Annons

Annons

Jesper Börjesson, ”Nyhetsmorgon”: Tack vare TV-jobbet mötte jag min fru

Jesper Börjesson ringer hem till sin familj från TV-studion på lördagsmorgnarna. Han talar med stor värme om sin fru, sina barn och förra sommaren firade Jesper och Victoria tioårig bröllopsdag.

Jesper B 01 copy
På lördagarna när han ska vara programledare i ”Nyhetsmorgon” ringer Jesper Börjessons väckarklocka klockan kvart i fem på morgonen. Dagen börjar med att han går ner i köket och klär på sig för att inte väcka någon annan i familjen.
– Jag måste alltid lägga fram kläder, plånbok och bilnycklar kvällen innan, så att jag inte missar någonting.
Efter en kort bilfärd är han på jobbet klockan kvart över fem. Efter en längre genomgång av programmet äter han sin frukost. Därefter går han och hälsar på de gäster som har kommit.
Han brukar också ringa hem till familjen, som vid det laget har vaknat. Efter påklädning och sminkning går han igenom det sista med sina kolleger i studion.
– Sedan är det bara att kavla upp ärmarna och köra, säger han.
Efter tre och en halv timmes konstant ström av intervjugäster, musikinslag, Trisskrapningar, med mera, är sändningen slut klockan halv tolv.
– Då har vi möte. Sedan åker jag hem till familjen. I bästa fall har jag med mig ett gott bröd som någon gästande bagare har bakat i studion. När vi äter lunch är jag ofta så uppe i varv att truten går i ett.
Efter lunch är det dags för sönernas fotbollsträning. På lördagskvällen har Jesper och hans fru ibland middagsgäster, eller så går de hem till några vänner och äter middag.
Jesper talar med stor värme om familjelivet. Hans fru Victoria arbetar i dag som optiker, men då de för 15 år sedan möttes för första gången extraknäckte hon i TV4:s reception.
– Min kärlek till Victoria blir starkare och starkare för varje dag som går, och då var den ändå väldigt stark redan när vi träffades.
Han tycker att de kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt. Victoria vill att det ska hända grejer, medan han ibland stretar emot lite i början. Men sedan tycker han att det är lika roligt som hon.
I somras hade Jesper och Victoria tioårig bröllopsdag. De har två söner som är nio och sex år gamla.
– Det är stor ynnest att vara förälder, konstaterar Jesper med glittrande ögon.

”Jag har ett drag av svärmorsdröm över mig”

Jesper gläder sig åt att hans och Victorias stora litteraturintresse tycks ha gått i arv till sönerna.
– När årets bokrea skulle starta ville barnen att vi skulle åka till bokhandeln redan klockan sju på morgonen, då de öppnade.
– För mig som bokälskare kändes det stort att se deras förväntan inför att handla böcker. Jag hoppas kunna ge mina barn en liknande uppväxt som den jag själv fick. Det var alltid mycket diskussioner och högt i tak hemma hos oss.
I sommar är det fyra år sedan Jesper blev ordinarie programledare för ”Nyhetsmorgon lördag”, då hans företrädare Lasse Bengtsson lämnade kanalen.

Annons

JAG GILLAR ATT PROVOCERA
Jespers väna utseende och sympatiska framtoning har gett honom epitetet svärmorsdröm i media. Själv skrattar han när ämnet kommer på tal.
– Jag väljer att se det som ett bevis på att jag går hem i stugorna. Kanske stämmer det att jag har ett drag av svärmorsdröm över mig. Det har nog att göra med att jag ser snäll ut, och att jag inte rör upp så mycket känslor.
Jesper hävdar bestämt att han inte är så präktig som man kan tro. Han ger ett exempel.
– När jag diskuterar med folk som jag känner gillar jag att provocera. För att skapa friktion i samtalet utger jag mig ibland för att ha åsikter som jag egentligen inte står bakom till hundra procent.
Han ser det som en bra strategi även i programledaryrket. Han menar att ministrar och andra kända människor i dag är så till den grad medietränade att intervjuerna ibland tenderar att bli tråkiga.
– För att samtalen ska bli levande kan intervjupersonerna behöva skakas om lite. Människor får gärna bli emotionella när de pratar med mig.
Trots att Jesper, som dialekten antyder, har tillbringat det mesta av sin barndom i Småland betraktar han sig mer som skåning än smålänning.
Han föddes i Kvidinge utanför Helsingborg. När han var sex år flyttade familjen till Älmhult, där pappan hade fått ett nytt jobb som personalchef. Jespers mamma arbetade på Ikea.
Föräldrarna återvände senare till Skåne, men eftersom både Jesper och hans yngre bror numera bor i Stockholm bestämde sig deras föräldrar för några år sedan för att flytta efter.
– Jag har alltid haft en stark relation till mina föräldrar och min bror, berättar Jesper.
– Eftersom jag jobbar på lördagarna är jag ledig på måndagarna. Då brukar jag åka till mamma och pappa och äta lunch och snacka.
Den tisdagseftermiddag som vi ses i TV4-huset behöver inte Jesper ha så bråttom hem, hans föräldrar hämtar barnen på dagis och i skola.
Att Jesper skulle bli journalist var från början inte hans egen idé.
– En av mina närmaste vänner, som är några år äldre än jag, jobbade på lokaltidningen i Älmhult. När vi satt och pratade på en fest övertygade han mig om att jag skulle bli journalist. Han hjälpte mig sedan att få ungdomspraktik på tidningen.

JAG SATSAR PÅ MINA GAMLA VÄNNER
Så småningom började Jesper läsa en journalistutbildning med TV-inriktning på Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping.
– Jag tilltalades av TV:s direkthet och att det är ett känslomedium.
Det var tillfälligheternas spel som gjorde att Jesper hamnade inom journalistiken, men han är väldigt tacksam över att det blev som det blev. Att varje lördag träffa nya människor och få en inblick i deras liv, tycker han är en ofattbar lyx.
– Jag vill fortsätta leda ”Nyhetsmorgon lördag” så länge jag får, men jag skulle samtidigt tycka att det vore roligt att vara nyhetsankare igen. Och om jag får drömma skulle jag gärna vilja ha ett samtalsprogram någon gång.
På fritiden har Jesper lätt för att släppa tankarna på jobbet. Det har redan från början varit viktigt för honom att ha ett annat liv utanför arbetet.
– Jag tycker att det har gjort mig till en bättre journalist att inte umgås så mycket med andra inom samma yrkeskår.
Jespers vänkrets är relativt liten och består mestadels av personer som han har känt länge.
– Jag är inte bra på att skaffa mig nya vänner, men jag har ingen stor önskan om att göra det heller. Jag satsar hellre på de vänskapsrelationer som jag redan har. Och att tillbringa mycket tid med min familj.

LÄS OCKSÅ: 10 snabba frågor med Jesper Börjesson  – det här visste du inte om honom!

Av Linda Andersson Foto: Ulf Berglund


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…