Annons

Annons

Axel: ”Jag tror att min fru vill skiljas”

Axel hoppades att fruns pensionering skulle innebära mer tid på torpet och kanske en och annan utlandsresa. Nu är han i stället rädd att hustrun vill avsluta relationen. Här ger relationsexpert Anne-Marie Furhoff sina råd för att reda ut situationen.

Veckans läsarfråga: Vill min fru skiljas?

”Jag är 69 år och min fru är 65 och har just gått i pension. Vi har levt ett bra liv ihop, har tre barn och fyra rara barnbarn. Vi hade några slitningar när barnen var små, men det redde vi ut.

Annons

Vi har haft ett litet torp som vi båda funnit glädje i, och också gjort en del utlandsresor tillsammans. Jag tänkte att det kunde bli lite mer sånt nu i den mån vi har råd. Men hon verkar inte lika intresserad av att göra saker med mig; i stället åker hon till Finland med väninnorna och verkar uppiggad när hon kommer hem.

Häromkvällen såg vi ett program på tv som handlade om relationer och samliv. Vårt har nog gått på sparlåga de
 senaste åren, så jag tyckte det var lite obehagligt att se och lyssna på. Det var en kändis med i programmet som uppmuntrade äldre att skiljas och pröva att bli kära på nytt.

Efter programmet kom min fru med pikar om att vi nog behövde lite förnyelse båda två. Hon s
att jag numera nog betraktar henne som så självklar som möblerna här hemma. Det sved.

Hon börjar bli mer och mer kritisk mot mig och gnäller om småsaker, som att jag strör tidningar omkring mig, inte går ut med soporna om hon inte ber mig, och väljer tråkiga tv-program. Jag vet inte hur jag ska vara henne till lags.

Hon har nu föreslagit en ny resa – med väninnorna! Jag är helt ställd. Men jag kan ju inte förbjuda min fru att åka. Jag oroar mig för att hon kanske helt har tröttnat på mig och vill skiljas. Då tror jag att jag går under. Vad ska jag göra?”

Axel

Relationsexpert Anne-Marie Furhoffs svar:

Pensionen är en stor omställning för de flesta och innebär betydelsefulla förluster. Då kan olika nya aktiviteter kännas lockande; så verkar det vara för din fru.

Du kanske redan har gått igenom det här
 stadiet och vant dig vid pensionärslivet. Hur löste du den livsförändringen? Kan du känna igen något av det din fru just nu upplever? Hur som helst så måste du ta henne på allvar.

Din fru efterfrågar mer uppskattning och närhet. Därför är det viktigt att ni bryter vardagsslentrianen som ni hamnat i.

Du behöver ta ett tydligt initiativ och uppvakta henne på ett sätt som du vet att hon tycker om. Det kan vara en överraskningspresent, tid tillsammans genom att resa bort, eller avlastning i de gemensamma hemgöromålen.

Att gå omkring och vara rädd och passiv väcker ingen lust hos den andre. Ni har ju haft det bra med varandra så länge och verkar ha en i grunden djup gemenskap. Men eftersom det infunnit sig en sorts tomhet måste ni prata ärligt om vad ni 
önskar av varandra framåt.

Har du en fråga till terapeuten? Mejla till [email protected] 

Läs också:

Susanne: ”Jag känner mig otroligt osäker”

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…