöver gemensamma upplevelser för att hitta passionen igen

Marcus Edstam, socionom och terapeut Sankt Lukas i Göteborg:
Att bevara lusten och passionen i ett förhållande är en stor utmaning för de flesta par. Det är ingenting som är enkelt och det kräver samarbete. Om du ska bryta upp eller inte är till syvende och sist ett beslut som du måste fatta själv. Till hjälp kan du använda dig av något som kallas för Ambivalenskorset. Ta ett pappersark och dela in det i fyra delar som ett kors. I en del skriver du upp fördelarna med att stanna kvar. I den andra nackdelarna. I den tredje rutan skriver du nackdelarna med att separera och i den fjärde placerar du fördelarna. Det kan vara till hjälp för dig när du tänker på äktenskapet. Du får en överblick som kan göra det lättare för dig att fatta ett beslut. En sak som slår mig är att en skilsmässa egentligen inte löser dina problem. I ensamhet är det förmodligen ännu svårare att känna lust och passion. Det kan vara så att du och din man behöver få nya gemensamma upplevelser för att hitta tillbaka till lusten och passionen och till varandra. Du kan också prova att ta med dig din man till en familjerådgivare för några samtal. Parsamtal har visat sig vara till stor hjälp för många att komma tillrätta med svårigheter i relationen, eller fatta beslut om hur man ska göra i framtiden.
/Marcus


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…