Annons

Annons

Janne ”Loffe” Carlsson i ny dokumentär: ”Där började mitt liv”

Nu visar SVT en ny dokumentär om den folkkäre underhållaren och skådespelaren Janne "Loffe" Carlsson som gick bort i augusti 2017. Hans syster Gerd Carlsson berättar att hennes lillebror var en vildsint pojke som barn. "Ungarna på gatan skulle inte få leka med Janne", säger hon i dokumentären.

Janne ”Loffe” Carlsson är kanske mest känd för sin medverkan i filmer som ”Göta kanal” och ”Repmånad”  och tv-serien ”Någonstans i Sverige”. Men det var inte bara som skådespelare som han gjorde sig ett namn, han ägnade sig också åt musik och måleri.

Annons
Janne

Janne ”Loffe” Carlsson. Bild: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

I den nya dokumentären ”Janne Loffe Carlssons porträtt” av filmaren Thomas Samuelsson, syns han ofta i sin ateljé med pensel och duk eller i replokalen med sina trummor.

Janne ”Loffe” Carlsson barndom

I dokumentären, som visas i SVT den 10 maj, berättar Janne ”Loffe” Carlsson bland annat om sin barndom. Han föddes 1937 på Södermalm i Stockholm och det var också där han bodde under sina första år i livet. Familjen bodde bland annat på Skånegatan, i närheten av pappans plåtslageri.

– Min första upplevelse av att jag levde, eller existerade, var när jag fick smaka på glass av min syster i någon hörna där på Söder. Det var vaniljglass med jordgubbssylt och jag har antagligen aldrig smakat något så vansinnigt gott. Då såg jag solen och allting, säger han i dokumentären.

Janne ”Loffe” Carlsson in action 1985. Bild: IBL

När han var i femårsåldern flyttade familjen Carlsson till en ny adress och det var där som Janne ”Loffe” Carlsson äntligen fick vänner, säger han.

– Där började mitt liv kan man säga. Jag hade väldigt roligt där, det var där jag lärde mig spela trummor och lärde mig måla. Allting kommer därifrån, från Krukmakargatan.

”Väldigt vildsint”

I dokumentären intervjuas också Janne ”Loffe” Carlssons äldre syster, Gerd Carlsson. Hon beskriver sin lillebror som ett mycket efterlängtat barn, som tidigt visade sina konstnärliga talanger. Med tiden kom hon att bli något av en extramamma till honom. Hon beskriver deras barndom som lycklig – men också att det tidigt stod klart att familjens minsting var något av en rebell.

– Janne var ju en sådan där utbrytare. Det var motorcykel och Frivilliga motorcykelklubben, FMCK. Då var vi ju alla nervösa och tänkte att nu ska det väl krockas. Och det gjorde han också, en och annan gång. Han var väldigt vildsint. Ungarna på gatan skulle inte få leka med Janne, bara för att det alltid hände saker, säger hon.

Janne ”Loffe” Carlsson gick bort i slutet av augusti 2017, efter att ha diagnosticerats med cancer ett och ett halvt år tidigare. Han blev 80 år gammal. De sista 25 åren delade han med sambon Gurianne Sandven.

”Janne Loffe Carlssons porträtt” sänds torsdagen den 10 maj 2018 klockan 18.50 i SVT1.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

 Dokumentär om Rikard Wolff: ”Svartsjukan har varit en följeslagare”

Anna Wahlgren: ”Mitt liv raserades fullständigt”

Lill Lindfors i storbråk om dokumentärfilm


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…