Annons

Annons

Jag ville bli bäst i någonting – det råkade bli utförsåkning

Nu ska Pernilla vara expertkommentator. Foto: SVT/Peter Knutson

Nu ska Pernilla Wiberg vara expertkommentator. Foto: SVT/Peter Knutson

Skidstjärnan och expertkommentatorn Pernilla Wiberg:

Det var högst motvilligt som Pernilla Wiberg flyttade till Monaco för 20 år sedan, beroende på skatteproblem. I dag kan hon inte tänka sig att bo någon annanstans med sin familj.

Det har gått tolv år sedan Pernilla Wiberg, 43, avslutade sin långa framgångsrika karriär som utförsåkare. Super G-loppet i OS i Salt Lake City i USA 2002, där Pernilla placerade sig på tolfte plats, var den allra sista gången som hon tävlade i den svenska landslagsdräkten. Pernillas digra meritlista innehåller bland annat två OS-guld, fyra VM-guld och en totalseger i världscupen, 1997.Trots att Pernilla numera är tvåbarnsmor och har lämnat tävlingskarriären långt bakom sig, finns tävlingsinstinkten fortfarande kvar.

Annons

– Viljan att vara bäst blev uppenbart när jag för ett par år sedan medverkade i SVT-programmet ”Mästarnas mästare”. I finalprogrammet var det jag, handbollsspelaren Magnus Wislander och ishockeyspelaren Jörgen Jönsson som slogs om segern. Vi skulle klättra uppför en bergvägg, men jag hade memorerat banan fel. Det gjorde att jag kom på efterkälken och åkte ur tävlingen. Efteråt var jag riktigt sur på mig själv. Jag var tvungen att gå till ett gym och köra ett hårt pass för att avreagera mig… Det tog emot att behöva erkänna att Magnus och Jörgen var bättre än jag, förklarar Pernilla med ett leende.

Pernilla är tillfälligt i Sverige medan norske maken Bödvar, 44, och deras två barn Axel, 10, och Sofia, 6, är kvar hemma i Monaco. Kommande sommar är det 20 år sedan Pernilla flyttade till det lilla furstendömet på den franska Rivieran även om hon som ung inte hade några som helst planer på att bosätta sig utomlands.

– Min dåvarande manager och hans två rådgivare presenterade ett skatteupplägg som gick ut på att jag skulle kunna bo kvar i Sverige, men ändå behålla mer pengar än tidigare från skidåkningen. Jag tyckte att det verkade perfekt, så jag skrev under utan att rådfråga någon annan. Blåögd som jag var litade jag fullt ut på de här människorna.

Men Pernilla fick bokstavligt talat betala ett högt pris för sin godtrogenhet. Skattverket underkände upplägget, vilket resulterade i en skatteskuld som så småningom landade på åtta miljoner kronor.

– En snäll människa sa till mig: ”Du måste ut ur Sverige! Annars kommer du inte att få behålla nästan någonting av det du i fortsättningen tjänar på din skidåkning.”

Det var med stor motvilja som Pernilla lydde uppmaningen.

– När jag som 23-åring, flyttade till Monaco tyckte jag att livet var jättetrist. Jag satt ensam i en liten lägenhet och frågade mig vad jag gjorde där. Jag tog en privatkurs och lärde mig språket flytande. Det är jag väldigt glad för i dag när barnen går i skolan här, eftersom all kommunikation sker på franska. Ibland kan jag känna lite oro för att Axel och Sofia ska bli rotlösa, med tanke på att de har en svensk mamma, en norsk pappa och bor i Monaco. De får en väldigt annorlunda uppväxt än min och Bödvars. Men samtidigt lever vi ett privilegierat liv.

– Tack vare att jag har haft en framgångsrik skidkarriär räcker det med att enbart jag jobbar, medan Bödvar är hemma och tar hand om barnen.

Faktaruta Pernilla Wiberg

Yrke: Konsult i olika idrottssammanhang, ambassadör för Pernilla Wiberg Hotel i Idre och alpin expertkommentator i Sveriges Television

Ålder: 43 år

Familj: Maken Bödvar Bjerke, 44, sonen Axel, 10, och dottern Sofia, 6 år

Bor: I en lägenhet på 78 kvadratmeter i Monaco. Äger dessutom ett fritidshus i Åkersberga utanför Stockholm.

Aktuell: Under OS i Sotji, 7–23 februari, är Pernilla expertkommentator i norska TV2. Därefter är Pernilla på plats i schweiziska Lenzerheide, 12–16 mars, då hon kommenterar den alpina världscupavslutningen i SVT.

Läs hela artikeln om Pernilla Wiberg i Året Runt nr 06, som finns i butik från den 6 februari.

Av Linda Andersson Foto:  Peter Knutson, Daniel Gartmo, Daniel Hillergren/SVT

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…