Annons

Annons

Jakob, 23 köpte Triss-lotter för 30 000 kronor: ”Jag tror inte att jag kommer gå plus”

Vad innebär det att "spela lagom" och vad händer i hjärnan när vi skrapar Triss. Det är några av frågeställningarna i Jakob Vastamäkis projekt som går ut på att skrapa lotter för 30 000 kronor. "Många har säkert tänkt tanken vad händer om man köper tusen lotter och då gör jag det nu"

Jakob Vastamäki pluggar till TV-producent på Dramatiska Institutet i Stockholm. Han försökte äska pengar till sitt examensprojekt från skolan men fick nej. Nu har han tagit 30 000 kronor av sparade medel för att investera i tusen Triss-Lotter.

Annons

Jakob Vastamäki granskar den statliga lyckan Bild: Kjelleman

Det kan låta underligt men avsikten är i alla fall att granska ”den statliga lyckan”.

Frågeställningen utgår från att staten äger Svenska Spel.

– Då tänker jag att de säljer någonting till oss som staten tjänar pengar på. Är det verkligen bra? Och går det att vinna, säger Jakob Vastamäki.

Skrapade hem 10 000 kronor

Sedan projektet startade har tusentals följare kunnat hänga med i hans idoga skrapande i filmade inslag på Instagram och Facebook. Och följarna har faktiskt fått ta del av en högvinst.

Gilla Året Runt på Facebook

– Jag vann ju 10 000 kronor i söndags. Det var en konstig känsla. Jag blev ju först väldig, väldigt glad att jag vann. Men sedan blev det som en slags tomhet eftersom vinsten kom relativt tidigt, säger Jakob Vastamäki.

– Av 16 miljoner lotter är det 368 som är 10 000-kronorsvinst. Chanserna för att jag ska få en till storvinst är ju väldigt små.

– Hade man köpt en lott och vunnit 10 000 då hade man ju blivit skitglad. Men jag har ju köpt lotter för 30 000 så jag har ju inte ens gått plus minus noll än. Men jag har ju 750 lotter kvar, så det är bara att kämpa på.

Se vinnarskrapet här:

Det konstigaste skrapet någonsin… #1000triss (Uppdelat i tre klipp för det var så konstigt)

A post shared by 1000triss (@1000triss) on

Nästan Janne Josefsson-nivå

Jakob Vastamäki beskriver projektet som ”oseriöst, seriöst”. Lite Uppdrag granskning med en twist.

– Det är ju inte Janne Josefsson-nivå på den här granskningen men nästan skulle jag vilja påstå.

Förutom det ständiga skrapandet, som beräknas pågå fram till 12 maj, ska Jakob Vastamäki träffa relevanta aktörer och fråga om deras inställning. Bland annat Svenska Spel.

– Vad är det till exempel att ”spela lagom” ? Hur ser marknadsföringen ut och varför det inte behövs spelkort för att köpa trisslotter.

– Spelar du lotto eller på stryktipset måste du ha det men det gäller inte på Triss-lotter. Det var i alla fall inga problem för mig att köpa tusen lotter och det kommer jag att fråga dom om.

Jakob har även lagt ut en trevare till Regeringskansliet för att tala om saken med civilminister Ardalan Shekarabi.

Ämnet är aktuellt på flera sätt eftersom statens roll på en omreglerad spelmarknad analyseras i Regeringens spelutredning som presenteras i dagarna.

Räknar inte med plus

Jakob Vastamäkis skrapande har inte gått obemärkt förbi. Till och med danska BT har uppmärksammat svenskens flitiga skrapande.

Även personer med erfarenhet av spelmissbruk har hört av sig.

– Det är några som har hört av sig men det har varit i positiv mening. Att de tycker det är bra att jag gör det här.

För att försöka begripa vad som sker i hjärnan när vi skrapar en triss-lott har Jakob Vastamäki haft med mentalisten Henrik Fexeus på ett av skrapen. Och enligt Fexeus ger skrapet en kick av dopamin som upphör direkta efteråt oavsett vinst eller förlust.

Men ännu så länge går det inte att dra någon slutsats om det finns någon statlig lycka eller ej. Svenska spel hörde i alla fall av sig efter 10 000 kronorsvinsten i helgen.

– De hörde av sig i söndags och gratulerade. Och det tror jag det för de har ju fortfarande tjänat ungefär 18 000 kronor på mig.

– Jag tror fortfarande inte att jag kommer gå plus.

Text: Henrik Högström

Läs också:

Här blir småföretagaren Faustina, 32, mångmiljonär!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…