Annons

Annons

Jag lider än av sviterna från pappas aga

Agan jag fick som barn gav skador för livet Bilden är arrangerad. Foto: Shutterstock

Agan jag fick som barn gav skador för livet
Bilden är arrangerad. Foto: Shutterstock

DET HÄR HÄNDE MIG
När jag var liten fick jag stryk varje dag. Det pågick ända tills min far dog. Först långt senare förstod jag att det inte ens var över då.
Jag växte upp i ett alkoholisthem, där min far drack varje dag. Jag är äldsta brodern i en syskonskara på tre och kanske var det därför jag var utvald till att få stryk av min far så gott som dagligen. Det pågick ända tills jag var 13 år, då min far dog. Det blev inte bättre av att jag hade svårt att hänga med i skolan, vilket förstås påverkade betygen.
Men att misshandeln ställde till med mer än så, det förstod jag inte förrän långt senare.

Annons

En kort frist
Jag gifte mig ganska sent och vi fick en son, Erik. Allt hade äntligen vänt och en kort tid efter sonens födelse flyttade vi till ett eget hus en bit utanför staden där vi båda jobbade.
Men när min son var fem år råkade jag ut för en svår trafikolycka som gav mig en kotförskjutning i ryggen och gjorde att jag miste känseln i benen. Sedan dess går jag med kryckor och lever med ständig smärta, dygnet runt, sju dagar i veckan.
På grund av polisens sjabbel blev ingen dömd för olyckan och försäkringsbolaget hävdade att mina skador inte kunde kopplas säkert till olyckan och jag fick därför ingen ersättning.

Påverkar allt
Skadorna påverkar hela mitt liv. Jag får plötsliga knivhuggsliknande smärtor i ryggen som gör att jag faller handlöst, följt av epilepsiliknande krampanfall. Det har gjort att jag måste vistas på sjukhus i flera veckor några gånger om året, och beläggs tillfälligt med körförbud varje gång.
När vår son var 9 år skilde jag och min fru oss och jag har sedan dess Erik på halvtid. Efter en av mina sjukhusvistelser drabbades jag av ett riktigt raseriutbrott följt av att jag grät hejdlöst. Jag kände inte igen mig själv och efter undersökningar blev jag remitterad till psykiatrin. Där konstaterade man omfattande hjärnskador och ADHD. Skadorna hade delvis uppstått vid trafikolyckan och de förvärras varje gång jag faller. Men det som verkligen var upprörande för mig att förstå var att en del av hjärnskadorna hade uppstått som en följd av all aga jag tvingades utstå som barn. Det kom som en verklig kalldusch att inse att så många av mina problem hade kunnat undvikas.

Hjälp, till sist
Nu tar jag dagen som den kommer. Jag har fått en fantastisk hjälp av sjukvården och av mina nära och kära och som tur är så är jag en förbenat envis person, annars hade jag nog aldrig klarat dessa 10 år. Jag går nu också i skolan ett par dagar i veckan och får hjälp med mina läs och skrivsvårigheter, enligt sjukvården är det också ett slags rehabilitering.
”Karl”

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…