Annons

Annons

Jockyn, Inez Karlsson lider av endometrios

Inez Karlsson var bara 18 år när hon fick åka till akuten med svåra smärtor för första gången. Flera år senare fick hon veta att hon led av endometrios. I dag mår hon bättre – tack vare dottern Sophie och en avslutad jockeykarriär.

Jockyn Inez Karlsson

Inez Karlsson: Jag mår mycket bättre sedan jag fick barn

Mästarnas mästare-profilen Inez Karlsson, 33, bor i Chicago, där hon pluggar juridik och arbetar inom administrationen på en kapplöpningsbana. Hon har en framgångsrik jockeykarriär bakom sig, trots att hon länge lidit av kvinnosjukdomen endometrios.

Annons

Endometriossmärtan beskriver hon ”som om att någon sticker en kniv i magen och vrider om”. När de värsta värkskoven kom kunde hon varken andas eller röra sig.
– Jag stod i duschen och lät hett vatten rinna över magen, samtidigt som tårarna rann. Jag tog värktabletter hela dagarna och vaknade på nätterna och mådde illa, berättar hon.
Problemen började under puberteten. Inez blödde mycket och gick upp i vikt. Efter att hon som 18-åring åkt till akuten med svåra smärtor och brusten cysta, fortsatte besvären i stort sett varje månad. Vad de berodde på visste hon inte då.

LÄS OCKSÅ: Vad är endometrios?

Men trots det ville Inez inget annat än att rida.
– Jag hade ridit sedan jag var sex år. När jag åkte till USA visste jag inte vad jag skulle göra, men fick jobb på en hästgård. Den dagen jag såg mitt första galopplopp visste jag att det var det jag ville hålla på med resten av mitt liv, säger hon.

Trodde att det var ”normalt”

Livet som jockey var påfrestande och hennes smärtor gjorde det inte enklare. Under lång tid levde hon med smärtan, samtidigt som hon skördade enorma framgångar på galoppbanan.
– Jag ville inte tro att jag var sjuk, allt jag ville var att rida. Jag red hela dagen, kom sedan hem och drack en flaska vin på kvällen för att det inte skulle göra så ont. Allra värst var det innan jag skulle ha mens, jag blev så svag och kroppen kändes så trött och ledbruten, berättar hon.

Efter en tävlingsdag 2007 blev hon återigen dålig och på sjukhuset gjordes ett ultraljud. Läkaren konstaterade att Inez led av endometrios och remitterade henne till en specialist som ordnade en operationstid.
– Jag hade ingen aning om vad endometrios var för något. När jag läste på stod det klart att jag hade levt i smärta under större delen av mina tonår i tron att allt var okej, säger Inez.
Fick ett ultimatum

Operationen hjälpte något, men hormonbehandlingen fungerade inte. Läkarna gav henne ett ultimatum. Om hon fortsatte att köra på som hon gjorde, skulle hon kanske inte kunna skaffa barn.
– Jag var rädd för att inte kunna få barn – och rädd för att ge upp allt jag hade jobbat så oerhört hårt för, säger hon.

Till sist slutade hon med all behandling, började med yoga, började äta bättre och slutade dricka alkohol. Hon tog också det svåra beslutet att hoppa av jockeykarriären. Men som plåster på såren fick hon den idag femåriga dottern Sophia.
– Efter graviditeten och förlossningen mår jag mycket bättre. Jag kan fortfarande ha ont och har haft cystor, men inte som det var innan jag fick barn. Idag är jag rätt okej, säger Inez och ler.

LÄS OCKSÅ: Nya riktlinjer ska ge bättre vård för patienter med endometrios.

Av Jessika Devert
Foto Janne Danielsson/SVT


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…