Annons

Annons

Jessica Andersson: ”Med Johan 
är jag mer 
romantisk än någonsin”

Jessica Andersson blickar fram mot ännu en sommar med Diggiloo. Men framför allt 
mår hon som en prinsessa eftersom kärleken har slagit till ordentligt.

Jessica brukar hyra husbil när hon åker
 på Diggiloo-turnén. 
Hon älskar att åka genom Sverige och sjunga.

Extra mycket smink, burrig peruk och ovanligt iögonfallande ekipering. I vinter har Jessica Andersson skamlöst flirtat med 80-talsmusiken i krogshowen ”Rock of 80’s – The Show” i Göteborg. Hon har släppt loss ordentligt med axelvaddar, spandexbyxor och andra tidsenliga tecken. Hon kallade sig till och med för ”Sue Ellen Mean Machine”.

Annons

– Det var en väldigt kul roll, inte minst för att jag gillar musiken, pudelrocken, som är så karakteristisk för den tiden. Det kom väldig mycket bra rock
musik på 80-talet. För många är den odödlig, folk älskar den och det gör jag också, säger Jessica Andersson.

Då tänker man kanske: Inte hon väl, schlagersångerskan? Jo, absolut.

– Melodifestivalen och annat i tv ger en bild av mig som inte riktig stämmer. Schlager definierar inte mig helt som artist. De som har sett mig spela live vet att jag brukar varva med andra låtar som jag också brinner för. Jag är ju uppvuxen på 80-talet och hade en rockperiod. Jag har fortsatt en kärlek till den musiken, säger Jessica och låter nästan lika varm på rösten som när vi senare pratar om hennes riktiga förälskelse.

Vann Let’s dance

För sex år sedan gjorde Jessica Andersson något annat ganska oväntat. Hon vann Let’s dance i TV4. Före tävlingen hade hon knappt tagit ett danssteg förutom på ungdomens diskoteksgolv. Men så stod hon där i rampljus och segeryra.

– I dag skulle jag aldrig kunna dansa som jag gjorde då. Trots att jag som sångerska har rytmen i mig så är jag verkligen inte bra på att dansa. Jag tror faktiskt att vem som helst kan lära sig dansa med rätt partner. I Let’s dance dansade jag med Kristjan Lootus och han kämpade väldigt mycket med mig, berättar Jessica.

Jessica menar 
att danspartnern Kristjan Lootus 
hade stor del i att 
de tillsammans 
kunde vinna Let’s dance 2011.

Kom femma i Eurovision

Segerpokalen står på hedersplats hemma i Trollhättan, som en påminnelse om att man kan ta sig långt om man bara vill och kämpar på. Ändå slår dansäventyret inte en annan höjdpunkt i karriären. Som duon Fame med Magnus Bäcklund sjöng Jessica Andersson låten Give me your love och vann Melodifestivalen 2003, och erövrade därefter en femte plats i Eurovision Song Contest.

Fullkomligt makalöst. Bara några år tidigare jobbade Jessica som undersköterska inom äldrevården. Men barndomsdrömmen om att bli sångerska fanns kvar och talang
tävlingen Fame Factory i TV3 blev inledningen på en karriär som fortfarande står i full blom.

Och snacka om genombrott.

– När vi ropades ut som vinnare med Give me your love 
i Globen i Stockholm var det som att jag fick en ostkupa över huvudet, allt var så omtumlande. Carola, som ju tidigare hade vunnit med Främling som påverkat mig så mycket, var programledare, och låtskrivarmästaren Lasse Holm, som jag inte kände då, hejade hej vilt på oss, berättar Jessica.

– Segern i Melodifestivalen har betytt allt för mig. Krasst sett är den ju anledningen till att jag fortfarande kan jobba med det jag älskar.

Tillsammans med Magnus Bäcklund bildade Jessica duon Fame,
 som med låten 
Give me your love vann Melodifestivalen 2003.

Bearbetat barndomen

Jessica har så här långt deltagit i Melodifestivalen sex gånger. Senast var det 2015 med låten ”Can’t hurt me now”. Det var en lättnad. Om sin jobbiga uppväxt och relationen till sin mamma har Jessica skrivit i boken
 ”När kalla nätter plågar mig” med minnen av hur det var och tävlingsbidraget var den sista terapin innan hon släppte allt.

– Texten till ”Can’t hurt me now” var ett sätt att stänga dörren och inte prata om det mer. Sedan dess vill jag bara gå vidare och må bra. Ingenting ska få göra mig illa längre.

14-åriga sonen Liam gör Jessica extra stolt. Han är duktig i skolan, har många vänner och skapar aldrig bekymmer.

– Jag är glad över att han har så fina egenskaper. Liam är både empatisk och snäll. Dess
utom är han väldigt musikalisk. Han har väl ärvt av både mig och sin pappa (musikern
 Jonas Erixon), säger Jessica.

