Annons

Annons

Susanne, 40: ”Jag känner mig otroligt osäker”

Susanne känner sig ofta dum i sociala sammanhang och har nu börjat undvika dem för att må bättre. Relationsexperten Anne-Marie Furhoff ger tipset att bryta onda cirkeln snarast.

Jag är 40 år och har en bra man som jag känt sedan ungdomen. Vi har tre barn, 5, 7 och 12 år gamla. Jag har ett bra jobb inom vården som jag trivs med. Allt borde vara frid och fröjd, för jag har det egentligen väldigt lugnt och tryggt. Vi bor utanför en större stad i en förort, där så gott som alla känner alla. Vi som bor på samma gata har fester då och då. Det tycker jag är kul för det mesta. Men ibland knyter det sig och det är där mitt problem ligger. Kommer det helt nya till festen och jag förväntas vara trevlig blir jag tvärtyst. Ibland har någon frågat om jag är sur, men jag vet bara inte vad jag ska säga.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

I vissa andra sammanhang blir jag också nervös och drar mig undan. Ett sådant sammanhang kan tyvärr vara när det gäller barnens skolor. Vi har föräldramöten och träffar. Då ställs det krav, känner jag, på att man ska vara både trevlig, social, klok och ha synpunkter, och gärna ta på sig rollen som klassmamma … Det klarar inte jag. Det är som att jag tror att ingen skulle lyssna om jag öppnade munnen.

Problemet är ännu större på jobbet. Ibland ordnas ”studiedagar” eller konferenser; ofta förväntas man delta, det blir grupparbeten och diskussioner. Jag håller mig helt i bakgrunden, även om jag tvingas vara med.

Nyligen skulle jag få gå en kurs för att stärka gruppsammanhållningen på jobbet. Mina kollegor såg fram emot det, men jag tackade nej i sista stund. Jag känner mig så otroligt osäker och dum i sådana sociala sammanhang. Jag blir helt spänd när jag känner att det förväntas att jag ska komma med en åsikt, delta i diskussionen. Jag kommer inte på något vettigt att säga alls, blir helt stum. Jag är rädd för vad andra ska tycka och tänka, det låser sig. Så är det ju aldrig hemma. Där är jag mig själv. Varför går det inte bland folk?
Susanne

Relationsexperten Anne-Marie Furhoff svarar:

Anne-Marie Furuhoff är Året Runts familjerådgivare

Vill du fråga terapeuten? Mejla din fråga till [email protected]

”Ta tag i detta snarast”

Om man börjar iaktta sig själv med kritisk blick så som du gör i sociala sammanhang är risken stor att det låser sig. Eftersom allt fungerar bra där du är trygg så vet du att du har förmåga till både god kontakt och tankar och åsikter. Det verkar vara din osäkerhet som är problemet.

Ett sätt att försöka bryta den onda cirkeln är att skaffa sig en förtrogen i den grupp det gäller, någon som du kan knyta an till, som finns med och som förstår hur jobbigt du har det i nya sammanhang. En sådan person kan eventuellt puffa på dig så att du kommer in lite i diskussionen. Sedan behöver inte alla prata, det viktiga är att lyssna aktivt så att de övriga känner att du är delaktig.

Om stödet från en trygg person inte hjälper fullt ut, kan det vara en god idé att söka professionell hjälp för att få klarhet i bakomliggande faktorer och få verktyg att hantera det hela. Du ska inte behöva ha det så här, att du inte vågar vara fullt delaktig på arbetet och fritiden. Ta snarast tag i detta innan det utvecklar sig till en riktig fobi.
Anne-Marie Furhoff, relationsexpert

Läs också:

KBT ger snabb effekt mot social ångest

Nu vågar Jouanita tacka ja till festen!

Marie: ”Jag orkar inte alltid vara social”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…