Annons

Annons

Jag satt trollbunden när de gamla berättade

DET HÄR HÄNDE MIG: Jag har som många andra kvinnor arbetat i sjukvården, som vårdbiträde. Där lärde jag mig hur spännande det är att höra äldre människor berätta.

Historier från förr

Det var fantastiskt att få höra mer om hur det var förr i tiden. Bilden är arrangerad. Foto: IBL-AOP

Det kunde vara körigt många gånger, men patienterna låg kvar längre på den tiden på avdelningen så vi lärde känna varandra bättre. Det skapade ett trevligt klimat där man kunde prata medan man dammade sängborden och bytte vatten på blommorna som patienterna fick. Patienterna sköttes också om på ett annat sätt, man fick till exempel inte stiga upp ur sängen på flera dagar efter en operation. Det var roligt att jobba och vi hade en fin kamratanda.
Med arbetet följde en del vidareutbildning, så som veckokurser i hur man skulle bemöta patienter och anhöriga i olika sammanhang. På en sådan kurs upptäckte jag vilken modell som passade mig.

Annons

Viktigt att bli lyssnad på
Kursen hette ”Ta vara på det friska”. En fantastisk kvinna från Stockholm föreläste om hur man kunde få någon som tappat mod och lust att leva och må bra igen, bara genom att lyssna på dem. Eftersom jag är född på 1930-talet visste jag att den generation som är äldre än mig, och som hunnit bli pensionärer, hade varit med om stora förändringar som de kunde behöva prata om.
Jag kontaktade ett studieförbund och fick i uppdrag att starta en cirkel på några ålderdomshem. Eftersom det var höst när jag startade så utgick jag från årstiden och så fick deltagarna berätta hur de upplevt sina höstar.Alla hade sina minnen, roliga för det mesta, men också ledsamma. Så också av vintern, våren och sommaren.
Många hade ju varit bönder och då kom statarflyttningar upp, hur de fick flytta varje år i oktober med ungar och sina få ägodelar. Andra talade om sina långa skolvägar med sin ryggsäck med kall mjölk och smörgås eller om hur svårt det var att få tag i livsmedel i Stockholm. Men också om hur man gjorde eget smör och vilka metoder man hade för att hålla maten frisk.

Vi bakade som förr i tiden
Efter samtalen så drack vi kaffe med något hembakat. En dag bakade jag rågkakor och tog med mig till träffen. Då fick jag en idé och köpte 6 dl vispgrädde. En av deltagarna vispade grädden till smör och sedan hade vi det på rågkakan till kaffet. Gissa om detta gick hem. Gott!
Jag hade alltid med gitarren och så sjöng vi visor från förr som på olika vis var förknippade med en upplevelse, första dansen, eller avsked till anhöriga som emigrerade. Tiden gick alltid så fort.

Ögonblick av betydelse
Idag har vi många äldre som är på hem eller bor ensamma på ett serviceboende. De kanske bara får prata med personalen den lilla tid som finns över. Barn och barnbarn har sitt och många vänner är borta. Men i huvudet finns fortfarande tankarna som man vill dela med någon.
Du som läser detta har en viktig uppgift som är betydelsefull för den som du träffar och som ger dig tillbaka så mycket av ett liv som aldrig kommer ut i bokform men som finns hos var och en av oss.
/”Isabella”

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…