Annons

Annons

Jag vill känna lust och glädje igen!

Annika är van att vara spindeln i nätet och den som fixar för alla både privat och på jobbet. Men nu orkar hon inte längre, känner ingen lust alls att gå upp på morgnarna och oroar sig för vad det är.

kvinna
Jag är femtio år och har en bra familj med tre tonåringar som håller på att bli vuxna. Jag har ett bra men stressigt jobb, min man likaså. Men i stort sett borde jag vara nöjd, kanske till och med lycklig. Men det är jag inte. Jag är så väldigt trött och orkar inte alls göra allt det jag hann förut.

Annons

Jag har varit van vid att ha mycket om mig. Och alla i min omgivning har vant sig vid att jag säger ja till det mesta och fixar och donar. Ibland har jag kallats ”Duktiga Annika”.
Jag pluggade när barnen var små men fick ändå familjelivet att fungera. Sedan kom ett bra jobb i min väg och jag kunde inte säga nej. Jag avancerade till mellanchef och trivdes i början. Men nu har firman utvidgat och det har kommit flera nya, yngre. Och vi pratar liksom inte samma språk, varken i jobbet eller i det privata. Det är nätet hit och nätet dit och jag hänger inte riktigt med. De yngre tar bara för sig, jag börjar känna mig osynlig i deras ögon. Min chef är dock fortfarande nöjd med mig och uppskattar det jag gör. Men jag känner att det är på gränsen nu.

Jag är den som ordnat roliga fester i familjen och släkten och även i grannskapet. Det förväntas liksom att jag ska fortsätta med det. Mina föräldrar är gamla och behöver också hjälp och tillsyn även om de har viss hjälp av kommunen. Min syster bor långt bort, så jag är rätt ensam om ansvaret för dem. Min man säger att jag skämmer bort både dem och barnen, att jag ”curlar” dem för mycket. Men jag vill ju att alla ska må bra.

Äktenskapet är väl inte direkt sprakande av passion, men vi känner oss trygga med varandra. Ändå vaknar jag varje morgon och känner mig nedstämd. Det är som en klump av olust och trötthet i magen. Jag har liksom helt tappat gnistan. Min man tror att jag är på väg in i klimakteriet, men det har jag ju redan medicin för. Så det kan jag nog inte skylla på. Det är något annat. Ibland undrar jag om jag håller på att ”gå in i väggen”.

Jag vet inte om det skulle bli bättre av att jag började söka nytt jobb som inte är så krävande och där den yngre generationens armbågar inte är så tydliga. Eller ska jag gå till doktorn och försöka bli sjukskriven? Men för vad? Jag oroar mig också för att min man ska tröttna på den här bleka trötta kvinnan som jag är just nu, sedan minst ett år tillbaka.
/Annika

Anne-Marie Furhoff, familjerådgivare svarar:

Sök proffshjälp för din dåliga självkänsla – det är den som spökar
Du söker lösningar för ditt problem på olika yttre plan men kanske handlar ditt bekymmer om något annat. Du har i alla år varit den duktiga och den vägen fått bekräftelse på att du duger. Alla människor behöver bekräftelse och gläds av att hjälpa andra. Men en alltför stark strävan kan dölja en dålig självkänsla. I unga år frestar detta inte på så mycket, eftersom man har mycket energi då. Nu när du inte orkar lika mycket längre och många roliga uppgifter förlorat sin tjusning, har en olust och tomhet infunnit sig.

För dig gäller det nu att öva dig i att se att du duger med mindre prestationer – att du kan tycka om dig själv som du är. För att klara det behöver du förstå orsaken bakom din dåliga självkänsla, hur den kan ha uppstått. Ibland kan man göra det arbetet själv men många gånger har man stor nytta av några samtal hos en professionell person.


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…