Annons

Annons

Agneta Sjödin: Så kom jag tillbaka efter olyckan

Agneta Sjödin, 47, hade mycket på gång i våras. Det var då hon fastnade med däcket i ett spårvagnsspår, föll av cykeln och bröt lårbenshalsen.

Agneta Sjodin

Agneta Sjödin, 47, hade mycket på gång i våras. Hon var i slutspurten av TV-programmet ”Vardagspuls”, skulle cykla i USA med komikern Måns Möller och skulle starta inspelningarna av ”Fångarna på fortet”. Det var då hon fastnade med däcket i ett spårvagnsspår, föll av cykeln och bröt lårbenshalsen.
– Jag fattade ingenting, jag tänkte att jag skulle ta mig upp och åka till jobbet, men när jag fick hjälp upp, gjorde det så ont så jag bara skrek rätt ut.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Jag stod där vid en lyktstolpe och väntade på en arbetskollega som skulle ta mig till sjukhuset och tårarna bara sprutade, berättar Agneta. Hon skulle väja för en lastbil när cykelhjulen fastnade i spårvagnsspåret. Agneta föll hårt i marken och det var höften och armbågen som tog smällen. Hon hamnade under lastbilen.
– Den stod still men jag viss­te inte hur länge. Jag kunde inte komma upp. ”Hjälp, någon måste hjälpa mig”, skrek jag chockad och förtvivlad med tusen tankar som for i huvudet, säger Agneta.

Grät mycket första dagen

Via en kollega på Vardagspuls fick hon hjälp med att komma till Karolinska Sjukhuset. Hon fick smärtstillande, kom snabbt in på röntgen och den visade att lårbenshalsen var av och att det krävde operation morgonen därpå.
– Jag har aldrig brutit något så jag visste inte alls hur det gick till men det var tufft och jag grät mycket den där första dagen, säger hon. Bara veckor senare skulle hon ha cyklat med komikern Måns Möller i USA för autistiska barn och hennes programledarjobb på Vardagspuls fick en vikarie ta. Redan dagen efter operationen var hon på benen och gick försiktigt med hjälp av kryckor.

Jag har bra skelett, starkt och tätt, så jag tänkte att jag skulle tillbaka. Jag kände mig ändå stark eftersom jag var i bra form innan

Att inte röka, dricka måttliga mängder med alkohol och både träna och tänka på vad man äter är viktiga komponenter när man ska påbörja rehab och Agneta hade de bästa förutsättningarna. Hon gick till en sjukgymnast ett par gånger, som gav henne övningar som hon sedan gjorde hemma.
– Det blev så krångligt att ta sig någonstans med kryckor och jag fick inte köra bil från början, så då valde jag att göra det på mitt sätt. Jag gjorde övningarna hemma tre gånger per dag och det gör jag fortfarande, även om jag nöjer mig med två gånger nu, säger Agneta.

Har läkt snabbt

De smärtstillande tabletterna slutade hon helt och hållet med efter drygt en vecka och hon blev snabbt rörlig igen.
– Jag har läkt snabbt, men det är också för att jag skött mig. Jag har tränat, ätit rätt och sovit ordentligt, säger hon.
Hon känner sig fram och lyssnar på kroppen hur hon kan komma vidare i sin träning och för att bli starkare. Eftersom hon kom i gång så fort efter operationen, hann hon inte tappa så mycket muskelmassa på högerbenet, där brottet var. Men att cykla är hon inte så sugen på just nu.
– Nej, det får vänta ett tag. Man sitter ju fast med fötterna och det är obehagligt. Jag fortsätter med mina övningar hemma och utökar med annan träning som att gå på löpband och simning. Kenny Bräck sa att det krävs rehabträning varje dag i ett år, så jag gör som han säger, ler hon.

Av Jessika Devert Foto: Andreas Lundberg

Läs mer om vikten av att träna efter operation

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…