– Jag mår faktiskt inte illa av tanken att skaffa fler barn. För sent är det kanske ändå inte. Janet Jackson var ju 50 när hon blev mamma första gången.

Stark samhörighet

Sedan i höstas har Jessica en ny man, Johan Malm, 33, kock och krögare i Göteborg.

– Jag är så glad över att ha träffat Johan. Han är respektfull, lekfull och tar ansvar. Samtidigt är han en bra samtalspartner, säger Jessica.

– Vi är bättre tillsammans än var för sig. Sådan samhörighet har jag aldrig tidigare känt. På det privata planet mår jag extremt bra på ett sätt som alla borde få känna!

Johan är regerande världsmästare i ostronöppning, så på sistone har Jessica mumsat i sig en del ostron. Men godare är de nyttiga smoothies som Johan med varmt hjärta blandar ihop.

– Nu för tiden serveras jag så mycket god mat att jag knappt vågar göra något själv. Men Johan tycker att jag klarar mig bra i köket. Fast jag brukar inte sträcka mig längre än till pastarätter och egen pizza. Men häromdagen slängde Johan ihop en sallad som var så god att jag höll på att storkna.

Efter att ha träffat Johan är Jessica mer romantisk än någonsin. Hon vill göra allt med Johan. Hon är euforisk så till den grad att hon nog ändå skulle kunna spritta ut i några av stegen som gjorde henne till Let’s dance-vinnare.

– För tillfället planerar vi en sommarresa. Men jag vill också att vi någon gång åker till Svalbard för att titta på isbjörnar, och till Budapest för att sitta och mysa på kaféer. Sådana slags resor har jag aldrig tänkt på tidigare.

– Johan är väldigt speciell och jag känner mig lyckligt lottad, säger Jessica om pojkvännen, som är krögare i Göteborg.

Varit fotomodell

I slutet av tonåren jobbade Jessica som fotomodell i Paris. Hon upptäcktes när hon deltog i den svenska tävlingen Miss City. Märkligt, med tanke på att Jessica själv var obekväm med sin kropp och sitt utseende.

– Självkänslan var inte så bra. Men till slut togs det bilder som gjorde att jag för första gången såg mig själv som vacker. Jag satsade på det där i några år innan jag tröttnade. Jag fick inte äta vad jag ville och gillade inte att det var så styrt.

– På äldre dagar har jag gjort en del reklamgrejer med bilder. Men någon comeback i modellbranschen blir det nog aldrig. Jag gillar inte allt det ytliga.

Sugen på filmroller

I stället sneglar Jessica åt ett annat håll. I hemstaden Trollhättan spelas det in mycket film. Även internationella verk med världsberömda stjärnor produceras i Trollywood, kommunens centrum för film- och tv-serier.

– I stadsdelen Strömslund där jag bor har de spelat in TV4-serien ”Ack Värmland”. Jag har inte fått något skådespelarerbjudande än, men är väldigt öppen för det. Efter att jag spelade i ”Little Shop of Horrors” och även lyckades klara av dialogerna bra känner jag att jag 
vågar och kan, säger Jessica, som för den insatsen prisades med Guldmasken 2008 för Bästa kvinnliga musikalartist.

Efter ”Rock of 80’s – The Show” 
är det i sommar återigen dags för en Diggiloo-turné. I år börjar dessutom arbetet med ett nytt album. Jessica har många melodislingor inspelade i telefonen.

– Diggiloo är alltid väldig t
roligt. Jag gillar att jobba i ensemble och Lasse Holm är en fin människa. Jag har bara missat två Diggiloo-somrar, då jag ville vara med min son. Frågan är om Liam hänger med på turnén i år. Ju äldre han blir, desto mindre intresserad blir han.

I vintras fick 
Jessica Andersson 
både sjunga och 
spela ut 
i ”Rock 
of 80’s 
– The Show” 
i Göteborg.

Det här är Jessica Andersson!

Namn: Jessica Elisabeth Andersson.
Yrke: Sångerska,
 låtskrivare och musikal
artist.
Ålder: 43.
Familj: Pojkvännen Johan Malm, 33, sonen Liam, 14.
Bor: I villa i Trollhättan.
Intressen: Gymträning och att bowla med Liam och Johan.
God egenskap:
”Jag är lojal. Jag är också otroligt tacksam över alla dem som på olika sätt stöttar mig i vått och torrt.”
Mindre god egenskap: 
”Jag är konflikträdd. Jag
 har alldeles för ovassa armbågar och behöver bli bättre på att stå upp för mig själv. Men utan att vara ond, jag vill fortfarande vara en snäll människa.”
Aktuell: Medverkar i sommarens Diggiloo-turné.

Text: Hasse Gänger 

Foto: IBL och Sjöberg

Läs också:

Jessica och Magnus: Vi är tvillingsjälar

5 minnesvärda deltagare från Let’s Dance!

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…