Annons

Annons

Elisabet Frerot Södergren: Jag trodde bara jag var utbränd

Elisabet Frerot Södergren trodde att hon hade jobbat för mycket. Men diagnosen blev MS och hon tog det som en dödsdom.I dag har hon lärt sig leva med sjukdomen och klarar sig utan mediciner.

 

– När jag tog emot burken, så brände jag mig. Det var som att ta i eld och jag förstod ingenting, säger hon.
Som många andra så jobbade Elisabet mycket, riktigt mycket. Hon var korrespondent för TV4 och åkte över hela världen för att rapportera nyheter. Dessutom var hon en hängiven bergsklättrare och hade som första svensk bestigit Mount Vinson, det högsta berget i Antarktis. Så när kroppen började säga ifrån, trodde hon att hon jobbat för mycket, att hon var på väg att bli utbränd.

Annons

Inger fungerade

– Helt plötsligt så var det som om mina nervimpulser fick kortslutning, ingenting fungerade. Jag ringde en läkare och dagen efter gjordes en magnetröntgen, berättar Elisabet.
Efter ytterligare undersökningar så fick hon diagnosen MS, multipel skleros.

– Då var bilden av MS rullstol och raka vägen in i döden, det var en dödsdom för mig. I dag är det inte alls samma syn på sjukdomen men då var det som om att livet tog slut. Det var jättejobbigt, säger hon.
Men hon var inte dödssjuk, hon fick bromsmediciner och skoven var få. Trots det tog det flera år innan hon accepterade sin sjukdom och lärde sig leva med den.

– Det är klart att en sådan här sjukdom också har positiva bieffekter. Till exempel så mognar man som person och kanske inte rusar på lika mycket som förut. Men det var svårt att hantera mentalt, att inse att jag är sårbar och dödlig. Och man har liksom svärdet över sig hela tiden, säger Elisabet.Nu har det gått tolv år sedan beskedet och hon har fött två barn sedan dess, därför har Elisabeth inte tagit sina bromsmediciner på flera år.
– Jag litar på min läkare som säger att han kommer att säga till henne när det är dags igen men just nu behövs de inte.

Osäker framtid

Trötthet och värk i vänstra delen av kroppen är dock vardag, hon har också känselstörningar och reagerar stark på värme och kyla.
– Det som är svårt är att man aldrig vet vad som ska hända. Om jag vaknar en morgon och har en svart fläck för ögat, så blir jag livrädd och tror att jag ska bli blind och ringer läkaren. Så är det bara skräp i ögat. Hotet om vad som kan hända är värre än själva sjukdomen, säger Elisabet.

Men hon påpekar att det i dag är en sjukdom som man definitivt kan leva med och inte en dödsdom. Och något som fått henne på rätt kurs igen är att inte stirra sig blind på sjukdomen.
– Jag lyssnade till slut på min läkare när han sa att jag skulle sluta googla. Jag fokuserade på mitt liv och vad jag kunde göra i stället för att enbart vara MS-Elisabet. I dag går det att räkna med mig trots att jag har MS, säger hon och ler.

Av Jessika Devert Foto jessicalund.se


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…