Annons

Annons

Jeanine fick bröstcancer när hon var gravid

För ett år sedan upptäckte Jeanine Esberg, 30, att hon drabbats av HER2-positiv bröstcancer. Chocken blev oerhörd. Jeanine som var gravid fick plötslig kämpa för två liv!

LÄS OCKSÅ: Perjeta – nytt cancermedel godkänt mot HER2 postiv bröstcancer

Jeanine fick bröstcancer

Jeanine Esberg, 30, drabbades av bröstcancer när hon var gravid i vecka 26. Det var i juli 2014 som Jeanine upptäckte att ett av hennes bröst kändes annorlunda. Bröstvårtan började dra sig inåt. Läkarkontrollen visade att det inte var något graviditetssymtom. Den 8 augusti fick hon diagnosen hormonkänslig HER2-positiv bröstcancer. Det var en stor tumör. Chocken var förstås oerhörd, men Jeanine fick helt enkelt ingen tid till att bryta ihop. Hon drogs in i en massiv behandlingsplan, med nya avancerade medel som har räddat både hennes eget och hennes lilla dotters liv.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Kroppen orkade inte bära barnet längre.

Månaderna efter beskedet fylldes av tuffa cellgiftsbehandlingar, operation och ständiga kontroller. Man bestämde att Jeanine skulle få ”snällare” cellgifter som inte skulle påverka barnet. Däremot föddes dottern Lykke två månader för tidigt, med kejsarsnitt.
– Jag blev så trött av behandlingarna och kroppen orkade helt enkelt inte bära barnet längre, säger Jeanine. Lilla Lykke slapp ligga i kuvös eftersom hennes lungor var så pass välutvecklade tack vare den kortisonbehandling som Jeanine fått. Hon undersöktes regelbundet med ultraljud för att kolla så att barnets hjärta och kropp mådde bra. Jeanine fick inte amma.

– När jag vaknade upp efter kejsarsnittet fick jag ta tabletter för att stoppa mjölkproduktionen. Lykkes pappa var delaktig i matningen med flaska, och de två har fått en tight relation. Vi är skilda, men Lykkes pappa tar mycket ansvar, och har varit ett bra stöd under den svåraste tiden av mina behandlingar. Efter födseln kunde Jeanine behandlas med starkare cellgifter och antikropparna Herceptin och Perjeta. Eftersom hennes cancer bedömdes vara en aggressiv sort med risk för återfall opererades båda hennes bröst bort och ersattes med implantat.En månad efter operationen strålades hon varje dag i fem veckor.

Kan se ljust på det mesta

Nyligen har hon också börjat en flera år lång behandling med antiöstrogen, eftersom hennes tumör var hormonrelaterad. Självklart har det varit en svår tid. Värsta biverkningen har varit tröttheten, och smärtor – dels av cellgifterna och dels i samband med att implantaten fylls på med koksaltlösning.

– Jag kan se ljust på det mesta i dag. Jag hoppas att risken för återfall är liten. Det fanns ingen spridning av min cancer och jag har fått bästa tänkbara behandling. – Jag kommer troligen att kunna få fler barn i framtiden om jag vill. De mediciner jag fått tar inte bort möjligheten att bli gravid, säger Jeanine

Det här är HER2- positiv bröstcancer
HER2-positiv bröstcancer innebar tidigare en klart dystrare prognos än andra typer. Det är en cancerform med en ökad risk för spridning och återfall. Men det har hänt mycket, prognosen för kvinnor med HER2-positiv bröstcancer är i dag betydligt bättre, flera nya mediciner har kommit. I Sverige drabbas drygt ett tusental kvinnor per år av den här specifika bröstcancern.

LÄS OCKSÅ: Perjeta – nytt cancermedel godkänt mot HER2 postiv bröstcancer

Av Susanna Hauffman Foto Birgitta Rydbeck

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…