Annons

Annons

Janssons frestelse med lax

Byt ut ansjovisen mot lax i årets Janssons frestelse!


Janssons frestelse med lax
6–8 bufféportioner
800 g fast potatis
1 gul lök
3 msk smör till stekning
3–3 ½ dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk mortlad rosépeppar
200 g skivad kallrökt lax
2 msk ströbröd
Garnering:
grovhackad dill
krossad rosépeppar

Annons

1. Sätt ugnen på 225°, gärna varmluft.
2. Skala och strimla potatisen.
3. Skala och strimla löken. Hetta upp smör i en rymlig stekpanna. Fräs löken blank och smidig utan att den får färg. Tillsätt potatisen och stek på medelvärme, 7–8 minuter. Rör om då och då.
4. Tillsätt grädde och låt sjuda tills potatisen är mjuk. Rör om då och då. Smaksätt med salt, svartpeppar och rosépeppar.
5. Strimla laxen och varva med
potatisblandningen i smorda ugnsfasta portionsformar, ca 10 cm 
i diameter. Strö över ströbröd och gratinera strax under ugnens mitt, 5–7 minuter. Garnera med dill och rosépeppar vid servering.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Läcker Janssons frestelse med grönkål

Janssons frestelse med örter

Janssons frestelse med squash


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…