Annons

Annons

Jag trodde inte killar kunde få bröstcancer

När Kjell Wilhelmsens mamma fick bröstcancer för nästan två år sedan började han själv fundera över den där knölen han hade i sitt bröst. - Jag skojade och sa till mamma att kolla, jag har ju också bröstcancer, berättar Kjell. Och precis så var det.

Skådespelaren Kjell Wilhelmsen upptäckte en knöl i bröstet

Kjell Whilhelmsen

Reaktionen som följde på skämtet var att alla i rummet stannade upp och någon sa att han direkt måste gå och kolla sig.
– Jag trodde det var en fettknöl eller något, jag tänkte att killar kan väl inte få bröstcancer? Men det kan de. Jag gjorde både mammografi och ultraljud och sköterskorna blev helt tysta när de såg bilderna. Det gav mig ingen bra känsla alls, säger skådespelaren Kjell Wilhelmsen, känd från bland annat populära TV-serien ”30 grader i februari”.
Tre veckor senare fick han svar: bröstcancer och cancer i lymfkörtlarna.
– Jag tänkte död, det gjorde jag. Och de där första dagarna var jag i ett vakuum, jag minns ingenting av dem, berättar han.
I augusti förra året åkte han in på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg för operation där de tog bort hela höger bröst plus lymfkörtlarna. Efter det följde cellgiftsbehandling och sedan strålning. Men inte utan komplikationer.
– Jag fick blodförgiftning via en infart i bröstet och då var jag riktigt illa ute innan de hittade rätt antibiotika. Jag var helt borta i tre dagar. Efter det fick jag tre blodproppar i armen, så då fick jag ta en tur till sjukhuset igen och fick blodförtunnande medicin. Tror jag räknade till att jag tog 361 sprutor, det var fruktansvärt jobbigt, säger han.

Annons

Förlorade sin son

Men trots att det är mindre än ett år sedan han gjorde operationen så kan han skämta om det. Det är hans sätt att tackla det jobbiga. Och kanske klarar han det bättre för att han tidigare varit nära döden.
– Jag förlorade min son i magen åtta dagar innan han skulle födas för sex år sedan. Jag har redan varit igenom det värsta som kan hända en. Inget är värre än det. I dag lever jag för mina döttrar, de är de som håller mig vid liv, säger Kjell.
Eftersom cancern var hormonstyrd så äter Kjell medicin som stoppar hormonerna från att bilda cancer. En medicin som inte är utprövad på män efter som det är så få som får bröstcancer. Biverkningarna blir därför lite malplacerade.
– Jag får gravidillamående och vallningar. Vaknar helt svettig på nätterna. Och jag har fått finnar i ansiktet! Jag som aldrig haft en finne, inte ens i tonåren, skrattar Kjell.
Till hösten ska han försöka jobba lite på Backa Teatern i Göteborg, men han får känna sig fram hur mycket han orkar.
– Att stå på scen fem dagar i veckan, det går inte just nu, tröttheten är konstant. Häromdagen kunde jag inte ens springa till spårvagnen, jag orkade inte. Så nu springer jag inte, går spårvagnen så går den. Det kommer alltid en ny, säger han och ler.

LÄS OCKSÅ: Så undersöker du dina bröst

Namn: Kjell Wilhelmsen
Ålder: 49
Bor: I Göteborg
Familj: Två döttrar, 14 och 5 år gamla
Aktuell: Till hösten tillbaka på Backa teater. Tidigare varit med i 30 grader i februari där han spelade kärlekskranke Glenn. Blir ny ambassadör för Cancerfonden.

Manlig bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor och drabbar cirka 8 000 varje år. Men också män kan få bröstcancer. Varje år är det ungefär 35–40 män som får diagnosen. Man vet oerhört mycket mindre om bröstcancer hos män men man tror att anledningen till att män får sjukdomen är annorlunda än för kvinnor. Trots det behandlas män med samma metoder som för kvinnor. Något som bidrar till att dödligheten i bröstcancer är högre hos män. Alltså är det viktigt att man tidigt upptäcker bröstcancer även hos män för att kunna sätta in behandling direkt.

Av Jessika Devert
Foto: AOP-IBL

LÄS OCKSÅ: 4 sätt för att minska risken för bröstcancer


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…