Annons

Annons

David Hellenius: Jag tror alltid att jag är dödsjuk

David Lets Dance

Till David Hellenius största önskedrömmar i jobbet hör att få leda Melodifestivalen och att intervjua kungafamiljen.

Programledaren David Hellenius:

Han genomgår just nu en klassisk 40-årskris. Därför lever David Hellenius så sunt han bara kan. Han blev hypokondriker när hans son kom till världen efter en dramatisk förlossning…

– ”Let’s dance” är visserligen kul, men ibland känner jag att jag är färdig med programmet. Jag vet inte om jag vill göra en omgång till.

Annons

Så sa David Hellenius i en intervju i Svenska Dagbladet hösten 2010. Trots detta står han år 2014, för nionde säsongen, på samma dansgolv och presenterar nya tävlingspar för TV-tittarna. När jag påminner honom om hans uttalande nickar han igenkännande.

– Precis som alla andra programledare försöker jag ibland spela lite svår. Men om jag ska vara helt ärlig känner jag varje år när programsäsongen är över att det börjar bli lite tjatigt.

– Samtidigt är det kul att göra ett program som är omtyckt av så många. Tills det dyker upp något roligare underhållningsprogram i TV4 kommer jag nog att fortsätta leda ”Let’s dance”.

Under åren har många kända personer dansat förbi i programmet.

– Det är en konst att få fram rätt mix av deltagare. Vissa säsonger har inte varit så bra som de borde ha varit, medan andra har varit klockrena. Jag tycker att speciellt 2012 års programsäsong, då Anton Hysén vann hela tävlingen, var väldigt lyckad.

– Anton kom från ingenstans och gjorde succé, vilket medförde att programmet blev mer överraskande än vanligt.

”Det är inte läge att dö när man har ett litet barn”

På onsdagskvällarna får TV-tittarna se en lite allvarligare sida av David. För andra året leder han ”Helt sjukt”, TV4:s variant av SVT:s långkörare ”Fråga doktorn”.

Den svåraste åkomma som David själv har lidit av är hypokondri. Den övermannade honom när sonen Leo för åtta år sedan kom till världen efter en dramatisk förlossning.

– Helt plötsligt slog det mig att det inte är läge att dö när man har ett litet barn. Det ledde till en hälsoångest som tog alldeles för mycket av min tid och kraft. Jag kunde inte njuta av att vara nybliven förälder i den utsträckning som jag hade velat göra.

– I dag mår jag betydligt bättre och har inte längre lika mycket vitaminer i skafferiet, men jag bär fortfarande på sviter från de där åren.

– Om det står ”Din förkylning kan vara farlig lungsjukdom”, eller något liknande, på en löpsedel måste jag alltid kolla upp om det är sant.

– Som tur är har jag en väldigt lugn och balanserad fru. Men hon har väl å andra sidan inget val med tanke på att hon lever med mig…

Även om tankarna på hälsan inte längre dominerar hans liv lever David väldigt sunt.

– Jag har aldrig tränat så mycket, ätit så nyttigt och druckit så lite alkohol som nu. Med andra ord har jag en klassisk 40-årskris.

– Jag borde vara mer avslappnad och unna mig en efterrätt ibland, men efter att ha upptäckt hur jäkla mycket piggare man blir när man tar hand om sig själv vill jag ogärna bryta cirkeln.

Vi sitter i ett konferensrum på produktionsbolaget Jarowskij, där David förbereder sina program. TV-tittarna röstade fram honom till 2013 års manliga programledare. Nyligen visade det sig att han även toppar listan över programledare som svenska TV-kanaler helst vill värva.

– Jag blir uppriktigt glad över priserna och utnämningarna som jag får. Det ger mig energi att fortsätta, förklarar han.

Trots att David är eftertraktad i branschen har han hittills varit TV4 trogen, även om han omprövar sitt beslut varje gång det är dags att omförhandla kontraktet med kanalen.

Eftersom han nyligen har ingått ett nytt avtal planerar han att stanna kvar på TV4 under de närmaste åren. Det finns dock ett program som sänds i en annan kanal som lockar inför framtiden.

– Melodifestivalen skulle jag verkligen vilja leda någon gång. Helst flera år i rad så att man får chansen att utvecklas och förbättra sig i programledarrollen.

– Jag vill göra mina program så bra att tittarna känner sig belönade när de ser dem.

David har en påfallande ödmjuk inställning till sin popularitet.

– Jag och många av mina kollegor i branschen har hamnat här av en tillfällighet. Andra har aldrig fått chansen att visa vad de går för, trots att de säkert skulle ha kunnat bli minst lika duktiga.

David Hellenius Lets danceFaktaruta David Hellenius

Yrke: Programledare och skådespelare

Ålder: 40 år

Familj: Hustrun Renée Nyberg, 47, gemensamma sonen Leo, 8, och bonusbarnen Emma, 19, och Tom, 13, samt hunden Charlie

Bor: I hus i Bromma

Aktuell: David är just nu programledare för ”Let’s dance” och ”Helt sjukt” i TV4, som sänds med start den 19 mars. Programmet sänds i sex delar.

Vill du läsa hela artikeln med David så finns den i Året Runt nr 19 som är ute i butik nu.

Av Linda Andersson. Foto: TV4/Magnus Ragnvid

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…