Annons

Annons

Jag vågade steget sent i livet

Läsarnas egna berättelser: När jag fick vet att jag riskerade att bli uppsagd, sökte jag in på komvux. Så en dag stod jag där, 43 år gammal och utan jobb. Men skulle jag verkligen våga sadla om helt...

vaga

Jag hade i många år jobbat på en myndighet i en mindre stad i Sverige när det en sommar flaggades för ett förhållandevis stort antal uppsägningar . Jag förstod att jag riskerade att drabbas andra hade arbetat längre. Därför var jag mentalt förberedd när uppsägningen blev ett faktum ett halvår senare.

Annons

När jag var ung och gick på flickskolan var jag väldigt intresserad av språk och hade lätt för det också. En av mina språklärare ville då att jag skulle läsa till språklärare, men jag kunde absolut inte tänka mig att stå framför en hel klass och hantera elever. Det var jag alldeles för blyg för och självförtroendet räckte inte heller.
Vid 43 års ålder hade jag utvecklats en del som person. Vid det laget kände jag att jag skulle jag klara att hantera ett lärarjobb. Under hösten, innan uppsägningen var klar, hade jag sökt in på Komvux eftersom ett gammalt flickskolebetyg inte dög till att söka in på högskola. Det var fantastiskt att börja studera igen! Eftersom våra barn närmade sig vuxen ålder kunde jag lägga ner mycket tid och energi på studierna och fick ibland hjälp av dem också. Tre terminer läste jag där och kom sen in på lärarutbildningen i vår egen stad.

Gilla Året Runt på Facebook

Många tror att det är svårare att lära sig nytt när man har kommit upp lite i ålder. Jag håller inte helt med. Vissa saker kan visst vara svårare men i andra saker har man hjälp av sin livserfarenhet. Att använda association är ett bra knep för att komma ihåg nya lärdomar. En klass som består av personer i många olika åldrar och av båda könen är en stor tillgång för alla. Många olika infallsvinklar bildar ett pussel, man får en helhet.
Fyra och ett halvt år är utbildningen. När jag hade fyllt 50 år tog jag min examen. Vilken härlig känsla! Faktiskt är det också så att flera personer har talat om för mig att de använder mig som exempel när deras vänner och bekanta tvekar inför att ändra vägval i livet. Det är roligt att höra. Ändå tycker jag att det inte är så märkvärdigt som en del personer tror.

I Sverige har vi fantastiska möjligheter att ändra yrkesinriktning och studera när man har blivit lite äldre. Visserligen är det inte helt enkelt att få studielån när man kommit upp en bit över fyrtio men det är inte omöjligt om man har tillräckliga skäl.
Nu har jag arbetat som lärare i tolv år. Jag har aldrig ångrat att jag satsade på det. Naturligtvis har det ibland varit jobbigt med långa arbetsdagar och inte alltid så lätta situationer att lösa men fördelarna har alltid övervägt nackdelarna. Om man verkligen är motiverad och har stöd av omgivningen så klarar man att byta riktning i livet och växer som människa!
”Ann-Margret”


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…