Annons

Annons

Lotta, 54: ”Jag slutade 
äta kött 
– och blev frisk!”

Lotta Modins hudsjukdom satte sig på fotsulorna och gjorde att hon fick svårt att gå. Efter svåra biverkningar av medicinerna provade hon istället att äta vegetariskt. Med förbluffande resultat!

Jag slutade äta kött och blev frisk

Lotta Modin, 54 år, blev fri från hudsjukdomen PPP, en släkting till psoriasis, som hon har haft sedan början av 1980-talet.
– Det är en hudsjukdom som enbart sätter sig i handflator och på fotsulor. Den gjorde att jag tidvis hade svårt att använda händerna och när det var som värst kunde jag knappt gå. Blodfläckar på kläder och lakan var vardag, beskriver Lotta.
Hon fick starka mediciner med obehagliga biverkningar. Till exempel var hon tvungen att kontrollera sina blodvärden varje månad eftersom levern påverkades, och hon blev på grund av en stark medicin avrådd från att få barn de närmsta fem åren av sitt liv. Då var hon 25 år.
Den sista medicinen hon fick hade en sällsynt biverkning som gav samma symtom som hjärtinfarkt. Medicinen hjälpte men hon skulle bli tvungen att ligga på sjukhus medan hon åt den. Då bestämde sig Lotta för att det fick vara nog.

Måste ha tålamod

Lotta uppmuntrades hela tiden av sin hudläkare att prova alternativa metoder.
– Han var väldigt vidsynt, men lever tyvärr inte i dag, säger Lotta.
Hon provade bland annat vitkålsomslag, oljeinpackningar, aloe, massor med vitaminer – men inget hjälpte. Så den köttälskande Lotta bestämde sig för att bli vegetarian.
– Det räcker inte att vara vegetarian i 
en vecka och tro att det ska bli bra, 
säger Lotta, som tror att de flesta med 
svåra sjukdomar söker alternativa vägar.
Det tog drygt nio månader innan Lotta började märka någon hälsoskillnad. Men långsamt började utslagen på händerna och fötterna att försvinna, tills de så småningom var helt borta.

Folk har fördomar

Lotta uteslöt allt kött men fortsatte med mejeriprodukter. När barnen kom började hon även äta ägg, av praktiska skäl. Hon har lärt sig att vara en hälsosam lakto-
ovo-vegetarian genom att läsa tidningar och böcker. I dag är det mycket enklare att vara vegetarian, anser Lotta.
– Utbudet är större i butikerna, det finns mera färdiglagad vegetarisk mat att köpa, det gjorde det inte förr. Man kan även gå på restaurang och äta gott som vegetarian numera. Det var svårt tidigare och visst saknas väl en del kunskap i restaurangköken fortfarande, men det har blivit mycket bättre. Undrar hur många grekiska sallader jag har ätit, för att det varit det enda vegetariska på menyn, säger Lotta och skrattar.
Tidigare kunde Lotta uppleva att många hade fördomar mot vegetarianer. Hon berättar lite skämtsamt att folk ibland förväntade sig att hon skulle bära mjukisbyxor, vara blek och pinnsmal och helnykterist.
– Men jag är ingen hälsoprofet. Jag är vegetarian för att jag mår bra av det. Jag är symtomfri och njuter av det. Sådana enkla saker som att kunna ta folk i hand och bada i havet, det är livskvalitet, säger Lotta och ler.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Vad är en lakto-ovo-
vegetarian?
Lakto-ovo-vegetarianer äter inte kött, fisk och fågel. Däremot äter de fortfarande mejeriprodukter som mjölk, yog-
hurt och ost samt ägg. Enligt livsmedelsverket kan lakto-ovo- vegetarianer behöva ett tillskott av vitamin B12 trots 
att de äter mjölk-
produkter och ägg.

Vad är PPP?

Pustulosis Palmoplantaris, PPP, är en sjukdom ofta associerad till psoriasis som sätter sig i handflator och på fotsulor. Den yttrar sig i form av sterila varblåsor (pustler). Kännetecknande för PPP är områden med rodnad, fjällning och pustler (blåsor med synligt var) på handflator och fotsulor. PPP debuterar oftast i 40- till 60-årsåldern men kan också förekomma i andra åldrar. Det är nästan enbart kvinnor som får sjukdomen.

Text: Mia Coull
Foto: Anneli Esseus

Läs också:

5 smarta sätt att stärka tarmfloran

10 livsmedel som maxar din hårkvalitet

5 goda anledningar att äta mer vegetariskt


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…