Annons

Annons

Jag vill vara ett vänligt julsällskap

Henrik Dorsin vill vara vänlig... och lite rolig...

Henrik Dorsin vill vara vänlig… och lite rolig…

Årets julvärd Henrik Dorsin:

Han älskar julkänslan och tar gärna det mest udda på julbordet. Komikern Henrik Dorsin vill ta tillbaka julen till det enkla och mysiga. Men ingen vågar köpa det han allra helst vill ha…

Det är en stor uppgift. Att finnas där för svenska folket på självaste julafton, framför allt för dem som firar ensamma. Årets julvärd är skådepelare, komiker och valdes på grund av sin folkliga bredd och humor.
Hur känns det här, Henrik Dorsin?
– Det känns lustfyllt, överväldigande och väldigt skojigt. Det är ett hedersuppdrag som man erbjuds en gång i livet. Det hade jag aldrig trott. Och därför måste jag ju prova och dessutom tänkte jag, åh, vad skönt – då behöver jag inte planera julen över huvud taget.

Annons
Henrik som den enerverande grannen Ove i "Solsidan".

Henrik som den enerverande grannen Ove i ”Solsidan”.

Henrik Dorsin är förmodligen mest känd som Ove Sundberg i TV-serien ”Solsidan”, men han har även medverkat i Melodifestivalen med humorgruppen Grotesco, ”Parlamentet”, TV-serien ”Kontoret” och hyllats för sina teaterroller i ”Singin’ in the rain” och ”Spamalot”.
Vilken blir din stora utmaning under sändning?
– Att inte svamla, att hålla tråden och hålla tiden. Jag får väl skriva ett litet manus och ska försöka att b-a-r-a vara trevlig. Man vill ju inte schabbla till det och förstöra julafton för någon.
Hur är en bra julvärd?
– Ett sällskap. Någon som inte framhäver sig själv utan mer som en guide – ett vänligt ansikte. Det finns ju ingen fast mall, mer än att det ska vara seriöst. Men det kanske blir något litet skämt…
Hur känns det att missa julafton med familjen?
– Det finns många TV-apparater hemma hos mig, så mina söner Frank, 9, och Sigge, 5, kan se mig överallt. Ja, min fru Hanna också om hon vill…
Henrik gillar verkligen julen och ser även fram emot de röda dagarna efteråt. Då det är lugnt, skönt och blir tid för vila.
– Men stämningen och den där laddade förväntan innan jul är jag väldigt förtjust i.

”Själva sinnebilden av ordet julklapp är ett stort flygplan”

Henrik sätter sig ner på SVT:s studioscen bredvid en uppstoppad ren. Hans julgröna kavaj har vid det här laget hunnit bli prickig i kanterna av låtsas-snö från plastgranarna. Han suckar leende och minns sin barndoms jular:
– Då åkte jag ut till mormor och morfar i Vällingby dagen före julafton. Jag tog tunnelbanan själv, med min lilla ryggsäck packad, och sov över där – morgonen efter kom mamma och pappa. Jag minns det som så spännande, med dopp i grytan och någon klapp redan kvällen innan. Det var stort.
Finns det någon julklapp du verkligen minns?
– Själva sinnebilden av ordet julklapp är ett stort flygplan till mina Action Force-gubbar som jag lekte med när jag var nio-tio år. Det paketet blev jag väldigt glad över.
Har du gett någon klapp som floppat helt?
– Varje år köper jag en omsorgsfullt en bok till min pappa som jag tror han behöver. Men jag ser ju hur de bara ställs på rad i bokhyllan och är helt obläddrade, så det får man nog kalla flopp.
Det är för övrigt Henriks pappa som alltid är tomte. Henrik har aldrig varit det.
– Pappa gör det så bra. Han skojar och säger ”du ska kanske inte få någon klapp av mig” och ungarna ropar ”joo” – det blir en rätt härlig stämning. Fast nu har de avslöjat honom, så nu får vi leja in grannarna.

”Min stora svaghet är julostarna – där går jag loss helt…”

Vad är bäst på julbordet?
– Måste jag välja, tar jag hellre sill än skinka. Och rödkål, mmm… Men min stora svaghet är julostarna. Där går jag loss helt. Äter jag julbord på restaurang så tar jag gärna det som är konstigast, som man aldrig annars äter. Grisfötter och sådant.
Ska du skicka hemliga hälsningar till barnen?
– Om jag killar mig på näsan eller gör ploppar med fingret i munnen så kanske det är en sådan.
Vad önskar du dig i julklapp?
– Jag önskar mig film. Jag älskar film och är av de få som ännu köper film. Men ingen vågar köpa – de tror att jag redan har alla filmer. Men någon gång skulle jag vilja få en film i julklapp. Hoppas att min fru läser det här…

FAKTARUTA: Henrik Dorsin, 37

Uppväxt: på Lidingö, utanför Stockholm
Familj: frun Hanna, sönerna Frank, 9, och Sigge, 5 år, mamma, pappa, brorsan och fotbollsspelaren Mikael Dorsin
Värst med julafton: att det blir en väldig massa skräp – plast, papper, kartonger, tomma chokladlådor…
Bäst med julafton: stunden när man sitter ner, äter, pratar möts. Det brukar bli någon gång mitt i, vid 17-tiden ungefär.
Firar i år julafton: i TV-huset. Firar med familjen på juldagen i stället.

Av Erika Svernström Foto: Janne Danielsson/SVT


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…